O czym chcesz poczytać na blogach?

Keks

pognajmy w kraine fantazji - Onet.pl Blog

Dnia piękna a zarazem roznegliżowana i perwersyjna wróżka wybrała się na spacer. Biegała po łące pełnej zająców, kretów i innych zwierząt łąkowych. Już miała zamiar wyjąc gary i  kuchnie polowa,by ugotować sobie  lancz, gdy usłyszała spokojny i wyjątkowo pociągający  męski głos:
- Cześć maleńka
(przepraszam,nie mogę, muszę się wyśmiać)
Czy mogę sie przyłączyć?
-Proszę, siadaj.- Powiedziała ta słodka nimfa czy jak jej tam było.
    Zaintrygował ją strój nowo poznanego kamrata. Jego czarne, obcisłe spodnie zwracały na siebie uwagę, jego glam- okulary przysłaniały oczy,a szła znów zasłaniała wielka, czarna grzywka.
(no i kurwa znowu nie mogę, co ja pisze?)
- Wygląda pan tak wyjątkowo- Zagadała wróżka
-Bo jestem wyjątkowo... wyjątkowy. Jestem Słodkim Zboczuszkiem Sadystą, który sprawi ci rozkoszny ból...

No i przepraszam,ja już nie dam rady dalej, to zbyt głupie.
goldi & dajana
Wielka stara mówi:keks

Słodkości na talerzu

Mąkę, jajka, sól przyprawy oraz sodę oczyszczoną rozpuścić w mleku. 
Ciasto zagnieść i wyrobić porządnie. Ciasto będzie luźne, ale podczas leżakowania tężeje. Włożyć ciasto do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia, przykryć ściereczką. Naczynie z ciastem odstawić do leżakowania na 4-5 tygodni w chłodne miejsce (u mnie stało w lodówce na dolnej półce). Piec 3 - 4 dni przed Świętami.

 

Pieczenie:
Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować, wylepić formy keksowe. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 40 minut (zależy od grubości placka). Placki ochłodzić.
Piernik przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (do przełożenia jednego placka zużyłam 440 g słoiczek powideł). Przykryć arkuszem papieru lub folią spożywczą, równomiernie obciążyć, odstawić na około 4 dni.
Piernik polać czekoladą, udekorować. 


Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki 

Kulinaria Ewy

  • Skocz do archiwum
  • Skocz do wyszukiwarki
  • Skocz do kategorii
  • Skocz do tagów
  • Skocz do listy autorów
  • Skocz do zakładek

Kulinaria Ewy

Wpisy

  • środa, 04 kwietnia 2012
    • Keks angielski wg Pierre Herme

      Kolejny doskonały przepis cukierniczego mistrza Pierre Hermé. Keks jest puszysty, wilgotny i pełen pysznych, kandyzowanych owoców. Na początku trochę się obawiałam, że z powodu dużej ilości proszku do pieczenia, będzie on wyczuwalny w cieście, na szczęście tak się nie stało. Ciasto jest proste do przygotowania, więc myślę, że nawet początkujące w kuchni osoby, poradzą sobie z nim bez problemu.

       

      Składniki:

Pieczenie z Rudką

    Cytryna
  • szczypta soli
  • kasia do posmarowania formy

Sposób przyrządzenia

1.

Olej, cukier, sól i skórkę z cytryny ubijać trzepaczką lub mikserem, aż do rozpuszczenia się cukru.

2.

Jajka dodawać po jednym i nadal ubijać, aż powstanie puszysta masa.

3.

Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia przesiać i po trochu dodawać do masy.

Na końcu dodać pokrojoną w kostkę czekoladę, banany i posiekane orzechy.

Wszystko delikatnie wymieszać.

4.

Ciasto przelać do foremek keksowych posmarowanych KASIĄ i wymorzyć papierem do pieczenia.

5.

Piec 50 -60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

SMACZNEGO! :)

Tagi: keks
07:40, rudecka1876
Link
piątek, 23 marca 2012
Śledzie czosnkowe z koperkiem

Niebieska Pistacja

** moja śmietana 36% była bardzo gęsta przed ubiciem (Piątnica), jeśli używacie gęstej dajcie jej 2,5 szklanki. Jeśli rzadkiej 1,5 szklanki

*** ja zużyłam całe opakowanie


Tagi: kajmak krakersy śmietana kremówka
06:32, zauberi , przekładańce
Link Komentarze (33) »
niedziela, 29 stycznia 2012
Keks

Keks - zawsze był dla mnie wyzwaniem. Wiecznie opadały mi bakalie na dno. Nie pomagało obtaczanie ich w mące i tak lądowały na spodzie. Jednak się nie poddałam i po raz kolejny postanowiłam go zrobić. Tym razem bakalie są prawie równomiernie rozłożone :) a sam keks jest smaczny, idealny do herbatki. Polecam

Źródło

Moje pyszności

10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Ostatnie wpisy
  • 114 Catànies
  • 113 Keks z białą czekoladą
  • 112 Miodownik
  • 111 Keks bakaliowy
  • .