O czym chcesz poczytać na blogach?

Przejdź do wyników poniżej

Krokiety

Ziutka Książka Kucharska - bloog.pl

, dobrze odparowane ziemniaki  utrzeć z surowymi żółtkami i masłem na zupełnie gładkie puree, przyprawić do smaku solą i startą gałką muszkatołową.  Zago­tować wodę z masłem, do   wrzącej, osolonej do smaku wsypać mąkę, mieszać trzymając  naczynie na ogniu, aż masa zgęstnieje i zacznie odstawać od brzegów naczynia. Wtedy naczynie zestawić z ognia, ciasto lekko przestudzić i dodając po jednym jajku starannie utrzeć. Połączyć z masą ziemnia­czaną, dokładnie wymieszać i odstawić przykryte do chłodziarki, aby stężało. Nabierać jednakowej wielkości porcje, lekko oprószone mąką, formować kuliste krokiety. Smażyć w głębokim naczyniu z dużą ilością tłuszczu.

Wartość kaloryczna 3769 Kcal.

 

DOMOWE FAWORKI

 

- 25 dkg mąki, 5 żółtek ,

- 2 - 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany,

- sól,

- łyżka octu lub wódki,

- około 50 dkg tłuszczu ,

- 6 dkg cukru do posypania.

 

Do przesianej na stolnicy mąki we wgłębienie zrobione e w środku wsypać sól, dodać  żółtka, kwaśną.

Podniebienne Pieszczoty

    Komentarze:
    (1) Pokaż komentarze do wpisu „"Chlebowy smak dzieciństwa"”
    Tagi:
    • chleb
    • prodiż
    • śniadanie
    • własne wypieki
    • Włochy
    • zioła
    Autor(ka):
    kuszeniesukkuba
    Czas publikacji:
    piątek, 09 marca 2012 20:51

    Opcje

    • Przejdź do wpisu „"Chlebowy smak dzieciństwa"”
    • Dodaj komentarz do wpisu „"Chlebowy smak dzieciństwa"” i/lub (1) komentarza
  • środa, 07 marca 2012
    • "Basiowe krokiety"

      Dzisiaj chciałabym wychwalić pod niebiosa, mamę mojego.

  • Nie tylko kotlet schabowy...

    Odstawić do lekkiego wystygnięcia. Aby farsz miał konsystencje farszu mięsnego oraz aby nasze ziarna jałowca się rozdrobniły należy go trochę zblenderować kiedy będzie ciepły.


    PRZYGOTOWANIE KROKIETÓW:

    Jajka widelcem roztrzepać, na osobnym talerzu wysypać bułkę tartą z 1 dużą łyżką mąki, wymieszać. Wyjąć z lodówki schabowe, następnie je panierować z obu stron w jajku i bułce tartej z mąką. Do obtoczonego kotleta dodać farsz potem zwinąć w rulon.

    Rulon schabowy z farszem obtoczyć najpierw w bułce, potem w jajku potem jeszcze raz w bułce, tak obtoczone krokiety smażyć na patelni :)

    Smak Kitany

      sól
    • olej
    • smalec do smażenia

    Sposób przyrządzenia

    Ziemniaki obrać, umyć i ugotować.

    Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać.

    Kapustę oczyścić i poszatkować.

    W garnku rozgrzać margarynę, podsmażyć cebulę.

    Dodać kapustę i dusić przez chwilę.

    Zalać rosołem, doprawić kminkiem, cukrem i octem.

    Wymieszać.

    Przykryć i dusić około 30 minut.

    Ziemniaki odcedzić i przetrzeć lub zmielić w maszynce.

    Masę wyłożyć na stolnicę, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

    Dodać ser żółty, jajko i mąkę.

    Wyrobić na ścisłe ciasto, uformować krokiety.

    Na patelni rozpuścić tłuszcz, smażyć krokiety z obu stron na złoty kolor.

    Zdjąć i osączyć na papierowym ręczniku.

    Odstawić w ciepłe miejsce.

    Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać.

    Podawać na dużym talerzu: w środku kładziemy kapustę, dookoła krokiety w formie wianka.

    Wszystko posypać szczypiorkiem

    Tagi: krokiety
    12:12, kitana901796
    Link
    sobota, 10 marca 2012

    Coolinarny

    kcal: 324,4  białko: 12,8g, węglowodany: 74,6g, tłuszcz: 11g

     


     

     

     


    Tagi: naleśniki owsianka placki śniadanie Wiem co jem
    09:43, wedith , .WIEM CO JEM
    Link Komentarze (1) »
    środa, 18 stycznia 2012
    Krokiety w cieście - coś z niczego

     Często zostaje Wam mięso czy ziemniaki z obiadu, bądź resztki wędliny w lodówce? Warto to wykorzystać. Takie krokiety smażone w cieście smakują rewelacyjnie.

