O czym chcesz poczytać na blogach?

Przejdź do wyników poniżej

Gołąbki

Zapiecek

1,5h.

Sos pomidorowy

* 1 szklanka bulionu,
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego albo 200g przecieru pomidorowego,
* 1 czubata łyżeczka mąki,
* 1 łyżka śmietany,
* sól,
* pieprz.

1. Do gorącego bulionu dodajemy przecier, gotujemy, zagęszczamy mąką rozprowadzoną śmietaną i odrobiną wody, przyprawiamy solą i pieprzem (do smaku). Gotowe.

Co na wege obiad? Zapraszam do zdrowej, zielonej, wegańskiej kuchni.


Pieczarki i por myjemy, kroimy je w drobną kostkę przesmażamy na oleju, dodajemy do ugotowanej masy, mieszamy, dodajemy zmiażdzony czosnek i natkę pietruszki, przyprawiamy do smaku (tak żeby masa była dość wyrazista).
Z liści wykrawamy delikatnie zgrubiały kawałek łodygi, nakładamy na każdego 1-2 łyżki masy (w zależności od wielkości liścia), zawijamy. Kapusta włoska trzyma się dobrze więc nie trzeba jej związywać nicią ale jeśli ktoś ma ochotę to można to zrobić. Mnie wyszło z tej ilości nadzienia i kapusty 14 gołąbków.
Układamy gołąbki w garnku na liściach kapusty, dodajemy ziele i liść laurowy, zalewamy wodą z bulionem (lub gotowym bulionem) tak żeby gołąbki były przykryte, gotujemy na małym ogniu ok 30-45 minut.

Sos:

W małym garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju (tak żeby dno było przykryte), wsypujemy ok 2-3 łyżek mąki kukurdzianej, mieszamy ubijaczką (trzepaczką), tak by mąka się nie przypaliła, zalewamy ją wodą (bulionem) w ilości takiej ile sosu chcemy uzyskać, ciągle mieszamy żeby nie porobiły się grudki. Dzięki mące bulion zacznie gęstnieć, jeśli jednak będzie rzadki, rozrabiamy w niewielkiej.

Gołębie Pocztowe-To jest To !!!!! - bloog.pl

Witam...
I już 3 lot za nami...na szczęście był to już lot w miarę normalny i niema większych strat.
Dla mnie wypadł on dość słabo,jedyne co mnie może cieszy to  że miałem 2 gołąbka na oddział z tego lotu,a chce zaznaczyć że tydzień temu ten sam gołąbek był też w czołówce bo na 8 miejscu w oddziele.A konkretnie jest to mój nabytek od Hodowcy  JANA BĄKA jest to samczyk szpak z jego par rozpłodowych..Oby tak nadal się sprawował.
A oto i lista.    http://pu.i.wp.pl/k,MzcyMjM2NjUsMzQ1OTM5,f,M-DOBRODZIEN3.htm
Za tydzień ostatni lot,ja osobiście będę wkładał tylko te gołąbki co do których mam jeszcze jakieś wątpliwości.Myślę że ekipa  20 roczniaków powinno mi wystarczyć.....Zobaczymy...
Pozdrawiam...Wiesław...

Podziel się:

komentarze (0) | dodaj komentarz

Lot2- Myszków

wtorek, 02 września 2008 8:10
Witam...
Dużo hodowców z naszego.

Kulinarne inspiracje

Mąki ziemniaczanej

1 duża łyżka masła

 

1 . Ryż ugotować w dużej ilości osolonej wody . Nie musi być całkiem miękki , gdyż " dojdzie" podczas duszenia gołąbków . Ryż odcedzić i przepłukać zimną wodą .

Cebulę posiekać i usmażyć na maśle .

Dodać do ryżu zmielone mięso , cebulę , jajko i przyprawy .

Farsz dokładnie wymieszać i odstawić .

Z kapusty usunąć ostrym nożem głąb i włożyć ją do gotującej się wody na co najmniej 5 minut. Ostrożnie oddzielać kolejne liście . Osuszyć i jeśli to konieczne zbić tłuczkiem nerw liścia u jego nasady . Brzydkie liście ułożyć na dnie brytwanny w której będą dusiły się gołąbki.

Na każdy liść nałożyć porcję farszu i zwinąć dość ciasno od nasady . Zawinąć brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki ułożyć w brytwannie ściśle jeden obok drugiego . Zalać całość wywarem , tak , żeby gołąbki były przykryte .

Brytwannę z gołąbkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 - 200 stopni i dusić 1,5 - 2 godziny .

Przygotowujemy sos :

1 1/2 szklanki wody zagotować ; do gotującej wrzucić kostkę rosołową . Po około 2 - 3 minutach gotowania dodać koncentrat . W 1/2 szklanki mąki rozmieszać mąkę , wlać i gotować na wolnym ogniu , często mieszając ok. 5 - 7 minut . Pod koniec gotowania dodać masło .

Gołąbki z kaszą

W zaułku czasu - starość - Onet.pl Blog

Emeryt, to człowiek, którego na nic nie stać. Żyć jednak musi. Śledzi pilnie promocje w sklepach, wertuje reklamy wkładane do skrzynki, odwiedza bazar przed zamknięciem, bo wtedy taniej, ratuje się produktami z działki, o ile taką ma, jednym słowem wiąże koniec z końcem. Ustalono ranking miast, gdzie najłatwiej przeżyć.

Do gustu. Kapusta już jest w domu.Nie pozwólmy sprzedawcy obrywać ją w rozłożystych liści, gdyż też mogą być wykorzystane.Można obić je tłuczkiem i zrobić okłady na bolące nogi albo zrobić z nich smakowite gołąbki.

Przepis:

Liście należy solidnie sparzyć, gdyż są twardawe, obrobić i nałożyć kaszą z wczorajszego obiadu, dodać  grzyby wcześniej namoczone i ugotowane – o ile uzbieraliśmy je w ubiegłym roku w lesie za darmo i wysuszyliśmy - dodać jajka lub.

Tatrzański Bal Sylwestrowy w Dworcu Tatrzańskim

I bekonem
Sałatka z gruszką i niebieskim serem
Sałatka Cezar
Wybór pieczywa

  • W trakcie wieczoru na ciepło:

Mini roladki z pstrąga
Mini szaszłyki drobiowe
Mini gołąbki z kaszą gryczaną
Mini tortille
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym
Sandacz w sosie śmietankowo-kaparowym
Barszcz czerwony z krokietem

  • Na słodko:

Flambirowane owoce