O czym chcesz poczytać na blogach?

Garnek

Garnki |

Jakie garnki na nowoczesną kuchnię indukcyjną?

Miałem ostatnio taki pewien problem, który na szczęście udało mi się rozwiązać. Korzystając z chwili wolnego czasu, postanowiłem napisać tutaj o tym, może to komuś pomoże przy wyborze nowego sprzętu kuchennego, a konkretnie chodzi tutaj o garnki.

Obecnie, przez pewien okres mieszkam z ojcem, który jest znakomitym kucharzem. Postanowiłem, że na jego okrągłą rocznicę urodzin sprawię mu jakiś miły prezent. Kupiłem mu nowoczesną kuchnię indukcyjną. Bardzo się cieszył z prezentu i chciał do tego dokupić nowe garnki, które nadawały by się do podgrzewania. Do tej pory pracował na kuchni gazowej i nasze stare garnki wyglądały już trochę kiepsko. Nie wiedziałem jakie garnki najlepiej nadają się na kuchnię indukcyjną, ale teraz już wiem. Wszytskie te, które wykonane są z podłoża ceramicznego jak najbardziej się do tego nadają. Fachowo.

ksawery czyli mój służący.blog

skomentuj (1)

aktualnie czytam 2007-05-16 21:45:23

„Zwrotnik Raka” Henry’ego Millera. Okropnie wulgarny. Ciekawe czy to zekranizowano?
Bo takiego Szekspira to tak (nie stawiam znaku równości między Millerem a Szekspirem, choć obaj znali życie ;)
Bo cóż innego leci teraz na kanale „Ale kino”? Ani chybi Szekspir. Gadają wierszem po angielsku. Na sobie mają elementy zbroi i inne misiurki. Główny bohater, król, ma fryzure jakże modną wśród męskiej młodzieży za mych młodych lat, zwaną „na garnek”. (dla tych którzy nie potrafią sobie tego zwizualizować – bierze się niewysoki garnek, nakłada na głowe onego, wszystko co poniżej ścina się albo i nawet wygolić trzeba. Sam wdzięk prostoty 

Występuje tam niejaki dzielny York. Ciekawe co to (za utwór).

Właściwie nei powinnam się przyznawać ale nie znam Szekspira ni Dostojewskiego, Ksawery mówi żebym się nie ośmieszała i że każdy człowiek legitymujący się średnim wykształceniem te kilka książeczek na krzyż winien znać. Jakiż to wysiłek doprawdy przeczytać. Doprawdy żaden, ale na półce nie stoją a do.

Kuchnia Leśnego Domu

niedziela, 15 sierpnia 2010
leczo

smaki dzieciństwa w wersji obecnej - ciąg dalszy

dziś - leczo

Pamiętam z dzieciństwa wspaniałe leczo z produktów dzialkowych, w pocie czoła wychodowanych przez rodziców... z niewielką okrasą wędlin i mięs na zasadzie  "przegladu tygodnia" (cóż, takie były czasy...).

Dziś leczo robię w dużej mierze "na wyczucie" ale przykładowo wyglada to tak:

głęboki garnek potrzeba, i przykrywki "z dziurką" do odprowadzania nadmiaru pary

- pokrojoną w kostkę wędlinę (1 kg) na oliwę, podsmażam
- dorzucam przeciśniętą lub drobno siekaną dużą główkę czosnku
- dorzucam cebulę krojoną w połowki plastrow, znów podsmażam
- dorzucam paprykę (1-2 kg) pokrojoną w poprzeczne paski przez pół strąka, i kilka łyżeczek przyprawy typu "warzywko"
- dorzucam nieco drobno siekanej ostrej papryczki (1-2 małe strączki razem z nasionami)
- dorzucam opakowanie słodkiej papryki w proszku
- przykrywam i czekam aż papryka lekko zmięknie, raz czy dwa razy.

Stolnik

Jubilerska,…), miska o znanej wadze dla mięsa i talerzyk do przypraw (chyba, że wagi posiadają opcję tary, wtedy naczynia są i tak potrzebne, ale nie trzeba ich ważyć i zajmować się „skomplikowanymi” obliczeniami).

  • Termometr do gotowania lub termometr z sondą (reaguje znacznie szybciej).
  • Garnek do gotowania (będą w nim pojemniki z konserwą, więc musi mieć odpowiednie rozmiary).
  • Pojemniki na konserwę: szynkowar (wychodzi duża zwarta konserwa) i/lub słoiki o pojemności maksymalnie pół litra (też wychodzi świetnie, ale wyjmowanie wędliny jest problematyczne, wymaga przekrojenia jej.I przeznaczony jest dla początkujących kucharzy. Najlepszy efekt dają 2 części chudego karczku oczyszczonego z grubych błon i ewentualnego łoju oraz 1 część surowego boczku. Około 2kg takiego zestawu wystarczy na szynkowar, 2 słoiki pół-litrowe i jeden 350-ęcio mililitrowy, co akurat mieści się w moim garnku. Dobrym wyborem jest mięso gulaszowe, które powstaje jako produkt uboczny wykrajania większych mięs. Należy zwrócić uwagę, iż w domowej konserwie naprawdę czuć smaki poszczególnych mięs, jeżeli dodamy boczek, będzie czuć boczek, jeżeli dodamy słoninę, będzie czuć słoninę. Warto.