O czym chcesz poczytać na blogach?

Kumina

Sennik kuchenny



Podawać z sałatą

(8 porcji - przystawka)

21:26, izulik
Link Dodaj komentarz »
środa, 20 lipca 2011
Chilli con carne
600 g mielonej wołowiny
1 pudełko przetartych pomidorów
pół małej papryki
cebula biała
fasola fioletowa - w puszce
ząbek czosnku
swieże i suszone oregano i tymianek
kumin rzymski
cynamon
gorzka czekolada
pieprz Cayenne (papryka ostra)
papryczki chilli (zielona, czerwona, pomaranczowa)
sól, pieprz

1. Mięso podsmażyć na odrobinie oliwy
2. Osobno podsmażyć cebulę z papryką
3. Przełożyć do jednego garnka i zalać przetartymi pomidorami
4. Wcisnąć czosnek, dodać swieże zioła i pomarańczową papryczkę
5. Posolić
6. Dodać szczyptę cuminu, płaską łyżeczkę ostrej papryki, pół szczypty cynamonu, dwie kostki gorzkiej czekolady i dusić na wolnym ogniu przez godzinę.W połowie duszenia dodać szczyptę suszonego oregano i.

Gotuj z Darkiem...

Chili
2 łyżeczki kminu rzymskiego
50 dkg ziemniaków
50 dkg różyczek kalafiora
sól, pieprz
pęczek świeżej kolendry
szklanka niegazowanej wody mineralnej

W dużym rondlu o płaskim denku, ewentualnie w garnku należy rozgrzać oliwę, wrzucić do niej posiekaną w drobną kosteczkę cebulę i lekko ją zrumienić. Do gotowej cebuli wrzucamy zgnieciony czosnek oraz tarty imbir. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, a następnie drobno je siekamy i wrzucamy do garnka. Wsypujemy kurkumę, chili, kumin i sól, a następnie dokładnie wszystko mieszamy. Dodajemy pokrojone w regularną kostkę ziemniaki oraz kalafior, a następnie dolewamy wodę mineralną i zagotowujemy wszystko. Gdy danie będzie już wrzeć, przykrywamy je i trzymamy na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i trzymamy garnek na ogniu, przez jakieś 5-7 minut. Następnie wsypujemy większość posiekanej wcześniej kolendry, mieszamy i w razie potrzeby dodajemy sól i pieprz do smaku. Podajemy z ryżem, dekorując całość pozostałą kolendrą. Smacznego!

Sekrety mojej kuchni - bloog.pl

TABBOULEH

wtorek, 10 maja 2011 19:42

 

Sałatka, krórą przedstawiam powstała spontanicznie z tego, czym akurat dysponowałam, a wyglądało to następująco: wpadł mi w ręce przepis Marty Gessler na tabbouleh i od razu sprawdziłam swoje możliwości. Nie miałam niestety wszystkich składników, ale nie poddałam się i pominęłam brakujące, a nawet zastąpiłam innymi.

 

Składniki:

 

25 dag kuskusu

cebula

oliwa z oliwek extra virgin

płaska łyżeczka mielonego kuminu

Kuchnia polska

żeberka z pistacjami

Składniki

1 porcja:
1 szklanka wody,

10-20 dag żeberek,
50-60 g zmielonych pistacji,
1/2 średniej cebuli pokrajanej,
2 ząbki czosnku pokrajanego lub startego,
1 posiekana łodyżka szczawiu,
kawałek kory cynamonu, dosłownie 0.5 cm,
natka pietruszki i młodego selera;


Przyprawy:
1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
sól, pieprz biały mielony;


Dodatki opcjonalne:
sok z cytryny,
śmietana,
kminek lub kumin (nie sprawdzone),
gałka muszkat. (nie sprawdzone);




Przygotowanie

Żeberka wcześniej posolić i trzymać w lodówce. Do rondelka wlać wodę, dodać żeberka, cebulę i czosnek. Dusić do miękkości (1 godz. +- 15 minut). Dodać zmielone orzechy, łodyżkę szczawiu. korę i przyprawy. Wymieszać i dusić ok. 10-15 minut cały czas kontrolując gęstość sosu. Mieszać. Kiedy sos zgęstnieje za bardzo, dolać trochę wody. Na koniec skorygować smak solą i pieprzem. Dostosować kwaśność do swojego gustu przy pomocy cytryny. Można dodać śmietany, ale nie trzeba..

Dziennik odchudzajacej sie

(tych pomaranczowych w srodku) o smaku orientalnym :)

Slodkie ziemniaki maja bardzo wiele wartosci odzywczych, sa tez podstawa pozywienia tradycyjnych spoleczenstw polinezyskich, charakteryzujacych sie dobrym zdrowiem i dlatego postanowilam je wlaczyc do swojej diety.

Ponizszy przepis wymyslilam sama :) a poniewaz robilam pierwszy raz to nie zwracalam uwagi na ilosci… bedzie wiec “na oko” :)

Co trzeba:

- jakies 6-7 slodkich ziemniakow sredniej wielkosci
- dwa srednie ogorki kiszone
- pol papryki zoltej
- puszka kukurydzy
- mleko kokosowe
- przyprawy: curry, kumin, tumeric, kardamon, sol, pieprz cayenne, garam masala

ziemniaki obrac i ugotowac do miekkosci (powinny byc tak samo miekkie jak zwykle ziemniaki, sprawdzamy widelcem), papryke i ogorki pokroic w kostke. Odcedzic ziemniaki i utluc z mlekiem kokosowym (ja zuzylam ok. 1/3 standardowej puszki), dodac kukurydze, papryke i ogorki i wymieszac. Masa powinna byc puszysta. Doprawic przyprawami do smaku i voila ;)