O czym chcesz poczytać na blogach?

Ielts

Studentka z Medyka na finishu - Onet.pl Blog

Tymczasem to mandarynówka skończyła ze mną!

Scottish Foundation School oświadczyła, że spodziewają się mieć jakieś wolne F1, tylko nie piszą czy tzw. miejsca LAT po których można dostać Certificate of Training, czyli papier, dla którego w ogóle robi się pierwszy rok stażu. Więcej szczegółów nt. rekrutacji ogłoszą 16 marca. Ciekawa jestem, czy dokładnie na ten dzień będą wymagać IELTS 7,5.. Walia i Północna Irlandia póki co milczą na temat jakichkolwiek wolnych miejsc.

Przez ostatni tydzień czy dwa bezczelnie i bezkarnie spię na maxa ile się da - a kto mnie zna ten wie, że kiedy ja wstaję później niż o 8:00 to już jest wielkie szaleństwo!
Do końca zostało jeszcze osiem tygodni zajęć w szpitalu.. :)

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 0_o?
[14.03.2012] OMG! Szkocja opublikowała szczegóły, włącznie z Person Specification. Podjarałam się, bo z IELTS chcieli.

So live...

Mi się skasowała i musze pisać jeszcze raz ;(

Jestem chyba najbardziej zmienną emocjonalnie osobą. Najpierw szczęście, które trwało kilka godzin, potem dół, bo nic się nie da zrobić, aby ono trwało. To takie bolesne, że czlowiek w niektórych sprawach jest bezsilny. A ja bym chciała ... być szczęśliwa.
Piłam dzisiaj wielbłąda (tak musiałam poświęcić temu kilka linijek, bo niewiadomo kiedy znowu to nastąpi), nie napiszę co tam jest bo nie wiem (oprócz soczku malinowego), ale wielbłąd był pyszny <mniam>
Z ostatniego IELTS'a mam 7. Jeszcze trochę a będę miała najwyższą notę, która wynosi 9. Londynie strzeż się, niedługo przyjeżdżam!!! Szkoda tylko, że jedna z uczelni zmieniła warunek na jakim mnie przyjmie, i tak tę uczelnię skreśliłam z listy, ale fakt jest taki, że postąpili wobec mnie bardzo brzydko!!
Niedługo weekend majowy. I nie uwierzycie nie mam zamiaru słodko leniuchować i nic nie robić. 1 maja jadę kręcić materiał na "programy informacyjne". Tak, jestem młodą, ambitną dziennikarką, która chce mieć to z głowy i nic już nie robić. Po nakręceniu tego robię sobie.

Pielęgniarstwo na emigracji w Walii - Onet.pl Blog

4.500 plus półgodzinna prezentacja na temat zarządzania w służbie zdrowia.

Opłaty

Studia są w całości finansowane przez NHS niezależnie od tego jak długo przebywasz w UK. Jeśli jednak przebywasz w UK 3 lata i więcej otrzymasz też stypendium w wysokości ok 550 funtów miesięcznie przez okrągły rok, nawet przez okres wakacji!

Stypendium też może otrzymać osoba która przed podjęciem studiów pracowała w UK i kraj jej pochodzenia należał do UE przez ostatnie 3 lata.

Wymagania językowe

Na większości Uniwersytetów honorowane są jedynie egzaminy IELTS na poziomie 6.5, jednakże niektóre nie mają takich wymagań. Ty sam/a musisz wiedzeć czy dasz radę.

Wykształcenie

Kwalifikacje nie mogę być starsze niż 5 lat! W przeciwnym przypadku należy je odnowić, podjąć inny kurs, szkolenie. W tym przypadku wymagane jest wykształcenie na poziomie NVQ3 albo wyższym. NVQ3 to np: polska matura albo 2 letnie studium policealne. Jeśli masz już ukończone studia - jeszcze lepiej.

Możesz też ukończyć w UK access course, który przygotowuje bezpośrednio do nauki na studiach wyższych.

 

Napisałam tego.

On The Red Land

Z takiego odległego kraju jak Polska.

Jak zawsze jednak, są wyjątki od reguły. Z doświadczeń znajomych wiem, że jest możliwe uzyskanie wizy sponsorowanej przez internet, pod kilkoma warunkami. Jeśli jesteś programistą z kilkuletnim doświadczeniem w zawodzie, znasz dość dobrze angielski (IELTS min 7.0) i jesteś w stanie dostarczyć dobre referencje z poprzedniego miejsca pracy  – masz spore szanse. Cała branża IT ma tutaj duże wzięcie, może więc warto próbować. Nieco mniejszym zainteresowaniem cieszą się specjaliści innych branż, ale generalnie inżynierowie z min 4-letnim stażem mają jakieś szanse. Podobnie lekarze i pielęgniarki, ale z tego co wiem ci pierwsi muszą zdać specjalne egzaminy w języku angielskim w celu uznania zawodu. Co do reszty nie będę się wypowiadał, bo nie znam realiów.

Jeśli już udało nam się znaleźć pracodawcę chętnego zatrudnić nas na stałe, musi on złożyć w Immigration.

welcome lazy day...

Cały sen malowałam się i ubierałam. Dziś, przeczytawszy "Pasażerkę ciszy. Dziesięć lat w Chinach" Fabienne Verdier, czytałam po chińsku i malowałam. Och.

Kupiliśmy wczoraj przewodnik po Pradze. Wycieczka planowana na ten weekend.
2010-03-23
skomentuj (0)




I've been up all night
Piątek-poniedziałek: wycieczka do Pragi z H. i J. Przepiękne miasto :)

***
Czas na decyzje:
- filologia czeska?
- wyjazd na 2 lata do Chin? (Xiamen)

Jeśli to drugie, to w planie:
- działalność w kołach naukowych,
- publikacje (a co!),
- praca w szeroko pojętej branży,
- nauka chińskiego,
- ewentualnie egzamin TOEFL lub IELTS,
a wszystko w celu zapunktowania przy rekrutacji/podaniu o dofinansowanie. Ponieważ przepadł nam tegoroczny termin na składanie podania o stypendium chińskiego rządu, ewentualny start nie teraz, a na kolejny rok. Ale wpierw naprawdę poważne ZASTANOWIENIE. Po co, czemu, co z. Najbardziej co z.
2010-03-30
skomentuj (0)




za uwagę:
dziękujemy.
.