O czym chcesz poczytać na blogach?

Focaccia

My Blog

Czasami mają ochotę na odmianę od swoich narodowych potraw.

Reklama manekiny damskie

Jeśli chcemy wiedzieć, jak smakuje kuchnia włoskaKraków, to najprościej jest odwiedzić takie miejsce jak restauracja włoskaKraków.

Reklama pizzeria warszawa centrum centralny podziemne przejście

Restauracje proponują również taką usługę jak organizacja przyjęć.Kraków oferuje w tej sprawie różne możliwości. Oczywiście, najważniejszym punktem takiego przyjęcia jest menu. I tu pojawia się dylemat: co wybrać? Jedną z propozycji może być focaccia.

Reklama producent zaginarek

Mówiąc najprościej focaccia to rodzaj placka drożdżowego. Placek może być urozmaicony takimi dodatkami jak oliwki, warzywa, rozmaryn, ser. Nazwa potrawy wywodzi się od włoskiego słowa “focolare”. W języku włoskim słowa “focolare” używa się dla określenia części pieca chlebowego, która znajduje się najbliżej ognia.

Reklama pizzeria warszawa centrum dworzec

W tradycyjnej włoskiej kuchni focaccia była i jest pieczona przede wszystkim w piecu chlebowym. I właśnie focaccia wypiekana w piecu chlebowym uważana jest przez wielu smakoszy za najlepszą. Ale można ją również upiec w.

Sam smak

Rąk mąką) i włożyć do papierowych foremek. Odstawić do wyrośnięcia na jeszcze 20 minut. Posmarować wierzch rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem (opcjonalne).

   Piec 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Tagi: babeczki torciki
19:10, uczta_babette , Jak na drożdżach
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 25 maja 2010
Pulchna, pomidorowa focaccia z czarnymi oliwkami
Ta przerośnięta wariacja na temat focaccii należy zdecydowanie do moich ulubionych. Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Mocno wilgotna, kiedy jeszcze ciepła. Być może przez to tak dobra, kiedy ostygnie. Mam wrażenie, że będzie częstym towarzyszem naszych letnich pikników (jak tylko się zaczną).


Pomidorowa focaccia z czarnymi oliwkami


Składniki:
  • 500 g. mąki pszennej
  • 300 ml. letniej wody
  • 25 g. drożdży
  • łyżeczka.

Buon appetito!

Mąkę, startą skórkę z cytryny, żółtka, mleko. Wyrobić ciasto ze wszystkich składników, owinąć folią i wstawić na godzinkę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować i foremkami wycinać dowolne kształty. Włożyć na około 10 minut do nagrzanego do 180° piekarnika, aż się przyrumienią.



21:35, annielo , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
Delikatna focaccia.

 

Dlatego “delikatna” bo zrobiłam ją na mleku. Zostało po śniadaniu, więc co by nie zmarnować… ;-) Do zjedzenia z plastrami mortadeli, szynki itp. Można posmarować serkiem “stracchino”.

SKŁADNIKI:
- 50 gr drożdży,
- 1/3 szklanki ciepłego mleka,
- pół kilo mąki pszennej,
- jajko,
- łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta cukru,
- szczypta soli,
- sezam do posypania.

WYKONANIE:
Drożdże z odrobiną cukru rozpuścić w ciepłym mleku, pozostawić do wyrośnięcia. Gdy urosną dodać.

Kuchenne Rewolucje Giny M.

    Suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej

Mąkę przesiać do miski wraz z solą. Drożdże pokruszyć i rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić na 10 minut. Następnie wlać do mąki i dodać oliwę. Dłońmi wyrobić ciasto, powpli wlewając ciasto. Dodać posiekane oliwki, pokrojone drobno suszone pomidory i tymianek. Ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Formę o wymiarach 23 x 29 cm natłuścić, przełożyć ciasto i rozłożyć na całej powierzchni formy. Odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto posypać gruboziarnistą solą. Piec około 30 minut.

Tagi: drożdże focaccia oliwki suszone pomidory
19:05,

Dania z garnka

Należy rozpuścić w szklance mleka.

Mąkę wymieszać z pół łyżeczki VEGETY i pół łyżeczki SOLI.

Wsypac do naczynia (średniego naczynia) i wlać do tego drożdże.

Przełożyć je do miski, którą wczesniej trzeba posmarować olejem i odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto wyrobić i wstawić na 8 godzin do lodówki.

Schłodzone rozwałkować, przełożyć do blachy nasmarowanej olejem i odstawić do wyrośnięcia.

Posypać pokrojoną w plastry cebulą, startym serem.

Wstawić do piekarnika (180 st.

) na 50 minut.

Podawać ciepłe

Tagi: focaccia
12:35, krajewskajola991
Link
środa, 22 lutego 2012
Surówka z jabłkiem i marchewką

Składniki

  • 2 jabłka
  • 1 duża marchewka
  • połówka średniej cebuli
  • szczypta soli
  • pieprzu
  • połówka cytryny
  • łyżeczka cukru

Sposób przyrządzenia

Jabłka obieramy i scieramy na tarce o grubych oczkach.