O czym chcesz poczytać na blogach?

Kuchnia polska

Joanna Brodzik - Twoje źródło informacji (brodzik-net) - Onet.pl Blog

Spojrzeć na statystyki, okazuje się, że repertuar dań w polskich domach jest bardzo ubogi. Według OBOP, rosół, schabowy z ziemniakami i surówką, kompot i lody – to wymarzony obiad większości Polaków. Z całym szacunkiem dla pysznego schabowego, ale kuchnia polska ma do zaoferowania znacznie więcej! Skomplikowane losy naszego kraju sprawiły, że w polskiej kuchni można znaleźć elementy francuskie, tureckie, włoskie, skandynawskie, a nawet arabskie. Oparta na naturalnych składnikach jest wspaniałą podstawą do.

Odlotowa-nastolatka - bloog.pl

Kuchnia w chinach to sposoby gotowania ludności zamieszkującej Chiny oraz inne kraje wschodnie i południowo - wschodnią Azję.
Jest ona bardzo różnorodna i oryginalna. Dominują w niej warzywa. posiada ona bardzo wiele odmian. Kuchnia chińska pekińska- dominuje głównie w północnych Chinach. Jej podstawą są pszenne bułeczki gotowane na parze i makaron. Ryż nie występuje w niej często, prawie wcale. kantońska występuje na południu tego kraju. Głównym składnikiem jest ryż i.
22:50
Każdy z nas lubi chyba dania i potrawy narodowe. Polska kuchnia jest znana z dań i potraw, które podane na stole zachwycą niejednego.
Każdy z nas lubi chyba dania i potrawy narodowe. Polska kuchnia jest znana z dań i potraw, które podane na stole zachwycą niejednego. Kuchnia z Polski przede wszystkim cechuje.

Kolektyw Kulinarny K9

Placuszki pieczarkowe

16 lut

Placuszki pieczarkowe, moim zdaniem bardzo dobre. ^^ Może nie tradycyjna kuchnia polska, ale z książki o takim tytule.

  • 50 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • garść posiekanej zieleniny (pietruszka, koperek…)
  • sól, pieprz, tłuszcz do smażenia

Grzyby oczyścić i drobniutko posiekać razem z cebulą. Udusić na tłuszczu, pilnując, żeby się nie przypaliły. Ostudzić.

Wymieszać z posiekaną zieleniną, przesianą mąką i jajkami, doprawić do smaku. Łyżeczką formować małe racuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Źródło: Małgorzata Caprari, “Kuchnia polska. 1500 przepisów”

Placuszki pieczarkowe

16 lut

Placuszki pieczarkowe, moim zdaniem bardzo dobre. ^^ Może nie tradycyjna kuchnia polska, ale z książki o takim tytule.

  • 50 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • garść posiekanej zieleniny (pietruszka, koperek…)
  • sól, pieprz, tłuszcz do smażenia

Grzyby.

Papajowe smaki

Przygotowanych placków, rozsmarować równo i przykryć drugim plackiem-odstawić na noc do lodówki, a potem dać babci do popołudniowej herbatki:)

Tagi: ciasto dzień babci kuchnia polska
19:38, kiboleczek , 5.Słodkości
Link Dodaj komentarz »
piątek, 20 stycznia 2012

Szerzę herezję

Kluski śląskie z dziurką mojego taty czy objęte ostatnio odpowiednią ustawą oscypki. Ciasta! Mazurki, babki, makowce...Zupy. Bliny, pierogi, barszcz. Ryby nawet, nad morzem, dorsze i szczupaki. Wycackane, pyszne. Ale czy naprawdę istnieje coś takiego jak 'kuchnia polska'? Myślę, że to raczej zbieranina zwyczajów kulinarnych państw środkowoeuropejskich, słowiańskich.


Ostatnio kuchnia - nie tylko polska, ale kulinaria w ogóle - przechodzi globalizację i generalną metamorfozę. Coraz częściej nowoczesne panie domu (żeby nie użyć nazwy drobiu rosołowego, które już jest passe) skłaniają się ku kuchni śródziemnomorskiej..