O czym chcesz poczytać na blogach?

Fasolka po

Dla tych, którzy chcą gotować

Przygotowywać normalne jedzenie. Ciasto to dla mnie szczyt kunsztu, lecz jak to się mówi; nie święci garnki lepią, a ja zawsze tworzę coś nowego i niestety nigdy prawie nie pamiętam żeby to zapisać. Od dziś zamierzam to zmienić i zapisać choć kilka przepisów.

 

Jak zrobić fajną fasolkę po bretońsku?

Zauważyliście kuszące słoiczki z fasolką po bretońsku? A może skusiła Was zabawna reklama w tv? Mnie tak i choć nie jestem podatna na reklamy zaczęłam myśleć... Co mi się bardziej opłaca kupić jeden słoiczek i.

A po pewnym czasie przyprawy. Z ilością przypraw nie przesadzajcie... nie na początku. Stopniowo wedle upodobań.

I co było trudno? wiem że nie. Tylko teraz co zrobić z taką ilością fasolki. wielki garnek a nas tylko dwoje... nie, nie robimy trzeciego członka rodziny. Fasolka się zepsuje do tej pory... chyba że zamrozimy część. Macie pełną dowolność, bo napewno jest tego więcej niż w tym małym słoiczku i naprawdę taniej, a w dobie kryzysu lepiej dmuchać na zimne.

Buźka :)

wariacje NIE TYLKO CZEKOLADOWE

Smaki dzieciństwa - Fasolka po bretońsku

Stanowczo fasolka po bretońsku jest niezapomnianym smakiem mojego dzieciństwa...pikantno - słodkim. Na prawdę choćbyś się starał / starała nie da się tego przepisu 'spieprzyć':) Polecam...

biała fasola 50 dag

boczek wędzony lub kawałek kości wędzonej 25 dag

laskę kiełbasy podwawelskiej (jak kto lubi - może być mniej, może być więcej)

do zrumienienia bez odawania tłuszczu. Cebulkę również pokroić w drobą kostkę i lekko poddusić.

Do fasoli dodać koncentrat / puszkę pomidorów, podsmażone wędliny, podduszoną cebulkę i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić przyprawami na pikantnie i całość zagotować. Oprószyć potrawę mąką i gotować od czasu do czasu mieszając jeszcze przez 5-10 minut.

 

Tagi: fasolka po bretońsku
14:52,

Krojone suchary

środa, 29 lutego 2012
Fasolka po bretońsku

Składniki

  • * 25 dag fasoli białej jaś
  • * 5 kawałków kiełbasy śląskiej lub innej cienkiej
  • * 25-30 dag boczku wędzonego
  • * 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • * 2 duże cebule
  • * 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • * 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • * 1 czubata łyżka majeranku suszonego
  • * szczypta kolendry
  • * szczypta kminku
  • * 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • * 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • * szczypta chilli
  • * pieprz.

Najpierw boczek, a gdy wytopi się z niego część tłuszczu wrzucić kiełbasę i na koniec cebulę.

Smażyć wsypując po kolei :czosnek granulowany, papryki słodką, ostrą i chilli, przyprawę Kucharek oraz pozostałe zioła.

Włożyć koncentrat pomidorowy i chwilę razem smażyć.

Podlać wodą i poddusić.

Przełożyć do garnka, wsypać osączoną z wody, w której się gotowała, fasolą.

Podlać więcej wody i gotować razem kilkanaście minut.

Doprawić ew.

Solą i pieprzem.

Najlepiej smakuje z pieczywem.

Moja wersja jest pikantna, jeśli ktoś nie lubi ostrych potraw powinien zmniejszyć ilość przypraw

Tagi: fasolka
10:49, okrasa4914
.

Przetwory z lasu

I pokroić w kostkę.

Szczypior i koperek posiekać.

Do chłodnika dodać ogórek, szczypior, koperek i wymieszać.

Chłodnik włożyć jeszcze do lodóeki na godzinę.

Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie, odlać wrzątek, potrząsnąć garnkiem, żeby jajka popękały, zalać zimną wodą i po chwili obrać ze skorupek.

Chłodnik nalać na talerze, dodać jajko przekrojone na ćwiartki i udekorować gęstą śmietaną.

Smacznego!

    Publikacji:
    wtorek, 07 lutego 2012 13:03

    Opcje

    • Przejdź do wpisu „Napój owsiano-bananowy”
  • poniedziałek, 06 lutego 2012
    • Fasolka po mojemu

      Składniki

      • boczek wędzony 30 dag

    Przyrządzenia

    Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę.

    Smażymy na patelni do momentu kiedy staną się ładnie podsmażone.

    Fasolę moczymy około 2 -3 godzin.

    Cebulę kroimy w kawałki i smażymy na złoty kolor.

    Namoczona fasolę zalewamy około 2 l wody i gotujemy do momentu gdy będzie miękka ale nie rozgotowana.

    Pod koniec dodajemy kiełbasę, boczek, cebulę, pokrojoną w plastry marchewkę i pietruszkę.

    Wszystko zaprawiamy koncentratem i doprawiamy do.