O czym chcesz poczytać na blogach?

Gyros

~ DżOOlka's BLOG ~

Nom, jeszcze dobre gołąbki tam dawali!
Zjadł zupkę. Kelnerka przyszła po miskę:
- To co? Już wybrane?
- Nie nie, ja teraz sobie zjadłem zupkę, to mogę sobie wybierać dalej.
Poszła. Z bananem na ustach.
Irek po raz setny wertuje kartę:
- A może amerykańskie... A może meksykańskie...
- Tu masz polskie! Golonkę! Vepřové koleno.
- Nie no wiesz, to kolano tutaj jest takie nie bardzo... I tą kapustę dają!
- Zasmażana, nom, możesz za nią wziąć coś innego!
- Nie nie, to lepiej całe coś innego wziąć. O tu coś jest: gyros z kurczaka na gorącym półmiśku.
- HAHAHAHAHAHAHA półmisiek!
- Nom, gorący półmisiek
- Czyli PÓŁ-MIŚKA!
Irek sie przypatruje, czyta dokładnie: pół..MISEK!
- TAK! Ale półmisiek mi sie bardziej podoba!

Podchodzi kelnerka:
- już?
- Tak, (kelnerka az zmalała nieco, wypuszczając z ulgą powietrze) ja poproszę to na gorącym półmiśku
- :D A z czym? Z frytkami, z bulwami, czy z ryżem?
Ja: Z bulwami? LOOOOL
Kelnerka też śmiejąc się: no to są takie w całości pieczone ziemniaki, takie bulwy!
Irek: To z tymi.

Sernik z łezką

Gyros z owczym serem

Składniki

  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • po 1 łyżeczce rozmarynu i oregano
  • 200g steków wolowych
  • 200g pieczarek
  • 50 g sera owczego
  • 200g kapusty pekińskiej
  • 10 gałązek szczypiorku
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Sposób przyrządzenia

Przygotować marynatę: czosnek obrać, posiekać.

Oliwę wymieszać z solą, pieprzem, rozmarynem i oregano.

Zobacz także: Gyros ze świeżych warzyw

Mięso umyć osuszyć, pokroić w cienkie paseczki.

Włożyć do marynaty, wstawić na 2 godziny do lodówki.

Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki.

Mięso porcjami przekładać na dużą patelnię, mocno podsmażyć.

Przełożyć na talerz.

Na tłuszczu ze smażenia mięsa smażyć pieczarki 5 minut nie przerywając mieszania.

Ponownie dodać mięso.

Piekarnik rozgrzać do temp 250 stC.

Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać pokruszonym owczym serem.

Zapiekać 5 -8 minut, aż ser się stopi i lekko.

przepisykulinarne.mblog.pl - mBlog.pl

Oczyszczamy i na 5 minut wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika.

Wyjmujemy podpieczoną paprykę i kroimy w kostkę.

Ser kroimy na cienkie plasterki i wraz z papryką oraz plasterkami salami wkładamy do makaronu.

Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Jaja przepiórcze gotujemy na twardo.

Tuż przed podaniem sałatki, rzodkiewki i jajeczka kroimy na ćwiartki i ozdabiamy nimi sałatkę.

Całość posypujemy posiekanym koperkiem. 

Sałatka gyros
2009-07-21 | 13:13:19
autor: przepisykulinarne | skomentuj (0)
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • słoik ogórków konserwowych
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 duża cebula
  • ketchup pikantny i łagodny mały
  • 0.5 l majonezu Winiary
  • 0.5 kapusty pekińskiej (drobno posiekanej)
  • 1 przyprawa gyros

Wykonanie:

Pierś pokrojoną w kostkę usmażyć na oleju z jedną przyprawą gyros. Usmażoną.

Posypane kolendrą

    • sól
    • pieprz

    Sposób przyrządzenia

    Cukinie pokroić w grube plastry.

    Włożyć do osolonego wrzątku na 5 minut.

    Stopić masło, wsypać tymianek, dodać odsączone cukinie.

    Oprószyć solą i pieprzem.

    Przykryć.

    Dusić 5 minut

    Szczegóły wpisu

    Tagi:
    • cukinie
    Autor(ka):
    adrianna1479
    Czas publikacji:
    piątek, 10 lutego 2012 12:12

    Opcje

    • Przejdź do wpisu „Cukinie w wersji tymiankowej”
  • czwartek, 09 lutego 2012
    • Sałatka gyros

      Składniki

      • 1 duża pierś z kurczaka