O czym chcesz poczytać na blogach?

Kiełki

Blog Martucha90210

Komentarzy: 2 Kiełki 2010-12-06

***

Zachęcona propozycją dziś wypowiem się po krótce na temat kiełków. Oczywiście kiełki mogą być różne, począwszy od kiełków słonecznika na kiełkach soi skończywszy.
Kiełki znane były już w starożytnych Chinach i funkcjonowały jako lek i produkt żywnościowy. W Europie stosunkowo niedawno osiągnęły popularność, tak samo jak i w Polsce to produkt stanowiący novum w obrębie mody żywieniowej, stąd też pewnie zainteresowanie kiełkami.

W kiełkujących nasionach zawarte są witaminy, a najwięcej jest ich w młodych kiełkach. Kiełki nasion to doskonałe źródło mikroelementów, soli mineralnych oraz innych składników odżywczych. Są również mniej kaloryczne.

Miłość i inne przystawki...

http://beautifulthingstoshare.blogspot.com/

A kuchnia! To dopiero miejsce dla wyobraźni! Słoiczki z przyprawami, buteleczki z sosami, przeróżne kształty makaronów, kolorowe talerze, serwetki itp., itd.

Z nadchodzącą wiosną postanowiłam urządzić sobie swój własny ogródek na parapecie. Pachnąca bazylia, tymianek, majeranek, rozmaryn, mięta - będzie jak znalazł na dłuuugie letnie kolacje. Jestem niecierpliwa- długie czekanie na zielone przyprawy uśmierzają mi kiełki. Rosną szybko i doskonale nadają się do sałatek i finezyjnych kanapek. Jeszcze w zeszłym roku postanowiłam przetestować różne odmiany. Mam nadzieję, że pomoże Wam to wybrać Wasz typ i szybko założyć swoją mini uprawę :)

Kiełki rzodkiewki - ostry, lekko pieprzowy smak

Kiełki brokuły - piekący, dominujący smak

Kiełki słonecznika - smak orzechowy

Kiełki soi - wspaniałe, delikatne, lekko chrupiące

Kiełki rzeżuchy - smak charakterystyczny, trochę mdły

http://casahaus.blogspot.com

Zaczynamy weekend! Pomyślcie, co sprawia Wam przyjemność i

Dziczyzna po mojemu - Onet.pl Blog

Do 180 stopni) Podczas gdy biszkopt się piecze robimy dwie różne galaretki, takie jakie lubimy i odstawiamy na jakiś czas.

Masa: W małym garnku gotujemy zwyczajny budyń taki jak na opakowaniu, gdy jest już gotowy dodajemy do niego jedną łyżkę mąki i odstawiamy do ostygnięcia.

Gdy już całkowicie ostygnie dodajemy łyżkę masła.

Taką gęstą masę wykładamy na wystudzony już biszkopt, a na to układamy pokrojone kawałki brzoskwiń.

Kiedy galaretka jest już w miarę gęsta wylewamy ją na ciasto i wkładamy do lodówki.

Po chwili polewamy drugą galaretką, no i smacznego

krajzega (09:48)
Zostaw komentarz

17 stycznia 2012
Sałatka z awokado i brokułami

Składniki

  • 200g brokuł
  • 1/4 dojrzałego awokado
  • garstka orzeszków cedrowych zamiast orzeszków możesz dodać kiełki
  • ok. 20g sera lazur lub gorgonzola co lubisz to daj
  • kiełki soczewicy

.:Dbaj o Siebie!:. - bloog.pl

378 ketchup pomidorowy Heinz 101 ketchup pomidorowy, 1 łyżka 20 kiełbasa husarska 420 kiełbasa szynkowa 154 kiełbasa zwyczajna 210 kiełki lucerny