O czym chcesz poczytać na blogach?

Lager

Krajina Piva

Z niską zawartością alkoholu, dzięki czemu można się Czarną dziurą delektować parę razy z rzędu bez ryzyka upojenia. Piana nie należy może do najobfitszych, ale kremowo-złoty kolor zwyczajnie ładnie wygląda na smolistej cieczy. Zgodnie z opisem na etykiecie, karmelowa słodycz (wcale nie ciężka) powoli przechodzi w łagodną (w porównaniu a Atakiem Chmielu arcyłagodną ) goryczkę. Jedno z tych piw przy opisie których ciężko zachować nautralny ton wypowiedzi.

Informacja z kontretykiety:

“Słodkie i gorzkie piwo w stylu Dark Lager. Poczuj orzechy, gorzką czekoladę i świeży chmiel z Hallertau. Fermentowane z użyciem drożdży Saflager W 34/70 w temp. 9oC.
Skład: słody Weyermann®: pilzneński, monachijski (II), Carafa® (III) Special; chmiele Tradition (DE) , Spalt Select (DE). drożdże Saflager W 34/70.”

Kliknij komentarze aby poznać nasze oceny i dodać swoją

ośmionożny słoiczek musztardy

zapach: 5 - urzekający. nie pamiętam kiedy ostatnio zdarzyło mi się zaciągac zapachem piwa przed każdym łykiem
piana: 5 - o to chodzi w pianie! przy nalewaniu powstaje gruba warstwa, która cieszy oczy i co najważniejsze trzyma się do samego końca

ocena ogólna: 5 - rewelacja! im bliżej końca tym rzadziej sięgałem po szklanicę i tym mniejsze łyki robiłem, bo to jest tak dobre że chce się aby przyjemnośc trwała dłużej. jest też ciekawy ze względu na podwójną fermentację 

 

piwo: Żywe
typ piwa: niepasteryzowany lager
kraj pochodzenia: polska
zawartość alkoholu: 6,2%
cena sklepowa: 3,59
kupione w: piotr i paweł na legionów
pojemność butelki: 500ml

smak: 4+ - niby czegoś mi w smaku brakuje, ale zanim się obejrzałem opróżniłem całość
kolor: 4+ - porządny, piwny kolor
zapach: 4 – po prostu ok
piana: 5 – świetnie się pieni i cały czas się trzyma

ocena ogólna: 4+ - niewątpliwie jedno z lepszych i ciekawszych polskich piw. także pierwsze szerzej dostępne piwo niepasteryzowane

 

Piwolog | Blog o piwie

W ustach: pełne, lepkie, kleiste.
Wrażenie ogólne: Przyzwoite piwo, choć nie nazwałbym go korzennym. Ot piwo miodowe z fajną goryczką i naprawdę subtelną nutą korzenną. Na plus na pewno aromat, który jest całkiem naturalny i przyjemny oraz stosunkowo wysoka, jak na piwo aromatyzowane, goryczka. Na minus lepkość, która sprawia, że jedna mała butelka, to maksymalna pojemność, jaką można jednorazowo spożyć.

Ocena: 6/10

[zdjęcie zaginęło, przepraszam]

Na miodzie akacjowym, Gniewosz – ciemny lager
Ekstrakt 14,1Blg, alkohol 5,6%
Skład: woda, słody jęczmienne, miód akacjowy, chmiel, aromaty

Wygląd: kolor ciemnego bursztynu, tudzież mocnej herbaty. Nieco jaśniejsze od poprzednika. Piana jasnobeżowa, nietrwała.
Aromat: miodowy, nienachalny, całkiem naturalny pomimo tego, że w tle czuć dodatek sztucznego aromatu (sztucznego miodu).
Wysycenie: wysokie, dodaje lekkości.
Smak: przede wszystkim słodkie. Goryczka niska, krótka, w żadnym wypadku nie równoważy słodkiego uderzenia miodu.

Gliwiczanin w Wieliczce

Niedużym nakładzie finansowym możecie przeprowadzić go również w warunkach domowych (o czym później).

Na bogactwo smaku piwa mają wpływ kombinacja użytych surowców, sposób przygotowania brzeczki oraz warunki, w jakich piwo fermentuje i dojrzewa. Dzięki pracy popularyzatorskiej prowadzonej od lat 60 ubiegłego wieku, piwa – poniekąd na winną modłę – zostały sklasyfikowane na postawie ich walorów. Tym sposobem zrodziły się definicje styli piwnych, dzięki którym łatwiej poruszać się w przebogatym świecie piwnych smaków.

Tak zatem wracamy do naszego wysoko odfermentowanego lagera czy też komercyjnego Pale Lagera, bo w takim właśnie stylu jest warzona większość piw w polskich dużych browarach. Jak może się orientujecie, lagery to piwa dolnej fermentacji, gdzie drożdże pracują przy dnie i w niskich temperaturach, tworząc czyste, świeższe, dość często jednowymiarowe smaki, choć i tu nie brakuje ciekawostek, jak na przykład koźlaki dubeltowe czy bałtyckie portery. Od początku XX wieku to właśnie te piwa dominują w przemyśle browarniczym i to im większość z nas zawdzięcza swoje wyobrażenie o piwie. Jednak na drugim końcu tęczy mieszczą się piwa górnej.

zabusia666.blog

Największą popularność w Wielkiej Brytanii, Japonii i Ameryce Północnej, aczkolwiek lokalne sceny powstawały wszędzie tam, gdzie docierała muzyka punk, także w Polsce. Amerykańską odpowiedzią na ekspansję oi! był rozwój hardcore, który, podobnie jak oi! odwołując się do pierwotnej punkowej ekspresji, zdobył jednak większą popularność wśród szeroko pojętej klasy średniej.

Od połowy lat 90. XX w. obserwuje się ponowny wzrost zainteresowania oi!, m.in. powstały nowe grupy grające tę muzykę. Obecni przedstawiciele gatunku to: The Templars, The Wretched Ones, Those Unknown, The Lager Lads, The Unseen, Oxymoron czy Hard Skin.

W Polsce fanów muzyki oi! jednoczą zespoły: Awantura, The Gits, The Analogs, Zbeer, Bulbulators, Ramzes & The Hooligans, Lumpex'75 czy The Junkers. Współcześni sympatycy subkultury często deklarują apolityczność.

Źródło: "http://pl.wikipedia.org/wiki/Oi%21"

skomentuj (0)


Strona główna
lipiec 2006

Osiwiony | prawie oświecony

    Smieszne bylo jak Bush pojechal do Kosowa i podawal reke ludziom a oni zapieprzyli mu zegarek.

    nie no, nie słyszałem o tym, dobrze mu tak hahahaha

  • terraustralis

    Brat mowi ze jak po 1989 jezdzil do Niemiec to widzial jak jeden Polak szedl do sklepu zagadac sprzedajacego a dwaj inni ladowali telewizory z wystawy sklepu do samochodu za friko. Wtedy Niemcy nie podejrzewali ze ktos moze robic takie numery bo u nich bylo spokojnie i nikt sie nie wychylal.

  • terraustralis

    Jak moj ojciec byl na diecie i obryzal kore z drzew w Mauthausen Konzentrazionen Lager co sprawilo ze byl idealnie szczuply=wazyl 30 kilo razem z butami i juz Niemcy kladli go na.

  • Big Castle .! - Onet.pl Blog

    Inni
    Diana Dover
    Elza Colins
    Susan Grous
    Niklaus Colins
    Alice Moras
    Amanda Wesley
    Statystyka
    Było 2748
    Udzielało się 57

    Copyright 1996-2012 Grupa Onet.pl SA (system)