O czym chcesz poczytać na blogach?

Feta

Kulinaria Ewy

Tagi:
  • ananas
  • ciasto
  • maliny
Kategoria:
  • Ciasta
Autor(ka):
bebak21
Czas publikacji:
niedziela, 17 lipca 2011 18:21

Opcje

  • Przejdź do wpisu „Odwrócony placek z ananasem”
  • Dodaj komentarz do wpisu „Odwrócony placek z ananasem” i/lub któregoś z (6) komentarzy
  • Calzone, szpinak, feta

     

    Calzone ze.

  • Nawigacja to określanie bieżącego położenia oraz drogi do celu.

    Było bardzo subtelne i magiczne.

    Całkiem przypadkiem trafiłam rownież na "Mignone" wykonywane przez Mr. Pezo's Wandering Dollls z Rosji, które uwiodło mnie swoim specyficznym humorem i niezwykłymi kostiumami. Artyści grali w maskach, udając dziwne stwory, które wielokrotnie doprowadzały widownię do śmiechu swoim zachowaniem, gestami czy też wydawanymi przez nie odgłosami.

    Następnie zobaczyłam Teatr Feta w zupełnie nowej odsłonie, tym razem już nie tak klasycznej i romantycznej, ale komediowej i pełnej śmiechu. Przedstawienie wywoływało uśmiech na ustach widzów praktycznie przez cały czas, ale tak naprawdę szaleństwo zaczęło się dopiero przy wielkiej bitwie na jedzenie. Spektakl był zupełnie inny niż poprzedni, co świadczy o wszechstronności aktorów. Obydwa wyspępy zaliczam do bardzo udanych.

    Wieczorem udałam się na palc przy Bastionie Żubr, gdzie występował Theater Tol z Belgi.

    Zachciało mi się słodyczy

     

     

    Składniki:

    •    około 3-3.5 szklanki mąki pszennej
    •    1 szklanka letniej wody
    •    7g suszonych drożdży
    •    0.25 szklanki oliwy z oliwek
    •    pół łyżeczki cukru
    •    0.25-0.5 łyżeczki soli w zależności od tego jaka słona jest feta
    •    200g fety

    Wszystkie składniki za wyjątkiem fety połączyć i wyrobić gładkie ciasto. Mąkę należy dodawać stopniowo i zużyć tyle żeby ciasto było gładkie. Ja ciasto wyrobiłam w maszynie do chleba. Do ciasta dodać fetę pokrojoną w kostkę. Ciasto ponownie wyrobić, tak żeby feta była równo rozprowadzona w cieście. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić ciepłe miejsce na około 30 min. Po tym czasie ciasto wyłożyć do naoliwionej formy, w której będzie pieczone. Rozprowadzić je równomiernie w formie za.

    krewimleko.wordpress.com

    Feto-podobne – sprawdzałam:))
    łyżeczka koncentratu pomidorowego
    łyżeczka ketchupu
    4 (lub więcej;)) ząbki czosnku
    czerwony pieprz

    Fetę rozdrobniłam w miseczce widelcem zostawiając widoczne grudki (można również zblendować, jeśli ktoś woli gładszy krem). Dodałam koncentrat pomidorowy, ketchup, rozgnieciony pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszałam i odstawiłam ‘do przegryzienia’.

    Parę dni można bez problemu przechowywać  tę pastę w lodówce, jednak przed podaniem najlepiej wyjąć ją z chłodu chwilę wcześniej.