O czym chcesz poczytać na blogach?

Ewa gotuje

Przepisy na ciasta domowe - Onet.pl Blog

komentarz

13 września 2011
Program kulinarny Ewa Gotuje
Jak już wspomniałam na wstępie bardzo lubię oglądać program kulinarny pani Ewy Wachowicz. W każdą sobotę o godzinie 10.15 emitowane są nowe odcinki Ewa gotuje.

Praca kontra pasja kontra...

Oliwie smakuje zupełnie inaczej niż to usmażone na maśle. Wcześniej jakoś tego nie zauważałam. Ja, do tej pory kulinarny ignorant, wkraczałam w świat, który do tej pory omijałam szerokim łukiem.

Rozpoczął się dla mnie nowy etap. Z ciekawością oglądałam teraz kulinarne programy. Makłowicz, Ewa gotuje, Kuchnia Nigelli, Pascal, Gotuj zdrowo… Każdy z nich wniósł coś innego do mojej kuchennej edukacji. Zebrane z gazet, ale także zasłyszane gdzieś przepisy, wsadzałam w zeszyt, który wkrótce musiałam zmienić na segregator. Teraz ten segregator leży na lodówce w kuchni i jest świadkiem moich sukcesów i porażek. Chyba tylko on wie, jak można.

Coś nowego.

Odkąd pojawiły się na rynku produktów spożywczych, tzw. dania z torebki, zaczęłam je wypróbowywać. Ale nie myślcie, że to co u mnie dostaniecie na talerzach, będzie w stu procentach tym daniem z torebki. Nie poczytuję sobie tego za zasługę, myślę, że każdy, kto trochę gotuje, robi tak samo. Nie zawsze te danie mają smak taki, jakiego byśmy sobie życzyli. Przykład z wczoraj: kurczak w aksamitnym sosie orzeszkowym. Ogólny pomysł był w porządku: kurczak, marchew, cebula, ryż. Tylko ten sos. Jakiś taki nijaki. Niby smak orzeszków. Każdy chyba wie, jak smakują orzeszki, ale w tym sosie (oczywiście w proszku) te orzeszki traciły jakoś.

Moja galeria kulinarna - Onet.pl Blog

Tu czasem bywam
  • Moja kuchnia nad Atlantykiem
  • El cocinero FIEL
  • Javi recetas
  • Moje wypieki
  • Nigra-kuchnia
  • Ewa gotuje
Lat temu w Słupsku, bar nazywał się"Iwonka" (niestety już nie istnieje). Właściciel zdradził mi, że jego flaczki gotowane są na świeżej wieprzowej golonce, dzięki czemu potrawa jest słodziutka i delikatna w smaku. Moje flaczki również gotuje na golonce, zawsze na przedżołądkach wołowych. Jak dla mnie muszą być dobrze doprawione i mieć wyrazisty, aromatyczny, lekko pikantny smak. Jeśli chodzi o zasmażkę, to nie zawsze zaklepuję nią flaki. Z zasmażką czy.

Copyright 1996-2012 Grupa Onet.pl SA (system)
Ania(treść i ilustracje);
 

Polka w szwedzkiej kuchni - Onet.pl Blog

cynamonem pachnacy
Teraz cos, co pasuje idealnie do miesa z grilla, jesli przygotujemy wedlug oryginalnego przepisu....tym razem troche urozmaicimy, dodajac pachnacy swietami cynamon

Coleslaw z cynamonem

Skladniki:

300 g bialej kapusty
1 duza.
Wykonanie:

1. Oplucz szynke zimna woda. Wloz tluszczykiem do gory do duzego garnka. Wbij termometr do miesa. Zalej woda prawie cala szynke. Zagotuj i zbierz piane.
2. Wloz przyprawy. Gotuj na malym ogniu do momentu az termometr pokaze 70-72 stopnie. Na 1 kg szynki przypada jakies 40-60 minut. Wyjmij szynke, wywar z tluszczykiem zachowaj do moczenia chlebka:)
3. Nastaw piekarnik na 225 stopni. Zetnij troszke tluszczu. Rozbelataj (wyraz mi sie podoba) jajko z musztarda. Rozsmaruj na tluszczyk. Posyp tarta bulka. Piecz w dolnej czesci piekarnika 10-15 minut.

Smacznego i milej zabawy!

  


Ewa (19:38)
Gotowe..

