O czym chcesz poczytać na blogach?

Liście

króliki i my

    czwartek, 29 lipca 2010 13:07

    Opcje

    • Przejdź do wpisu „Wróciłam”
    • Dodaj komentarz do wpisu „Wróciłam”
  • wtorek, 13 lipca 2010
    • Wyobraznia Tuptusia

      Hej słuchajcie!z Tuptusiem ulepszyliśmy nasze królicze menu!Więc....


      Dania główne
      Mogą być podawane jako posiłek podstawowy, popołudniowy.

       

      MIESZANKA SUSZONYCH ZIÓŁ, WARZYW, KWIATÓW I KAWAŁKI KORY
      ZIELONO MI', 
      ZIELONO MI
      Składniki: świeże liście rzodkiewki, 1 łodyga selera naciowego z liśćmi, kilka gałązek natki pietruszki

  • Kwiaty wszystkich rodzajów - Onet.pl Blog

    Nie znosi wysokiej temperatury, lubi bardzo wilgoć, podłoże kwaśne, podlewanie najlepiej wodą przegotowana. Po przekwitnięciu ścinamy pędy aby pobudzić do kwitnięcia w przyszłym roku. Nawozimy od maja do lipca. W lecie można umieścic na balkonie albo w ogrodzie w miejscu cienistym.

    Begonia(begonia) Inaczej ukośnica jest uprawiana w doniczkach dla kwiatów. Występuje w wielu gatunkach. Jednym z nich jest begonia królewska, która wymaga miejsca półcienistego i ciepła. Podlewamy obficie, nie zraszamy. Nawozimy od wiosny do jesieni. Przy rozmnazaniu stosujemy sadzonki liściowe.

    Bluszcz(hedera)  Jego skórzaste i dekoracyjne liście w wielu rodzajach doceniali juz starożytmi wykorzystując go jako motyw ozdobny. Jest pnączem, które nie potrzebuje wiele światła. Podłoże powinno być kwaśne. W końcu lata tniemy zdrewniałe sadzonki.

    Cibora(cyperus alterniforius)-papirus  Jest to roślina blisko spokrewniona z egipskim papirusem. Pochodzi z Madagaskaru. Dorasta do 1m. Kępy liści zwieńczone są jakby czaszą parasola. Rośnie szybko. Rozmnażamy przez odcięcie łodygi z liściami, które do połowy skracamy, umieszczamy w naczyniu z wodą. Gdy wypuszcza korzenie sadzimy. Należy do roślin, które musza mieć stale dużo wilgoci. Dobrze nadaje się do uprawy.

    Ameryka Łacińska i Latynosi

    16 października 2007
    Najgorsze kraje dla wolności prasy – Ameryka Łacińska

    W corocznym sprawozdaniu Reporterów bez Granic na temat przestrzegania wolności prasy w poszczególnych krajach świata, w Ameryce Łacińskiej najgorzej ocenio Kubę i Meksyk. Na Kubia w więzieniach przebywa więcej dziennikarzy, aniżeli w jakimkolwiek innym kraju kontynentu, a w przypadku Meksyku bycie dziennikarzem jest zawodem bardzo niebezpiecznym.

    Na Kubie w więzieniu przebywa 24 dziennikarzy, co daje temu państwu niechlubne drugie miejsce na świecie, zaraz po Chinach. Poza tym, co do wolności prasy jest to jeden z najgorszych krajów świata, znajdując się na 165 miejscu na 169 krajów ocenionych.

    Na tej liście Meksyk znajduje się na 136 miejscu, ponieważ pomiędzy wrześniem 2006 r. i wrześniem.

    GORYSUCHE – Mównica Gór Suchych | O Górach Suchych, o Sudetach, Klinie i Bukowcu; o przyrodzie Śląska, w tym o człowieku

    Znajdują się gatunki rzadko spotykane w Sudetach i/lub nieliczne na Dolnym Śląsku – kraśnik mokradłowiec Zygaena trifolii, kraśnik purpurowy Zygaena purpuralis i kraśnik dzięgielowiec Zygaena angelicae.

