O czym chcesz poczytać na blogach?

Makarony

Kuchnia polowa - czyli z kuchennego pola walki

Posolić i zwinąc w rulonik. Lekko oprószyć pieprzem i związać bawełnianą nitką. Smażyć na głębokim tłuszczu i podawać z chlebem. Ja "zrazy" włożyłam do naczynia żaroodpornego, polałam oliwą i wstawiłam do piekarnika na 220 stopni. Po ok. 20 minutach mięso było gotowe, miękkie, soczyste. Można podawać z chlebem (najlepiej własnoręcznie upieczonym ;), ale też z sałatką albo ziemniakami.

Smacznego!

Tagi: boczek schab
22:47, zaba791 , Mięsa
Link Komentarze (2) »
środa, 17 lutego 2010
Penne z kurczakiem w sosie szpinakowym.

Kolejna wariacja na temat. Przepis znalazłam w książce pt. "Quick & easy", co jak się domyślacie od razu mnie zaintrygowało. Tym bardziej, że to "szybko i łatwo" to kuchnia włoska! Znalazłam tam kilka świetnych przepisów, pomimo tego, że książeczka raczej marnej objętości. Na pewno wspomnę ją jeszcze nie raz. Znów makaron, ja wiem, makarony robi się naprawdę łatwo i szybko. Wczorajszy obiad zrobiłam w około pół godziny,.

Butterfly Health & Beauty | Zdrowe odżywianie, oczyszczanie organizmu, porady dietetyczne

Czy makaron tuczy?

Powszechnie uważa się, że makaron jest produktem wysokokalorycznym, przyczyniającym się do przybierania na wadze. Dlatego osoby przechodzące na dietę często go eliminują. Czy takie postępowanie jest słuszne?

Optymalny model żywienia oparty jest na piramidzie, będącej listą produktów niezbędnych naszemu organizmowi każdego dnia. Na jej podstawie opracowuje się jadłospisy umożliwiające prawidłowe odchudzanie. Makarony należą do grupy produktów zbożowych, które znajdują się na pierwszym miejscu piramidy i powinny być spożywane w ilości 5 porcji dziennie. Produkty zbożowe dostarczają nam węglowodanów złożonych i błonnika, który hamuje apetyt, a wraz z ćwiczeniami fizycznymi pomaga pozbyć się nadmiernej tkanki tłuszczowej. Zbyt mała ilość błonnika pokarmowego w diecie jest przyczyną zaparć, które jak twierdzi mgr Edyta Przyborowska – dietetyk z kliniki Butterfly Health&Beauty są problemem coraz większej grupy osób. „Z zabiegu hydrokolonoterapii w naszej klinice korzysta mnóstwo pacjentów, którzy między innymi przez.

Nasze Tango Argentyńskie w Buenos Aires

Zamieszczając tu te smutnawe refleksje obawiam się oczywiście społecznych konsekwencji – ktoś weźmie do siebie i poczuje się dotknięty albo ktoś uzna, że mi odwaliło w Argentynie. Do tanga – jak wiadomo – trzeba dwojga. Chciałbym znaleźć lepszy wspólny język aby starać się tańczyć w sposób bliższy źródłom. Tym może bardziej, że w samym Buenos młodzi chcą tańczyć już niemal tylko nuevo, a klasyczne tango tańczą przede wszystkim „starcy”. I być może za 10 lat obcokrajowcy zafascynowani „tangiem argentyńskim” będą  głównym nośnikiem jego kultury.  

  „Penne z krewetkami na przyssawkach”. Wersja łopatologiczna dla mniej wprawnych kucharzy w ilości  na cztery średnio głodne osoby.

Najpierw należy przygotować sobie na wierzchu wszystkie narzędzia kuchenne:

1.      5-3 litrowy (nie mniejszy) garnek z przykrywką do gotowania makaronu (może też być zwykły + spory durszlak)

kuchniamamy | Gotowanie to pasja…

.

Walkowarka a ekstruder

Wałkowarka służy do wałkowania lasagne – płatów makaronu. Można w niej wałkować
także ciasto na pierogi, marcepan, faworki. Taki płat można pociąć na grube spaghetti, tagliatelle, capellini di angelo, lasagnette – za pomocą wykrojników KitchenAid. Można z nich zrobić ravioli, z kolejną przystawką. Można wreszcie za
pomocą radełka pociąć na dowolne kształty – czy to łazanki, czy kwadraty do lepienia tortelloni lub kwardaciki na tortellini.

Makaron z ekstrudera to nie to samo co makaron wałkowany. …
Makarony z ekstrudera to makarony z dziurką takie jak penne, gremigne, macaroni, fusilli (świderki) i cienkie spaghetti.
Najlepiej do tego celu przygotować trochę inne ciasto, bardziej sprężyste (z mieszanki semoliny i mąki “00″). Jeśli chcemy
makaron ortodoksyjnie północno włoski – to z samej “00″ z jajami – jako, że zawiera więcej glutenu.

  ROŻNE MAKARONY

Kuchenne szaleństwa

    Opcje

    • Przejdź do wpisu „Calzone z nadzieniem brokułowo-pieczarkowym”
    • Dodaj komentarz do wpisu „Calzone z nadzieniem brokułowo-pieczarkowym” i/lub (1) komentarza
  • piątek, 13 stycznia 2012
    • Zupa pieczarkowa z makaronem

      Witajcie głodomory :)

      Ostatnio złapałem smaka na zupę pieczarkową - konkretną sycącą zupę.

      Potrzebne składniki:
      - ok. 0,5kg pieczarek
      - marchewka, por, kawałek selera, pietruszka
      - 2-3 kostki bulionowe
      - makaron (bo jego lubię w zupie pieczarkowej - ewentualnie można zamienić na ziemniaki) najlepiej typu świderki
      - przyprawy

      Przygotowanie:
      Robimy wywar z kostek rosołowych. Odstawiamy i w tym czasie rozpuszczamy 1/3 kostki masła na patelni. Ścieramy marchewkę, seler i pietruszkę na tarce, na grubych oczkach i wrzucamy na masło. Dorzucamy też kawałek pora w.

  • Pierniki i pierniczki

      Autor(ka):
      palickijan579
      Czas publikacji:
      piątek, 30 marca 2012 07:46

      Opcje

      • Przejdź do wpisu „Suflet pomarańczowy dla damy”
  • czwartek, 29 marca 2012
    • Łosoś teriyaki wg buni :

      Składniki

      • 2 dzwonka z łososia
      • sos teriyaki ( ok 4 łyżki )
      • pieprz mielony
      • 1/2 szklanki oleju
      • 1 łyżka masła
      • 2 łyżki mąki

      Sposób przyrządzenia

      Dzwonka łososia posmarować sosem teriyaki - ułożyć w pojemniczku i zostawić w lodówce przykryte na kilka godzin ( ja zawsze zostawiam na noc ).

      Wyjąć .

      Posypać pieprzem.

      Oprószyć mąką .

      Na patelni rozgrzać olej.

      Dodać masło i na gorący tłuszcz kłaść rybę.

      Smażyć na rumiano z obu stron, przewracając ostrożnie bo łosoś jest delikatną rybą i potrafi się kruszyć .

      Podaję z makaronem ryżowym o smaku teriyaki