 Chokladknäck (czekoladowe twardziele)

Skladniki:

2 dl jasnego syropu
2 dl slodkiej smietany
2 dl cukru
2 lyzki kakao
3/4 dl pokruszonych migdalow ew. orzechow
2 lyzki masla

Wykonanie:

1. Wymieszaj syrop, smietane, cukier i kakao w garnku. Zagotuj. Zmniejsz ogien i gotuj czesto mieszajac.
2. Jesli masz odpowiedni.Wykonanie:

1. Oplucz szynke zimna woda. Wloz tluszczykiem do gory do duzego garnka. Wbij termometr do miesa. Zalej woda prawie cala szynke. Zagotuj i zbierz piane.
2. Wloz przyprawy. Gotuj na malym ogniu do momentu az termometr pokaze 70-72 stopnie. Na 1 kg szynki przypada jakies 40-60 minut. Wyjmij szynke, wywar z tluszczykiem zachowaj do moczenia chlebka:)
3. Nastaw.

Grażyna gotuje - bloog.pl

Wcześniej,więc nie będę się powtarzać. podaję więc przepis:

WARZYWA FASZEROWANE

Papryka, kabaczek, cukinia, ew. ogórek lub pomidory w ilosciach mieszczących sie w naczyniu
mięso mielone 9ok. 30 dkg)
gotowany ryż 9ok. szklanki)
sól, pieprz, majeranek lub co lubicie
przyprawa typu "warzywko"
olej
Warzywa obrać , wydrążyć i.

Ponieważ moja córka przeszła z wegetarianizmu na weganizm (bez mleka, jajek, serów), musiałam zmodyfikować niektóre moje przepisy, żeby i ona zjadła cos słodkiego.Wprawdzie gotuje dużo sama (blog śmierć kanapkom), ale gdy robię na niedzielę ciasto dla rodziny, to czasami wg. jej zasad.Ciasta bez jajek tez się udają! A oto przepis:

WUZETKA WEGAŃSKA

2 szklanki mąki
szklanka.

Kobiety eksperymentują czyli Michasia i Me_mme w kuchni

Iposypujemy stsrtą gorzką czekoladą .Wkładamy do lodówki,najlepiej zawiną w folie ,zeby nie pszeszło zapachami lodówki.

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień ,do ciasta można też wykorzystać jeden z kremów w proszku trzymając się wskazówek na opakowaniu(tak ostatnio zrobiła moja przyjaciólka EWA,NAWET JEST ZDJęCIE CIASTA NA BLOGU OKNO NA ZAKRęCONE śWIAT),taki budyń z torebki nie jest wskazany ,bo rozrzedza się z masłem i wypływa z ciasta (wiem bo robiłam).Miksera używam tylko przy ubijaniu białek i ucieraniu cukru z jajkami ,potem używam drewnianej łyżki.Nie mieszam długo ,tylko do momentu.

PASZTET Z KURCZAKA W KRUCHYM CIEśCIE:FARSZ: kostki drobiowe igrzybowe, vegeta kurczak ok 1.7 kg ,cebula, 2 łyżki masła ,czerstwa bułka,3 jajka, przyprawy(liść ,ziele ,gałka, pieprz),CIASTO:30 dkg mąki ,20 dkg masła ,2 żółtka ,jajko do posmarowania. Kurczaka dzielimy na mniejsze części i gotujemy rosół .,Wyjmujemy z rosołu,studzimy i obiramy.Cebulę drobno posiekac ,zeszklic na maśle,bułkę pokroić,namoczyć w wywarze z kurczaka(0.5 szklanki).Zmielić dwukrotnie kurczaka, bułkę icebulę.Dodać jajka, doprawić.Przełożyć do wysmarowanej iwysypanej tartą bułką .Piec 50 minut w tem .180.

Miłość i inne przystawki...

Leciwej whisky, niż ze świeżutkim katalogiem mody męskiej u boku.

 Ale się rozpisałam! Pora na przepis. Przygotowany niegdyś w mojej kuchni przez mężczyznę, który naprawdę dobrze wygląda gotując, a oglądanie go w tej roli to relaksujący widok. Zero stresu, autentyczność. Nie potrzeba mi więcej dowodów na to, że warto być sobą. W kuchni, w życiu. 

Przepis prosty, szybki. Wymaga.

tylko takie składniki? Weźcie przepis, dodajcie siebie i zróbcie jedzonko. Amen. 

 Pasta di tonno:

Gotujemy makaron al dente. Odsączamy tuńczyka z puszki ( w zalewie własnej lub oleju, koniecznie kawałki, zapomnijcie w ogóle o „tuńczyku rozdrobnionym” - ohydztwo) Wrzucamy na patelnię, chwilkę podsmażamy, dodajemy śmietanę ( więcej.

Anioła "Stworzenie Adama" Wszyscy widzą nim palec i śpiącego Adama. a zwróciliście uwagę, kto znajduje się w objęciach Boga po prawej stronie obrazu? Otoczona wyjątkową troską Stwórcy? Oczywiście, że Ewa. Delikatna a zarazem rezolutna i zdecydowana Ewa. Każda kobieta ma w sobie tajemnicę i potrzeba nie lada wysiłku i czasu by dowiedzieć się jaka jest naprawdę.