O czym chcesz poczytać na blogach?

Kapuśniak

Sernik z łezką

    Autor(ka):
    qqlka1455
    Czas publikacji:
    poniedziałek, 05 marca 2012 11:12

    Opcje

    • Przejdź do wpisu „Bułki pszenno kukurydziane”
  • niedziela, 04 marca 2012
    • Kapuśniak

      Składniki

      • danie dla 4 osób:
      • 2l wody
      • 200g żeberek
      • 80g boczku wędzonego
      • 250g kiszonej kapusty
      • 3-4 ziemniaki
      • 1.2 marchewki
      • ? pietruszki
      • ? cebuli
      • ? średniego selera
      • 1 łyżka mąki
      • sól oraz
      • przyprawy galeo:
      • 5 ziaren ziela angielskiego
      • 2 liście laurowe
      • 5 ziaren pieprzu czarnego
      • ? łyżki majeranku.

      Sposób przyrządzenia

      Kapustę pokroić i ugotować w osobnym garnku.

      Ziemniaki oraz pozostałe warzywa pokroić w kostkę i dodać do żeberek.

      Gdy warzywa będą miękkie dodać kapustę i kilka minut gotować.

      Z pokrojonego boczku i maki przyrządzić zasmażkę i dodać do kapuśniaku.

      Wsypać majeranek, dodać sól do smaku i zagotować.

      Przepis pochodzi ze.

  • otot gotuje - Onet.pl Blog

    Patyczaka by w okresie zimowym zaokrąglić się gdzieś tak do 3/4„rubensa”.

       Ale coś kwaśnego?...

       Jej zachcianki jak do tej pory ograniczały się w swoich ekstremalnych przypadkach do kruszonki z ciasta drożdżowego teściowej lub przypalonych odsmażanych kopytek.

       Oczywiście już od dawna nie zaliczam do ekstremum kilogramów zielonej pietruszki, jedynego akceptowanego przez Martę rodzaju twarogu czy słoików marynowanych pieczarek. To jest norma. Ale kwaśne?

       Postanowiłem ją jednak przez najbliższy czas uważnie obserwować…

       - Kapuśniak niedawno był – rzuciłem kontrolnie.

    Marta przeciągnęła się w fotelu a minę zrobiła niczym rozleniwiony kot kanapowiec.

       „Taa… - pomyślałem sobie – czegoś kwaśnego, raczej miskę śmietanki.”

       - Etam kapuśniak – zbyła mnie z lekceważeniem. – Dawno był. Teraz bym coś kwaśnego zjadła. Poza tym luty już jest – dodała jeszcze.

       Aha! Więc to tutaj tkwi diabeł pogrzebany! Znaczy czas na kolejny eksperyment kulinarny.

       Czasami bywa to irytujące i przypomina niesłychanie długą aplikanturę lub staż medyczny; po.

    wnimanie-paeti

    Zacisze jakieś, w wieś, co ani świtu, ani bladego pojęcia. Dziękujemy i załamujemy ręce. Grzejemy nerki. Zimno trzeszczy nam w zębach. Zimno nam grozi. Tak być nie może – mówię. Szukamy miejsca na nocy przetrwanie. W podwórku , gdzie stodoła stara przemykają nasze cienie. Ona jednak zamknięta, więc my do domów po prośbie o godzinę za progiem spędzenie. Pukamy do jednej z dwóch chat na podwórku, a tam nic. Cichy za klamkę ciągnie. Sza. Wchodzimy. Zapałki trzask i jakaż radość - żywej duszy nie ma. Cichy gości się, rozsiada się na wersalce i krzyczy, pietra mi robi. Mówi, że leży ktoś. Ja za zapałkę, a tam futro się panoszy i straszy niepotrzebnie. Zaglądam w gar ogromny co na piecu stoi, a tam kapuśniak. Chochla w ruch, nam żołądki rozgrzewają się, choć zupa zimna. Cóż do życia. Wylizujemy gar i po decyzji krótkiej postanawiamy na wszelki wypadek wynieść się. A tu trach, trach, światła zapalają się w sąsiedniej chałupie. Psy za ujadanie się. Cichy po mnie, ja po nim. Biegiem w las, przez ten las, bo jeszcze nas odstrzelą za kapuśniak, za włamkę. Na wszelki wypadek idziemy do wioski dalej. Już sen, już ta pora. Kulę się, zasypiam, Cichy zasypia na stojąco. Kierowca autobusu zatrzymuję się przed nim. Cud. Wsiadamy, tak, oczywiście panie kierowco, mamy na bilety. Ja sadowię się, zasypiam z tyłu. Cichy wdaje się w rozmowę. Miasto wita nas, miasto jakieś. Dworcowa knajpa, szczęście. Po piwach.

    Najlepsze hotele we Wrocławiu - COHM Hotel Management

      • nowa strona
      • Polonia Wroclaw
      • spółka COHM
      Autor(ka):
      emarketing21
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 stycznia 2012 09:40

      Opcje

      • Przejdź do wpisu „Nowa strona Hotelu Polonia już wkrótce! :)”
      • Dodaj komentarz do wpisu „Nowa strona Hotelu Polonia już wkrótce! :)”
  • poniedziałek, 23 stycznia 2012
    • Lunch menu restauracja Europejska 23-27.01.12

      Witam poniżej lunch menu na najbliższy tydzień :)

      Zapraszamy do Restauracji Europejskiej, hotelu   

      Poniedziałek 23.01.2012
       
      Pomidorowa z makaronem
      Schabowy panierowany
      Ziemniaki
      Surówka z kiszonej kapusty
       
      Wtorek 24.01.2012
       
      Zupa kalafiorowa
      Grillowana pierś z kurczaka
      Ziemniaki
      Sałatka letnia
       
      Środa 25.01.2012
       
      Kapuśniak ze słodkiej kapusty
      Schab pieczony ze śliwką
      Ziemniaki
      Surówka z.