O czym chcesz poczytać na blogach?

Przejdź do wyników poniżej

Kwasy

Blog o świnkach morskich - Onet.pl Blog

Plaster o szerokości 2-3 cm co drugi, trzeci dzieńPowoduje gazy i wzdęcia - niezalecane dla ciężarnych, chorych na układ pokarmowy i nerki. Ciężkostrawny, ale i niskokaloryczny. Nie jest warzywem, a owocem - dokładnie jagodą. Raczej niechętnie jedzony przez świnki.

brukselka
Mniej popularne warzywo. Zawiera witaminy: B1, B2, B6, C, E, K, sole mineralne: sód, magnez, potas, mangan, wapń, cynk, miedź, karoten, jod, chlor, fosfor, kwasy: foliowy i pantotenowy oraz biotynę. Zalecana dla ciężarnych. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Niskokaloryczna. Jako kapusta wzdyma.Zalecane podawanie: jedna główka co tydzieńWzdyma.Zalecana dla ciężarnych. Utrudnia przyswajanie jodu. Raczej chętnie jedzona przez świnki.

Pepsieliot's Blog | Obyczaje Pepsi Eliot :)


Dietetyczne źródła kwasu alfa-linolenowego to siemię lniane, orzechy włoskie, nasiona konopii, soi i niektóre ciemnozielone warzywa liściaste. Kwas linolowy występuje w wysokich stężeniach w oleju kukurydzianym, oleju szafranowym, oleju słonecznikowym i oleju rzepakowym.
Większość ludzi zjada znacznie wyższą ilość kwasu linolowego (patrz pani Boutenko) niż kwasu alfa-linolenowego, co ma istotne konsekwencje dla zdrowia.
Organizm przetwarza kwas alfa-linolenowy w dwa ważne kwasy tłuszczowe omega-3, kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Tłuszcze te mogą również pochodzić bezpośrednio z niektórych pokarmów, zwłaszcza, ryb jak łosoś, tuńczyk, halibut, i śledź. Ponadto, niektóre rodzaje alg zawierają DHA.
EPA uważa się, że odgrywają rolę w prewencji chorób sercowo-naczyniowych, a DHA jest niezbędne dla prawidłowego rozwoju mózgu i nerwów.
Jak to działa?
Jakie są funkcje kwasów tłuszczowych omega-3?

tak-sie-bawi-3c at ownlog '06

Emisji jest marginalne; wedle drugich stanowią one obecnie poważne zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi. Badania nad toksycznością dioksyn jako jedyną całkowicie pewną rzecz wskazują, że są to najbardziej rakotwórcze związki znane człowiekowi.


Temat dioksyn i zmniejszenia ich emisji stanowi także jedną z gałęzi działań wielu organizacji ekologicznych.


Lipidy-Lipidy to termin, który na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat zmieniał znaczenie. Obecnie w biochemii przyjmuje się, że jest to ogólna nazwa wszystkich związków zawierających kwasy tłuszczowe, łącznie z nimi samymi. Niegdyś terminem tym określano tylko te związki zawierające kwasy tłuszczowe, które wykazywały własności amfifilowe.


Lipidy występują powszechnie w organizmach zwierzęcych i roślinnych i pełnią tam najrozmaitsze funkcje. Współcześnie dzieli się je na:


kwasy tłuszczowe – które w stanie wolnym nie występują w organizmach żywych, ale można je otrzymać w wyniku rozkładu lipidów naturalnych
prostaglandyny – obecne we krwi i będące podstawowym związkiem odpowiedzialnym za jej krzepnięcie
mydła –.

Dermoskosmetyki

(znów uwaga do różnic i napięć lekarz-kosmetolog - lekarze używają często peelingów 50%, ale o pH ok.2,5-3,5 to szczerze mówiąc mocniej zadziała kwas kosmetyczny o pH 1,5). Kwas migdałowy jest rewelacyjny dla cer tłustych, trądzikowych, cery mieszanej, mającej problemy z wydzielaniem sebum, kiedy jest jakaś destabilizacja w organizmie. Na takie sprawy najlepszy jest właśnie peeling migdałowy w stężeniu >20%

Działanie najlepiej widać po 6 zabiegu. Wcześniej cera potrafi się aktywnie oczyszczać, a co to oznacza to wszyscy wiemy. Z moich kosmetologicznych doświadczeń wynika, że kwasy migdałowe są najlepsze dla osób, które nie lubią pieczenia, swędzenia, bólu przy zabiegach z kwasami. Tutaj im to nie grozi, gdyż kwas działa delikatnie (zwłaszcza ten do ultradźwięków - rewelacja i natychmiastowy efekt !). Nie należy jednak z tymi kwasami przesadzać, gdyż przesuszymy skórę.

