O czym chcesz poczytać na blogach?

Guacamole

praniewkuchni.blog.pl

Na masę serową i chłodzimy...
Mówię wam... niebo w gębie...




Wasze opinie na temat potrawy ... skomentuj (2)

Tagi: sernik, ptasie, mleczko, galaretka, na zimno

Receptury potraw, o ile nie zaznaczono w notce inaczej, jak i zdjęcia zamieszczonych potraw w niniejszym blogu, są mojego autorstwa. Bardzo proszę o uszanowanie prawa własności
fajita dodano do menu 2011-07-25

Po spotkaniu z Generał Serdeczną w poznańskiej Mexicanie zapałałam miłością do fajity. Jak fajita to i guacamole i salsa i obowiązkowo placki tortilla.
Do przetestowania jakości potrawy ściągnęłam ojca, który co nie co meksykańskiego jadła za oceanem próbował. Zjadł z 3 dokładki, znaczy,  że zjadliwa moja wersja fajity.
Wyczytałam, że prawdziwa fajita jest przyrządzona z wołowiny. Oczywiście dopuszczalne są z wieprzowiny i drobiu, a le ta pierwotna stała obok krowy.


Gra Smaków

    Ogórka.

  1. Wódkę, sok ananasowy, sok z cytryny wymieszać w shakerze.

  2. Całość wlać do szklanki z lodem i ogórkiem.

  3. Szklankę dopełnić 7Up lub Spritem.



To naprawdę działa odświerzająco :).

20:20, grasmakow
Link Dodaj komentarz »
sobota, 11 czerwca 2011
Kaloryczne i przepyszne

Jeżeli liczysz kalorie i uważasz na to co jesz to ten przepis nie jest dla Ciebie. Jeżeli nie zwracasz uwagi na ilość kalorii w posiłku, koniecznie wypróbuj ten przepis:).

 

Hamburgery z Guacamole

biosfeera blog

Acai                               

z dodatkiem jogurtu naturalnego – 19 zł

 

Acai smoothie – koktajl z brazylijskich jagód acai

z dodatkiem soku jabłkowego – 19 zł



skomentuj (0)

2011-09-05 10:22:04
Zestaw dnia na poniedziałek, 5 września:

El pomodoro - aksamitny krem z pomidorów z dodatkiem bazylii,

½ Tortilla bandita - placki pszenno-kukurydziane z nadzieniem z czerwonej fasoli, podawane z sałatką i sosem guacamole,

W.

W zaściankowie - bloog.pl

Podziel się:

komentarze (0) | dodaj komentarz

Awokado ???

środa, 30 listopada 2011 22:55

Jestem fanką awokado. Fanką teoretyczną. Uwielbiam myśleć o kupieniu awokado, kupić je, trzymać w dłoni, myśleć o tym że jest pysze ale to wszystko. Kiedy już obiorę i spróbuję mija wszystko. Okazuje się, że każde jest tłusto-bezsmakowe. Przestaję wtedy rozumieć ten cały zachwyt nad tym owocem. Ale znalazłam na nie sposób. Guacamole. W zasadzie sos, ale przy gęstszej konsystencji może być kanapkową mazią. Niestety oryginalnego smaku nie znam, ale może kiedyś mi sie uda poznać. Podstawowa wersja to:
- 1 awokado
- sok z limonki
- sól
- pieprz
Wikipedia podaje, że dodaje się jeszcze: pomidory, paprykę chili, cebulę, kolendrę, czosnek i inne przyprawy choć niekoniecznie wszystkie naraz. Moje guacamole to wersja podstawowa z pomidorem i czosnkiem. Awokado ucieramy tak jak w moździeżu a resztę kroimy drobno i mieszamy razem. Normalnie pycha. Wykorzystaliśmy do smażonej ryby i niestety nie zdążyłam zrobić zdjęć.

fot.: www.posmaki.pl

Smakowitości obfitości

Nie wierzą

Potrzebujesz

  • 1 avocado
  • garść startego ostrego sera np. parmezanu
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • ząbek czosnku
  • 2 suszone pomidory
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • sól ziołową
  • pieprz

To czego nauczył mnie ostatni rok gotowania to poszerzanie wiedzy na temat tej pięknej sztuki i stosowanie się do zaleceń bardziej doświadczonych. Jedną z rzeczy, którą w mojej kuchni zmieniłam to sposób obróbki czosnku. Przestałam używać wyciskaczki do czosnku, stałam się wyznawczynią miażdżenia go- i przyznaję racje pewnemu Panu, który lata temu powiedział mi “czosnek się miażdży, potem sieka”. Więcej aromatu, więcej smaku w tak przygotowanych do gotowania ząbkach jest, przy czym mniej wzdęć i pieczenia w brzuszku bo mniej go trzeba użyć

A więc! W celu przygotowania serowego guakamole robimy guakamole klasyczne (avokado obieramy miażdżymy widelcem dodajemy sól i sok z limonki). Dodajemy do niego starty ser żółty, pokrojone suszone pomidory, zmiażdżony i posiekany czosnek i nieco rozrzedzamy śmietaną kremówka. Doprawiamy solą i pieprzem.

Z chleba tostowego foremką do ciastek wykrawamy kółka, nakładamy po łyżeczce guacamole przyozdabiamy suszonymi pomidorami i jest! Pyszna, szybka i elegancka przystawka

Wegetariańskie wariacje - Onet.pl Blog

Pieprz 


Wykonanie:
Pokroić  w marchewkę, cukinię w talarki,paprykę w paski, a cebule w pół-talarki. Pokrojone warzywa podsmażać na oliwie z oliwek.  Następnie dodać cebulę,marchewkę, paprykę, i cukinie. Smażyć aż warzywa zaczną się karmelizować. . W misce rozbić jajka połączyć z odrobiną soli i wędzoną papryką, dokładnie roztrzepać. Wylać masę jajeczną na patelnię. Przykryć pokrywką i poczekać aż jajka się zetną. Przewrócić na drugą stronę. Smażyć jeszcze przez ok. 6 min.Podawać z salsą pomidorową.
 

Chipsy warzywne z domowy guacamole-184 kcal


Składniki:

chipsy
1 marchewka
1 burak
1 pietruszka
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
szczypta cynamonu
sól

guacamole:
1 dojrzałe awokado
1 mały pomidor
˝ cebuli
1 ząbek czosnku
˝  chilli
garść liści kolendry
sok z ź limonki
sól

Wykonanie:

Warzywa pokroić w cienkie plastry. Marchewkę przyprawić cynamonem, buraki skropić octem balsamicznym, a pietruszkę zamarynować w odrobinie oliwy z zgniecionym czosnkiem i solą. Piec w nagrzanym do 180.