O czym chcesz poczytać na blogach?

Golonka

Kasza w garnku

Smaku wymieszać i obtoczyć golonki.

Podsmażyć na oliwie.

Podsmażone golonki ułożyć w żaroodpornym naczyniu i posmarować skórę miodem zmieszanym z sosem sojowym.

Pieczarki oczyścić, pokroić na pół.

Jeśli są duże przekroić na 4 części.

Cebulę pokroić w półplasterki.

Wokół golonek ułożyć na przemian pieczarki z cebulą, lekko skropić sosem sojowym, podlać 1 szklanką wywaru z gotowania golonek i piec w piekarniku 40 minut w temperaturze 150 stopni

Szczegóły wpisu

Tagi:
  • golonka
Autor(ka):
beatkakonin1967
Czas publikacji:
niedziela, 12 lutego 2012 13:53

Grażyna gotuje - bloog.pl





Golonkę to ja uwielbiam w każdej postaci, więc jak zobaczyłam w Kuchni  chińskiej Katarzyny Pośpieszyńskiej jej chińską wersję, postanowilam ją zrobić w ramach akcji Peli.
Golonka ta jest duszona "na czerwono" a wlaściwie na brązowo. Taki sposób przyrządzanie potraw zawdzięcza dodatkowi cukru, który w trakcie duszenia karmelizuje się. W potrawie tego cukru w ogóle nie czuć, golonka ma fajny, pikantny smak.

GOLONKA DUSZONA PO CHIŃSKU

 kilka małych golonek ( kilogram do półtora)
3 cebule dymki
8 szklanek wody
4 łyżki cukru
4 łyżki czystej wódki
½ szklanki sosu sojowego
2 łyżeczki imbiru w proszku
2 łyżki smalcu
Wypłukaną golonkę naciąć z boku ( skóra),włożyć do garnka z grubym dnem, wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu 10 min, zebrać szumowiny, gotować dalsze 15 min, odjąć 1/3 płynu.
Pokrojoną dymkę dodać do golonki, wlać sos sojowy, dodac imbir, wódkę, cukier, smalec i gotować na.

Jeżeli jest głowa, to jedzenie się znajdzie. - bloog.pl

Tężejącą mase ułożyć wycięte z biszkoptu kółka. Gdy wszystko dobrze stężeje miseczki włożyć na chwilę do gorącej wody wtedy ładnie odejdą i zrobić babeczkę.

 

 Życzę Wam zdrowego i szczęśliwego Nowego Roku.

 



Podziel się:
Trackback: http://bloog.pl/id,328453460,trackback

komentarze (5) | dodaj komentarz

Golonkaw piwie.

piątek, 31.

. Dziewuszki na prywatkach , znajomi się bawią na domówkach i zabawach , a my sami. Mąż pracuje i w Sylwestra i w Nowy rok ,a wiec toast o północy   w piżamkę i lulu....

Gości mieliśmy przez cały ten tydzień, a wiec musiała być dobra kolacja. Taki przedsmak sylwestrowego menu .Golonki robię po swojemu więc taki troszkę przepis na oko.

 

 Golonki w piwie.

-4 golonki peklowane

-0,5 litra piwa

Przepisy na zupy.

11:24, przepisynasalatki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 06 marca 2012
GOLONKA pyszna zawsze wychodzi

Składniki

2 średnie golonki - najlepiej przednie,
1 kostka rosołowa,
2 marchewki,
2 pietruszki,
seler,
por,
2 cebule,
1 główka czosnku,
liść laurowy,
goździk,
6 ziaren ziela angielskiego,
kminek,
imbir,
chilli,
łyżeczka majeranku,
sos sojowy,
sól,
pieprz.
.

kabyła ze wsi ^_^

STRONA GŁÓWNA


BLOG


.:: CzEsToChOwA SiE NiE ChOwA ::.2003-07-27 10:26:39 skomentuj (4)
Oj nie chowa, nie chowa... [;
Fajnie bylo 2 tyg. fazy.
Poszly sobie 2 dziefczynki do kosciola a tam ksiadz; "Tworzac wspoolne dzielo, w imie Boga pomalujmy kosciool" albo; "NA lewo od drzwi w gablocie przy wejsciu, wisi nowy nr do kancelari, utrzymujmy kontakt" buehe a numer czytal cos jak o-7oo. "Pamietajmy roowniez o tygodniku niedziela, niech tygodnik niedziela ukazujacy sie w kazda niedziele, towarzyszy nam zawsze; na spacerze wieczornym i porannym, w parku, przy kolacji, w czasie spotkania z rodzina, tygodnik niedziela musi byc z nami". Heeee no Swiete Miasto... tylko ciekawe w ktoorym miejscu...
Hmm pierwszy tydzien to byla rzez bo noc zamienilam na dzien ;p tylko babcia na jedzenie budzila (respekt 4 Babcia, ale ja musze jesc troche mniej:)
Nie ma to jak Balika Skalki; "Ania tam jest 30m przepasci, wiec nie skacz tak..." [; "Lukasz postaw Emile. Lukasz k**** postaw Emile, przed wami jest przepasc". [; 'Rozpakowac Ci batonika? -Nie, ale jakbys mogla potrzymac kierownice" heh <=== bez skojarzen :) "Z Bogiem" Jakom klatom przezyje, chapcie przezyje, nawet golonko przezyje, ale kakaUka ni h*** nie przezyje.
M. kto? co? Golonko
D. kogo?.

Szaleństwo w kuchni

Solić. Po dodaniu przypraw dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Od czasu do czasu mieszamy.
Takie flaczki z boczniaków ładnie prezentują się na talerzu z ćwiartkami jajek ugotowanymi na twardo posypane posiekaną pietruszką.
Pod koniec gotowania boczniaków można do flaczków dodać łyżkę pszennej mąki dla zagęszczenia. 

Tagi: boczniaki flaczki grzyby
10:24, piotras1011 , Zupy
Link Komentarze (1) »
środa, 16 listopada 2011
Jak drobno pokroić cebulę

Tagi: cebula
20:25, piotras1011 , Filmy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 10 listopada 2011
Peklowana golonka pieczona na rożnie

Lepszy Smak

ŚWIĄTECZNY BIGOS mojego Męża :)

Tradycyjnie, na tydzień, dwa przed Świętami mój Mąż, sam osobiście, gotuje bigos.
Jak dla naszej Rodziny, jest to Najlepszy Bigos Świata

Gorąco polecam

Składniki: (Duuuża porcja, dla 20-30 osób! Połowa jest zawsze zjadana w Święta, a reszta pozostaje w zamrażarce na inne okazje!)
2 kg kiszonej kapusty
1 wieprzowa golonka (najlepiej peklowana)
1/4 kg mięsa wołowego (tym razem łopatka)
1/4 kg mięsa wieprzowego (tym razem schab karkowy)
10-15 centymetrowy kawałek wędzonej kiełbasy
4 duże cebule
1-2 ząbki czosnku
1/2 – 3/4 szklanki suszonych grzybów
5-6 suszonych śliwek
olej do podsmażania

Przyprawy:
1/2 szklanki wytrawnego wina (białe lub czerwone)
1-2 łyżki majeranku
1-2 łyżeczki oregano
po kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego
2 listki laurowe
2-4 łyżki Żubrówki lub wódki wyborowej
sól i pieprz

Wykonanie:
Etap 1.