O czym chcesz poczytać na blogach?

Hummus

Łatwe, przyjemne i smaczne gotowanie

Również smakowała, ale nikt do swojej porcji głośno się nie śmiał.
Więcej »

22:36, sledznaostro , Obiadowo - zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 14 marca 2012
Pasta z żółtego grochu (bez smażenia)
Bez smażonej cebuli (chociaż z cebulą oczywiście), a więc bardziej lekkostrawna niż wersja klasyczna.
Więcej »

08:54, sledznaostro
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 23 lutego 2012
Falafel
W ciecierzycy zakochałam się już dawno. Moja rodzina również. Potomek wyżera ją po odcedzeniu prosto z durszlaka. Potomkini i lepsza połówka uwielbiają hummus, ja także. Ale falafel to strzał w dziesiątkę - potomek i lepsza połówka pożarli.

Kuchnia na wzgórzu

A tu masz musiałam się powstrzymywać żeby nie wyjeść ich ze słoika tak na zimno. Sądzę, że fajnie będą smakować w zupie, ale też i jako baza do pizzy np. 
Szczerze polecam :)

Tagi: cebula czosnek makaron
08:42, dyrdymalki , Testy produktów
Link Komentarze (3) »
piątek, 23 marca 2012
Hummus domowy
Hummus jadłam w kilka razy, ostatnio ten smak zaczął za mną "chodzić " i tak po przeglądnięciu kilkunastu przepisów zrobiłam swój :) I już zniknął.  U mnie zagości on na pewno na stole Wielkanocnym. 




Hummus 
  • puszka ciecierzycy 
  • 5 łyżek ziaren sezamu 
  • 2 ząbki czosnku
  • pół ostrej papryczki chili suszonej
  • oliwa z oliwek ok. 5 łyżek
  • jogurt naturalny 3 łyżki
  • 1/2 łyżki liści kolendry,
  • 1/2 łyżki liści pietruszki 

Z GÓRY WIEM, ŻE DOBRE

I on w tych pepegach i szortach na ten bankiet. Że co prawda Pani Konsul dała mu pieniądze na nowe ubranie, ale on jej kupił za to kwiaty, bo mu się wydawało, że nie wypada z pustymi rękoma przyjść. Że potem kazali im wrócić na ten statek i oni płyną taką wielką łodzią wojskową, i jak dopływali do "jednostki" to ona zaczęła tonąć. I, że on zadzwonił do żony i mówi jej "nasz statek zatonął ale ja nie". Myślałam, że umrę. 

I jak teraz myślę, o tych plackach, to tak sobie myślę, że jakby mieli pasty, to mogliby z tymi plackami zaszaleć.

Pasta z grochu. Jest bardzo podobna w smaku do hummusu, choć przepis jest z Cypru.

Szklankę suchego grochu moczymy w wodzie przez noc. Wodę wylewamy, dolewamy świeżą tak żeby przykryła groch, wkładamy całą cebulę, listek laurowy, solimy i gotujemy do miękkości, dolewając wodę co jakiś czas. Jak groch będzie miękki, cebula rozgotowana, to miksujemy wszystko z łyżeczką oliwy i łyżeczką soku z cytryny. Przepis tyle banalny, co genialny. Jadłam to cudo u Joanny Lawson i biło hummus na głowę.

Pasta z pstrąga. Pyszna, można jeść z plackiem na statku, ale cudowna jest z surowymi warzywami pokrojonymi w słupki.

 

125.

Dobry Kucharz

Oraz sól.
 
2.
Marchew, seler i cebulę pokroić w małe kosteczki i podsmażyć na tłuszczu.
 

3.
Golonkę wyjąć z wywaru, osuszyć, — naciąć skórę i włożyć do żaroodpor­nego naczynia. Wywar przecedzić i zachować. Podsmażone warzywa ułożyć wokół golonki. Całość zalać 1/8 I wywaru i wstawić do piekarni­ka.
 

4.
W trakcie pieczenia golonkę pole­wać 1/4 I wywaru wymieszanego z bulionem w proszku tak, aby golonka była w 1-2 cm warstwie płynu.
 

5.
Warzywa zmiksować razem z prze­cedzonym sosem z pieczenia, pod­grzać i doprawić do smaku.

 

Komentarzy: 0 Pryepis Na Hummus z pieczonej papryki 2012-01-26

biosfeera blog

, domowy barszcz czerwony serwowany z pasztecikami z soczewicą
Kurka na placyku, placki ziemniaczano-warzywne podawane z leśnymi grzybami duszonymi w delikatnej śmietance - 31 zł
PIĄTEK:
Chłodnik litewski, tradycyjny chłodnik z botwiną, podawany z jajkiem
Mozaika arabika, zestaw arabskich przysmaków: falafle, hummus, tabuli, nadziewane liście winogron, podawane z ryżem i chlebem pita –

Vegetarian Paths



I. PASTA Z CZERWONEJ FASOLI.

Banalnie prosta a bardzo smaczna, dla tych zwłaszcza, którzy lubią zjeść coś ostrego.
Czerwoną fasolę (namoczoną na noc i ugotowaną lub z puszki) umieszczamy w rondelku i włączamy gaz. Pod wpływem ciepła zacznie mięknąć, a my rozgniatamy ją widelcem na papkę stale mieszając. Można dodać trochę wody, ale nie za dużo - to ma być pasta, która samoczynnie będzie się trzymać kanapki, a nie sos.
Papkę można zmiksować, po czym należy ją doprawić - solą, pieprzem, łychą musztardy, można też dodać podsmażoną uprzednio cebulkę.

II. HUMMUS Z GROCHU.

Groch - połówki namaczamy na noc ( 6 godzin starczy) i gotujemy do stanu, kiedy zaczyna się rozpadać. Miksujemy na gęstą masę, dodajemy oliwy ( dobra jest z ostrą papryką), solimy, wyciskamy sok z połowy cytryny, znowu miksujemy.
Powstaje ostro-kwaśne grochowe pure, które można jeść jako pastę, jak i samodzielnie.

III. PASTA Z CZERWONEJ SOCZEWICY.

Soczewica jest jedynym strączkowcem, który nie wymaga uprzedniego namaczania, co jest niewątpliwą zaletą. Wystarczy suche ziarno wsypać do gara, dolać wody i gotować około 40 minut, aż zacznie się rozpadać.

Cooking Girl - Onet.pl Blog


Kasia (09:37)
Skomentuj mnie

14 marca 2012
Brak tytułu
Lizaki z ciasta francuskiego-szybkie i bardzo proste :-)

opakowanie gotowego ciasta francuskiego,najlepiej od razu rozwałkowanego
gotowe pesto w słoiku-ja użyłam zielonego i czerwonego
patyki do szaszłyków
rozbełtane jajko

Gotowe rozwałkowane ciasto dzielimy na 4 prostokąty i każdy smarujemy pesto.Następnie zwijamy w rulon, który potem kroimy na około 0,5 cm kawałki i nadziewamy na patyki od szaszłyków,kładziemy na blaszce,najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem.Pieczemy około 10 minut na zloty kolor.Zdejmujemy na talerz i zostawiamy do wystygnięcia, po czym możemy je włożyć do wysokiej szklanki lub małego wazonu i tak postawić na stole.
Ja podawałam do nich hummus dipy czosnkowy i ziołowy.

  
Kasia (19:20)