    2. Czerwończyk nieparek Lycaena dispar – rodzina modraszkowate Lycaenidae

    Gąsienice żerują głównie na szczawiu lancetowatym Rumex hydrolapathum. Gatunek rzadko spotykany w Sudetach, średnio liczny na niżu Dolnego Śląska.Gatunek objęty ścisłą ochroną prawną w Polsce; wymieniony w Załączniku II i IV Dyrektywy Siedliskowej; wpisany do załącznika II Konwencji Berneńskiej; figurujący na Czerwonej liście zwierząt ginących i zagrożonych w Polsce.

    3. Modraszek telejus Maculinea teleius – rodzina modraszkowate Lycaenidae

    Występowanie gatunku ściśle zależne jest od obecności rośliny pokarmowej (krwiściąg lekarski Sanguisorba officinalis) oraz odpowiedniego gatunku mrówki (najczęściej Myrmica scabrinoidis), w mrowisku której odbywają się końcowe etapy rozwoju gąsienicy i przepoczwarczanie. Motyle latają w lipcu i sierpniu (jedno pokolenie w ciągu roku). Gatunek rzadko spotykany w Sudetach, nieliczny na Dolnym Śląsku.Objęty ścisłą ochroną prawną w Polsce; wymieniony w Załączniku II i IV Dyrektywy.

    benfranklin.blog.pl

    Po 1989 roku. Ten sposób myślenia pełni niejako funkcję swoistej opaski na oczach, która uniemożliwia dogłębną analizę współczesnych problemów społecznych, kulturalnych i politycznych i spycha dyskusję na wymienione powyżej tematy na plan dalszy, co uważam za niezmiernie szkodliwe zjawisko. Powoduje ono też mylne oceny postaw moralnych, czy bowiem w przypadku Wildsteina redaktorzy „Newsweeka” nie mylą nieprzejednanej postawy z prostackim buractwem? Czy nie dostrzegają, że ludzie pokroju Broniasława Wildsteina zmuszają poprzez sposób w jaki prowadzą dyskurs swoich przeciwników do równie bezceremonialnych metod?

    Na liście znajduje się bardzo wiele nazwisk spoza życia politycznego. Z niektórymi wyborami jak najbardziej można się zgodzić z innymi nie. Jednak wnioski jakie wysnuwa redaktor Bratkowski mówiąc łagodnie trącą cały czas historią. Autor bowiem konkluduje (jak najbradziej słusznie), że podobna lista musiałaby wyglądać zupełnie inaczej gdyby powstała np. w latach osiemdziesiątych ubiegłego stulecia. Jednak warto zadać sobie pytanie: czy jest sens takie pytania stawiać? Przecież podobna lista sporządzona w czasach dajmy na to Mieszka I, musiałaby różnic się od listy ludzi najbardziej wpływowych zrobionej po 20 latach za panowania.

    Kulinarne inspiracje

     

    Składniki :

     

    6 szklanek wywaru z włoszczyzny i kości

    8 kalarepek z liśćmi

    łyżka mąki

    2 łyżki mleka

    szklanka śmietany

    kopiasta łyżka posiekanego koperku

    sól

    kilka listków świeżego cząbru lub szczypta suszonego

     

    Obrane ze skórki kalarepki pokroić w cienki "makaronik " , opłukać i odsączyć na sicie .

    Liście kalarepki , po odrzuceniu zewnętrznych , grubych , odrzeć ze środkowych tzw. nerwów , pokroić w cienkie paseczki , sparzyć na sicie wrzątkiem .

    Na gorący wywar wrzucić rozdrobnione kalarepki , sparzone liście i gotować do miękkości .

    Zupę zmiksować .

    Pod koniec gotowania dodać świeże listki cząbru lub suszone , roztarte dokładnie w dłoniach .

    Zupę zagęścić mąką rozprowadzoną w zimnym mleku .

    Całość zagotować , trzymać na ogniu przez 2 minuty , by mąka straciła smak surowizny .

    Po zdjęciu z ognia połączyć z roztrzepaną śmietaną i koperkiem , posolić .

     

    Szczegóły wpisu

    Komentarze:
    (0)