O czym chcesz poczytać na blogach?

Gulasz

Wisienka na szczycie tortu

Zostają w mięsie. Należy starać się nie nakłuwać mięsa widelcem aby nie uciekł z niego sok. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, kilkoma listkami laurowymi i paroma sztukami ziela angielskiego. Delikatnie obsmażamy. Nie dolewamy wody!
3. Cebulę kroimy w pióra lub grubą kostkę, czosnek drobno siekamy i dodajemy na patelnię. Wszystko smażymy na delikatnym ogniu około 15 minut.
4. Przekładamy całą zawartość patelni do większego garnka i ustawiamy niezbyt duży płomień gazu. Do garnka wędruje też cała płynna zawartość patelni - to właśnie w niej zawarty jest ten przepyszny smak i aromat pieczystego gulaszu.
5. Resztę warzyw kroimy w nieduże kostki lub paski, tj. paprykę, por, marchewkę, pieczarki i cukinię. Dodajemy do garnka i wszystko dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
6. Cała filozofia gotowania dobrego gulaszu polega na tym, że na żadnym etapie przygotowywania potrawy nie dolewa się wody. Cały sos stanowi sok z warzyw oraz mięsa.
7. Gdy warzywa zmiękną, dorzucamy całą zawartość puszki pomidorów krojonych bez skórki. Dokładnie mieszamy.
8. Doprawiamy do smaku ziołami. Należy posmakować, czy nie brakuje więcej soli lub pieprzu. Poza tym dodajemy teraz słodką i ostrą.

przepisykulinarne.mblog.pl - mBlog.pl

Jabłka obrać, przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne.

Układać na cieście stroną przeciętą do środka.

Posypać cynamonem.

Drugą część ciasta rozwałkować podobnie jak pierwszą i przykryć nią jabłka.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut.

Po wyjęciu lekko przestudzić.

Cukier puder utrzeć z ciepłym mlekiem i sokiem cytrynowym i rozsmarować na cieście.



Jak podawać?


Podawać, gdy wystygnie. 

Gulasz z cielęciny z jałowcem
2010-03-09 | 16:43:01
autor: przepisykulinarne | skomentuj (0)

Gulasz z warzywami to dobra propozycja na jednogarnkowy obiad dla kilku osób. Danie gotuje się dość długo, ale wcale nie jest takie pracochłonne – wszystko wrzucasz do garnka i czekasz aż będzie miękkie – tak w skrócie wygląda przygotowanie tej potrawy.

30 dag cielęciny,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 marchewki,
.

Pieczarkowe wyczyny

    Kapustę cienko poszatkować, zalać małą ilością wrzącej wody, ugotować pod przykryciem, odparować i ostudzić.

    Cebulę drobno posiekać, jabłka zetrzeć na tarce, wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić do smaku, ozdobić zieleniną

    Szczegóły wpisu

    Tagi:
    • sałatka
    Autor(ka):
    krajzega4
    Czas publikacji:
    wtorek, 20 marca 2012 07:56

    Opcje

    • Przejdź do wpisu „Sałatka z kapusty czerwonej”
  • poniedziałek, 19 marca 2012
    • Gulasz myśliwski

      Składniki

      • 60 dkg mięsa na gulasz w grubych kawałkach
      • 10 dkg słoniny
      • 10 dkg boczku pieczonego

  • Jajkonamiękko

    Się zrumieni. Bakłażana należy pokroić w grubą kostkę, posypać solą i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie należy go dokładnie wypłukać aby pozbyć się goryczy. Mięso wołowe umyć i pokroić w kostkę, następnie przesmażyć na łyżce oliwy z oliwek. Podsmażone mięso przełożyć do garnka z niewielką ilością wody tak aby przy gotowaniu mięso się nie przypaliło. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć posiekane składniki: cebula, czosnek i natka pietruszki a następnie przełożyć je do mięsa i dusić aż mięso zacznie mięknąć. Przyprawić pieprzem, oregano, papryką słodką według uznania, jeśli gulasz ma być ostry można dodać paprykę ostrą lub papryczki jalapeno. Następnie dołożyć opłukanego bakłażana i kukurydzę,  nadal dusić. Upieczoną paprykę zmiksować z pomidorami z puszki. W momencie kiedy bakłażan będzie miękki można dodać przygotowany sos pomidorowo-paprykowy. Cukinię pokroić w kostkę i dodać do gulaszu pod koniec ponieważ, cukinia rozgotowuje się dosyć szybko. Kiedy uznamy, że mięso jest dostatecznie miękkie można zabrać się do degustacji . Gulasz można podawać z  kaszą, makaronem, ryżem, ziemniakami lub z chlebem.

    Smacznego .

    P.s. Zdjęcie zostanie.

    Kuchnia - Przepisy Adriany

    Adriany przepisy kulinarne
    18:48, adrianamilner , Wielkanoc
    Link Komentarze (7) »
    środa, 29 lutego 2012
    Omlet puszysty z owocami

    Pyszny omlet z owocami zawsze poprawi Ci humor :)

    Więcej »

    Tagi: Kuchnia Przepisy Adriany Omlet puszysty z owocami przepisy kulinarne
    17:28, adrianamilner
    Link Komentarze (12) »
    poniedziałek, 27 lutego 2012
    Placki ziemniaczane po węgiersku

    Placki ziemniaczane po węgiersku, przyrządza się z gulaszem wieprzowym z dodatkiem surówki. Pierwszy raz, takie placki jadłam w restauracji.

    Domek z piernika - Onet.pl Blog


    10 marca 2012
    Krakersowe paszteciki

    Składniki

    • pasztet drop (ulubiony smak)
    • 160 g
    • krakersy
    • 8
    • musztarda
    • 2 łyżki
    • koperek

    Sposób przyrządzenia

    Pasztet wymieszać z musztardą i posiekanym koperkiem.

    Krakersy przełożyć pasztetem.

    Wieżyczkę udekorować rozetką z pasztetu, paskami czerwonej i żółtej papryki

    lobza79@onet.pl (10:57)
    Zostaw komentarz

    09 marca 2012
    Gulasz z papryką i pieczarkami

    Składniki

    • mięso na gulasz 1 kg
    • sól
    • pieprz
    • przyprawa do gulaszu 3 łyżki
    • vegeta.