O czym chcesz poczytać na blogach?

Kotlety mielone

kuchcikowo.wordpress.com

Razem mieszamy, dodajemy trochę tartej bułki. Marchew obieramy i kroimy w formie “patyków”, gotujemy aż zmięknie. Połowę cebuli i połowę marchewki kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni aż cebula się zeszkli. Zabieramy się za nadziewanie – formujemy kotlety i nadziewamy je ugotowaną marchewką. Kotlety obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z przyprawą grillową. Na dobrze rozgrzanym oleju smażymy je na brązowy kolor z obu stron. Podajemy posypane smażoną marchewką i cebulą. SMACZNEGO!

Domowa kuchnia Marty

Tagi
  • bakalie
  • biszkopt
  • bita śmietana
  • brokuły
  • brzoskwinie
  • cannelloni
  • ciasteczko
  • ciastko
  • ciasto
  • czekolada
  • delicje
  • galaretka
  • gołąbki
  • groszek
  • grzanki
  • kalafior
  • kapusta
  • kapusta kiszona
  • karmel
  • keks
  • krówka
  • kruche
  • kurczak
  • łosoś
  • makaron
  • mięso mielone
  • mięso milone
  • migdały
  • orzechy
  • owoce

1. pierś z kurczaka podwójna

2. 100 g płatków migdałowych

3. jajko

4. olej

5. sól, pieprz, przyprawa do kurczaka

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka podziel na kotlety. Dopraw do smaku solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Jajko roztrzep widelcem dopraw solą. Kotlety zanurz w jajku, następnie obtocz w płatkach migdałowych mocno dociskając migdały. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Idealnie pasuje do frytek,.

W mojej kuchni…

Mielone, dodać do niego sól, pieprz, przyprawy, jajko, wcześniej drobno posiekaną cebulkę, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odciśniętą i rozdrobnioną bułkę. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić na jednolitą masę, po czym uformować okrągłe kotlety lekko je dociskając do dołu by delikatnie się spłaszczyły. Następnie obtoczyć je w bułce tartej i powoli kłaść na patelnię na rozgrzany odrobinę wcześniej olej – smażyć aż do uzyskania pięknego brązowego koloru, czyli około 10 – 15 minut.

Uwagi:

  1. Z podanej ilości składników wyszło mi 7 kotletów, myślę że wcale nie małych co widać na załączonym zdjęciu.
  2. Co do smażenia… pamiętajmy by mielone smażyć na niedużym gazie tak aby mięso miało czas podsmażyć się w środku, a przy okazji by panierka nie była spalona a pięknie brązowa i chrupka
  3. Na deser polecam muffinki cynamonowo-jabłkowe!!!

już35+ - Onet.pl Blog

T:..i babcia też mnie pyta, co u was...a skąd JA mogę wiedzieć, co u was...

Ja (ciągle jeszcze pogodnie): ooo, niech babcia nie przesadza... zresztą była u nas w sobotę... A w ogóle to w sobotę nauczyłam się robić kotlety mielone!(dumnie; by the way - moja Babcia Po Mężu jest zajebista; kotlety robi też zajebiste;-)

T: No nie mów mi, że nie umiesz kotletów mielonych robić???!!!

Ja: TERAZ już umiem. Ale wcześniej NIE UMIAŁAM.

Mali kucharze :)

)), jedną część indyka, cebulę i namoczone wcześniej w mleku 2 bułki żytnie (i odciśnięte moimi rękami ). Odstawiliśmy to i do drugiej miski zmieliły mięso z indyka, cebulę i bułkę pszenną (też wcześniej namoczoną). Następnie do pierwszej miski (to ta z mięsem na kotlety mielone) Maja wbiła 2 jajka i dodała różne przyprawy. Trzeba wszystko wymieszać dokładnie i na ogół robi się to ręką, ale my na szczęście mamy nasz “cudowny robot kuchenny”, założyłam odpowiednie “mieszadło” i wszystko pięknie nam wymieszał..