    Niecierpek w kuchni.

     Panierka:

    1-2 jajka ( w zależności od ilości krokietów)

    Bułka tarta

     

    Oczywiście naleśniki można przygotować według własnego, wypróbowanego, ulubionego przepisu. Ważne, żeby było w co to mięso zawinąć. :)

     

    Naleśniki usmażyć.

    Mięso zmiksować, dodać podsmażoną cebulkę. Wszystko razem jeszcze raz zmiksować i ewentualnie dodać trochę mleka, jeżeli mięso wychodzi za suche. Przyprawić do smaku.

    Mięso nakładać na naleśniki i zawinąć podwijając brzegi tak, żeby wyszedł zgrabny pakiecik. Jak nie wyjdzie, to się nie przejmować, bo i tak to zjedzą i nie zauważą. :)

    Gotowe krokiety zamoczyć w rozbełtanym jajku i obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na gorącym oleju uwaząjąc, zeby ich nie przypiec tak jak to mi się dzisiaj zdarzyło. :))

     

    Tagi: dania mięsne krokiety przystawki
    16:10, kasiask , dania mięsne
    Link Dodaj komentarz »
    czwartek, 09 lutego 2012
    Pieczeń rzymska - wersja zubożała. :)

    Krokiety z kapustą

    ziemianin w kuchni

    Nie uprawi, albo naleje tego płynnego złota, to już nikomu nic. Humor więc przy tym obiedzie w nowym roku był lekko zwarzony, ale nic to żyć trzeba. Był więc tort naleśnikowy Felixiany, inny w kolorach niż poprzedni, był zawijaniec z łososiem i szpinakiem, który w internecie furorę robi, były  Renaty roladki ze schabu zręcznie papryczką nadziewane, w sosie utopione,

     

    tort naleśnikowy barw wielu Felixiany,

     

    nieodmienne pyszny, kąski z piersi kurzych przywiezione przez Martę, krokiety Pani Kasi faszerowane dziczyzną, śliweczka zawinięta w boczuś na ciepło na.

    Na słodko w miodzie. Próbować trzeba będzie po tyci by się nie zapchać. Po nich pójdą borowikowe kapelusze, w mleku namoczone, spanierowane i usmażone, teraz dobrze ukiszony barszcz z maleńkimi uszkami, za nim pierogi z kapustą i grzybami i serem, podsmażone. Teraz czas na rybę królewską - karpia. Będzie w mojej śmietanie, co ją trzy dni wczęsniej ściągnę, uduszony, za nim saute i spanierowany. Może pokuszę się na kilka kawałków w.

    Słońce, palmy i góra jedzenia

  • czerwone
  • deser
  • dietetyczny
  • dorsz
  • drink
  • Dyniowe
  • Egzotyczna
  • Expresowa
  • fasolka
  • francuskie
  • golonka
  • gorąca
  • gulasz
  • happy
  • jajka
  • japońska
  • kabaczki
  • kapusta
  • kapustka
  • kapuśniak
  • karkówka
  • klopsiki
  • kokosanki
  • kopytka
  • kotlety
  • krem
  • krokiety
  • Królewska
  • Krucho
  • kruszon
  • kurczak
  • kuskus
  • .
    • 1/4 szklanki oleju
    • 1/4 szklanki likieru adwokat.

    Sposób przyrządzenia

    Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, do takiej masy dodajemy wcześniej przesianą mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i na niskich obrotach ubijamy aż powstanie puszysta masa.

    Dodajemy na przemian olej i likier ciągle delikatnie mieszając.

    Gotowe ciasto wylewamy do foremki keksowej wyłożonej.

    I zagotować, odcedzić, zagotować w wodzie jeszcze raz i jeszcze raz odcedzić.

    .

    Podlać olejem, dodać marchewkę i cebulę, podlać ok 3 /4 szkl wody, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem po ok 15 minutach dodać obgotowane grzybki .

    .

    I dusić aż do miękkości kapusty.

    Schab przygotowany wcześniej usmażyć na wolnym ogniu na zwilżonej oliwą patelni na złoty kolor.

    .

    Posypać koperkiem podawać z kapustą