O czym chcesz poczytać na blogach?

Maszynka do mięsa

Kuchnia na Dyszczowisku

Cukier i cukier waniliowy umieścić w garnuszku. Podgrzać (mieszając) do rozpuszczenia się cukru, natychmiast zdjąć z palnika. Przestudzić, masa może być lekko ciepła. Mąkę, orzechy mielone i siekane, proszek do pieczenia, kakao, żółtka dodać do przestudzonego płynu i dokładnie zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do ciasta.
Formę na babkę o wysokości 10 cm i szerokości 23 cm.

20:27:10

Komentarz od: Agent oo8
Wyjaśnienie niektórych słówek, zwrotów i pojęć.
Peklowanie - nasycenie mięsa mieszaniną lub roztworem soli z saletrą potasową. Zamiast saletry można użyć gotowej mieszanki soli z azotynem sodu. W zasadzie saletrę stosuje się raczej do długotrwałego peklowania. Można peklować na.

Szafki kuchennej. Numeracja od ""piątki"" do ""trzydziestki dwójki"". Ja używam ""piątki"" z korbką i elektrycznej ""ósemki"".
Sito do maszynki - taki krążek z dziurkami zakładany tam gdzie maszynka ma największy otwór. Konieczne do naszych poczynań są takie z małymi dziurkami (2-2,5 mm), średnie (8-10 mm), grube (13-15 mm) i szarpak (wielkie nerkowate otwory)
Nóż do maszynki -.

praniewkuchni.blog.pl

Je do soku z cytryny i wkładamy do lodówki. Nie do końca pozbędziemy się woni, ale jest lepiej. Jelita szybko się psują, dlatego nie zostawiamy ich na wierzchu gdy jest cieplo.

Mięso mielimy przez maszynkę. Dodajemy 2 szklanki wody i wyrabiamy dokładnie na masę. Musi nam wyjść taka klejąca się pulpa.  Można spróbować i dodać przypraw wg osobistego uznania. Do maszynki do mięsa montujemy końcówkę do.Masła
200 gram cukru
400 gram jogurtu naturalnego
5 jajek
60 ml alkoholu – dałam wódkę
800 gram maki pszennej tortowej
100 gram drożdży
1 łyżeczka soli
olej do smażenia

Miękkie masło zmiksować z cukrem i jajkami na jednolitą masę. Dodać jogurt, pokruszone drożdże, sól i połowę mąki. Ponownie dokładnie zmiksować. Odstawić do ciepłego (50 stopni).
200 gram mąki krupczatki
200 gram mąki pszennej tortowej
100 gram masła
1 duże jajko
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka soli

Farsz
300 gram mięsa mielonego wieprzowego
200 gram wołowiny pokrojonej w kostkę
2 cebule
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
puszka pomidorów
sól, pieprz, odrobina tymianku i gałki.

No, to sobie pogadamy... - Onet.pl Blog

Skronie. Nie chce się podnieść ręki. Robisz wszystko beznamiętnie, bez uczuć. Gdzieś wymkną się emocje - coś się popsuło. Płacz uważasz za blokadę, gniew, złość za uciążliwą rysę do likwidacji. Jak maszynka do krojenia mięsa. A może faktycznie nią jesteś? Wszystko wokół przerabiasz. Czy przerabiasz oznacza rujnujesz? Dlaczego nie spojrzysz na las jak na piękno stworzone przez Boga zamiast myśleć jaki będzie najlepszy sposób.

Zapiecek

Powiedział/a:

No nie, dla mnie to jest smak dzieciństwa, więcej nawet, zapach oraz kupa wspomnień. Dokładnie taka sama maszynka i taki sam “wzornik” miała moja babcia, która przygotowywała ciastka na dalekiej Suwalszczyźnie. Dzięki za garść wspomnień

Przemek “MrSatan” Szeląg


* cukier waniliowy albo 1 łyżeczka esencji waniliowej.

1. Wszystkie składniki posiekać nożem, albo w malakserze. Następnie zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce.
2. Do maszynki do mięsa założyć specjalny kształtownik (taki jak na zdjęciu, dostępny nawet w osiedlowym sklepiku za 3.90 zł), wkładać ciasto i kręcić. Wydostający się z maszynki wałek ciasta odcinać nożem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C na złoty kolor (u mnie się piekły około 15-20 minut). Przechowywać w puszce.

PS Może nie do końca zapomniane, gdyż całkiem niedawno moja sąsiadka je piekła o tutaj Przy okazji pozdrawiam sąsiadkę!