Tutaj można przeczytać więcej o kwasach migdałowych>>

Tagi: dermokosmetyki kwas migdałowy kwasy aha peeling migdałowy
14:22,

Nowinki z medycynki

    Powstaje 7-hydroksycholesterol. Jest to etap ograniczający szybkość syntezy,
  • w procesie syntezy kwasu cholowego następuje 12hydroksylacja,
  • w kolejnym etapie pierścień steroidowy ulega wysyceniu,
  • przy udziale monooksygenaz z NADPH (kofaktorem) łańcuch boczny cholesterolu ulega skróceniu i utlenieniu oraz aktywacji przez utworzenie z CoA tioestrów: choloilo-CoA lub chenodeoksycholoilo-CoA,
  • aktywne kwasy żółciowe są sprzęgane z glicyną (w ok.75%) lub tauryną (w ok.25%), w wyniku czego powstają pierwotne kwasy żółciowe:

1. glikocholowy (glicyna + choloilo-CoA),
2. glikochenodeoksycholowy (glicyna + chenodeoksycholoilo-CoA),
3. taurocholowy (tauryna + choloilo-CoA),
4. taurochenodeoksycholowy (tauryna + chenodeoksycholoilo-CoA).

Są one wydzielane do żółci, a ze względu na jej zasadowe.

Chemia - every day

– związki chemiczne zawierające stabilny kation i anion hydroksylowy OH-. Kationem zazwyczaj jest metal („M”), a wzór ogólny wodorotlenków ma wówczas postać M(OH)x (gdzie x to liczba grup wodorotlenkowych). Znane są także wodorotlenki organiczne, będące zazwyczaj czwartorzędowymi związkami amoniowymi, np. (CH3)4N+OH- – wodorotlenek tetrametyloamoniowy.

Ze względu na właściwości kwasowo-zasadowe wyróżnia się wodorotlenki zasadowe, obojętne, kwasowe i amfoteryczne.

Komentarzy: 0 Kwasy 06 czerwiec 2011 Są to związki chemiczne wykazujące charakter kwasowy, co w zależności od definicji może oznaczać zdolność do

zakwaszania środowiska (definicja Arrheniusa)
dostarczania kationów wodorowych (definicja Brønsteda-Lowry’ego)
przyjmowania pary elektronowej (definicja Lewisa).

W najprostszym podejściu kwasy są to związki chemiczne zawierające łatwo dysocjujące atomy wodoru. W roztworach.

Kwasy Zbycha-Zobacz jednego a odpadnie ci kicha:))

Statystyki
Liczba osób które odwiedziły mojego bloga:
 
276
Liczba osób które skomentowały mojego bloga:
 
34
Liczba osób które wpisały sie do Ksiegi Gosci:
 
18
Notki
Wice kwasiarz 2006-06-08

Na moim lux-wypas-mega-czad-super-extra-max kwasiarskim blogu oprócz moich wspaniałych epickich najlepszych unikalnych i wypasionych  kwasów będę zamieszczał również kwasy mojego ZIOMALA znanego bliżej jako Wice kwasiarz. A więc cieszcie się i radujcie.

Kwasy omega 3

Zdrowy Styl Życia

W Ameryce Południowej, jagoda açai zawiera wiele składników odżywczych: witaminę A, B1, B2, B3, E, C, fosfor, magnez, wapń, potas, białko, niezbędne kwasy tłuszczowe (Omega 3, 6 i 9), enzymy odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie komórek. Badania wykazują, że zawiera 33 razy więcej przeciwutleniaczy (antyoksydantów) niż czerwone winogrona,.

MonaVie – Produkt i Biznes | Pomysł na biznes – dodatkowa praca – dochód pasywny – jak zarobić?

.
Super owoc
Stwierdzono w acai przede wszystkim ogromną zawartość niezwykle silnych antyoksydantów (przeciwutleniaczy) – 3 do 4 razy większą, niż w innych uważanych za najbogatsze źródło tych substancji owocach takich jak jeżyna, czy owoc czarnego bzu. Antyoksydanty, do których należą.Witaminy, minerały (łącznie z pierwiastkami śladowymi), duża zawartość błonnika, fitosterole (odpowiedzialne za odpowiedni poziom cholesterolu), idealny zestaw nienasyconych kwasów tłuszczowych (Omega 3,6,9), kwas linolowy, pełnowartościowe białko, 19 kluczowy i niezbędnych aminokwasów a do tego bardzo niską zawartość cukru (tylko 1,3%). Jagoda acai zawiera aż 5.

Blog Super Opiekunów Zwierzaków

W naturalnym sposób natłuszcza sierść i chroni ją przed wsiąkaniem wilgoci. Jeżeli pies wymaga częstych kąpieli, należy jego dietę dodatkowo wzbogacać w kwasy tłuszczowe, szczególnie omega, które wspomogą produkcję naturalnych emolientów skóry.

Minimum raz w tygodniu należy sprawdzać sierść psa, czy nie zalęgły się w.