O czym chcesz poczytać na blogach?

Kurczak w cieście

Notatki z życia Rinki - bloog.pl

To wnuczka Cioci z rodziną przyjechała z Jeleniej Góry. Miło było ich wszystkich zobaczyć. Koło trzeciej miała przyjechać kuzynka z synem z Wrocławia. Miałam nic pary nie puścić, że przyjadą. Ciocia i Wujek się nie spodziewali takich gości. Ciocia była zawiedziona, że tak krótko u nich byłam, ale mi było wygodniej wracać z kuzynką samochodem. Miło było spotkać rodzinkę w takim komplecie. Szkoda, że.Bark, więc powiedziałam, że nie przyjadę. Ale w czwartek pomyślałam, że drugi raz taka okazja może się nie powtórzyć. Po pracy kupiłam śliwki i potrzebne rzeczy na placek, a do tego kupiłam 3 piersi z kurczaka, bo w ubiegłą sobotę wypróbowałam przepis z Internetu "kurczak w cieście piwnym". Właściwie to kawałeczki z piesi kurczaka w cieście piwnym, usmażone na głębokim tłuszczu. W sobotę byłam u P.Ani i zawiozłam tego mojego kurczaka. Do tego zrobiłam sos.

Karolina gotuje

  • sól, pieprz
  • łyżeczka masła

Makaron obgotowujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem oliwy około 3 minuty, tak aby lekko zmiękł. Szpinak rozmrażamy na patelni na łyżeczce masła, odparowujemy wodę. Przyprawiamy przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem i dusimy jeszcze chwilę. W naczyniu układamy na przemian szpinak i makaron, tak aby górną warstwę stanowił szpinak. Na całości układamy mozzarellę.

kakarolina , Muffiny
Link Dodaj komentarz »
piątek, 30 grudnia 2011
Kurczak w cieście francuskim

To jedno z moich ulubionych dań. O tak! Przepis znalazłam na blogu Edysi, o tutaj. Kurczak przygotowany w ten sposób jest naprawdę bardzo soczysty. Jak uzyskać taki kształt zawiniętego ciasta wokół piersi z kurczaka pokazała Edysia na blogu, nic trudnego. Ona podała tą potrawę z pieczonymi.

Kiss The Cook

Powinnam wnikać, ale w sumie nie miałaybm nic przeciwko temu, żeby czegoś się nauczyć od tego specyficznego człowieka, istnej primabaleriny kuchennej (z humorkami włącznie). No cóż...

Kolejny przepis wkrótce.

skomentuj (1); 2010-02-09


Recenzja - Thai Express

Dzisiaj z zupełnie innej beczki,.

Zup, ale jak mawia Papa Gordon - lepiej mało, a porządnie. Dodatkowo zupy można wybrać w wersji porcji małej (niecałe 6zł) oraz dużej (niecałe 11zł). My zdecydowałyśmy się na dużą zupę z makaronem ryżowym i kurczakiem i to był zdecydowanie strzał w dziesiątkę. Zupa jest delikatna, ma odpowiedni smak i rzeczywiście można w niej znaleźć sporo kurczaka, a plasterek cytryny nadaje jej lekkości. Porcja duża starcza.

Najwyższa sajgonkowa półka, ale bronią się bogatym farszem i dobrym sosikiem do maczania.

Danie drugie postanowiłyśmy sprawdzić na dwa fronty i zdecydowałyśmy się na kurczaka otulonego w cieście kokosowym (niecałe 11zł) i to był kolejny doskonały wybór. Kawałki kurczaka duże, ciasta niewiele, więc nie zapycha. Dodatkowo ciasto doskonale chrupiące i nie przesadzone pod względem ilości kokosu.

Young Lady in the kitchen


0,5l mleka
0,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
2 łyżki maki ziemniaczanej
2,5 łyżki maki pszennej
Odlać 0,5 szklanki mleka a reszte zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. W
chłodnym mleku rozmieszać obie mąki, wlać na wrzatek i zagotować.

Ciepłym kremem przełożyc upieczone wcześniej placki.



Cukru
drożdże. Złączyć składniki i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części.
Wywałkować w formie prostokąta o długości 30 cm. Nałożyć połowę masy makowej,
rozłożyć równo na cieście, zostawiając 2 cm wolnej przestrzeni przy dłuższych
bokach. Zwinąć ciasto, włożyć do foremki, zostawić przykryte w ciepłym miejscu
(u mnie był to piekarnik właczony na 35 stopni). Gdy. Kurczak w cieście filo
17.11.2007 :: 18:26 | Link |Komentuj (3)

Najlepsze w tym daniu jest połączenie smaku oliwek, fety i kurczaka. Może Wam
się zdawać że jesteście w Grecji ;))
Ciasto filo z powodzeniem można zastąpić francuskim :)


Marynata: oliwa z oliwek, mieszanka ulubionych ziół - oregano,.