O czym chcesz poczytać na blogach?

Dynia

Wrona i inne zwierzaki

Remanent – szkód wielkich zima nie
poczyniła, tylko ognik wyrudział i pewnie zmarniał i przemarzła
ogromna laurowiśnia. Zaczęłam porządkować ogródek skalny przy
oczku wodnym, a Dorola wzięła się za porządkowanie biednej
laurowiśni i strzygła ją ze zmarzniętych gałązek niczym Dynię
z kołtunów.

Jak tylko się pokazałyśmy w ogrodzie – zaraz pojawił się cały
zwierzyniec. Psy nam towarzyszyły od początku,  po chwili pojawił
się Dynia z Panem Czesiem, a w oddali przysiadł Zima i zbierał się
w sobie, by odważnie do wszystkich dołączyć.

Popędziłam do domu. - Chodź, porób mi zdjęcia do bloga tak, żeby
wszystkie zwierzaki były razem! -
zawołałam do męża. Mąż stał na drabinie i przyklejał tapetę do ściany.
- Sama sobie porób – odpowiedział i ani myślał zleźć z drabiny. A żebyś

Zdrowe menu Matki karmiącej!

Oleju z pestek dyni

2 łyżki mleka

płaska łyżeczka cukru

sól (i pieprz)

 

Dynię i marchewki kroimy w kostkę. Listki pietruszki i naci selera grubo siekamy. Całość wrzucamy do garnka, zalewamy wywarem i uzupełniamy wodą na 1 centymetr nad składniki. Dodajemy cukier, sól (i pieprz) i gotujemy aż dynia zrobi się miękka (miękka oznacza, że możemy ją rozdziabdziać widelcem). Odstawiamy wtedy garnek i tłuczkiem robimy z naszych składników tak zwany potage, czyli taką gęstą maź (lepiej jest nie robić zbyt gładkiej puree a zostawić drobny kawałki dyni i marchewki). Wstawiamy z powrotem na bardzo mały gaz, dodajemy mleko i olej. Uwaga z olejem z pestek z dyni, bo ma naprawdę bardzo intensywny smak i można łatwo przedobrzyć. Chwilkę jeszcze niech pobulgocze i można podawać…gorące oczywiście!

Jak.

LEŚNY ZAKĄTEK - bloog.pl

    Możemy wyrabiać ręką lub mikserem na małych obrotach aż ciasto będzie lśniące.
  • Pozostawiamy do wyrośnięcia na 40minut lub do podwojenia objętości.
  • Przekładamy do foremek, posypujemy kruszonką i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia. Ciasto jak na drożdżowe jest dość luźne.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st,C przez 40-50minut.
  • Foremka 35x12  i 2 foremki  25x11.
  • Szklanka o pojemności 250ml.
  • Mąkę podałam w gramach, pomyślałam, że w szklankach może nie być precyzyjnie.

 

 



Podziel się:
Tagi: dynia marynowana, placek drożdzowy, kruszonka, przyprawy

Ze smakiem przez życie

12:10, veloute , na talerzu
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 16 października 2007
FESTIWAL DYNI!!!

 

24 - 31 pazdziernika 

wielki dyniowy festiwal - czyli królowa dynia w kuchni!
Będzie kilka pysznych przepisów, 
będzie gotowanie, smażenie, pieczenie - relacja wkrótce!

 

Blog paulinak1998

Komentarzy: 3 Happy Halloween! 2008-10-31 Cześć napiszę wam dzisiaj o Halloween!

Jak zrobić Halloweenową dynię?
Rzeczy,których potrzebujesz.

* podgrzewacze, świeczki,
* długopis kulkowy, długopis żelowy,
* nożyk do owoców,
* nożyk do pomidorów,
* olej,
* dynia,
* gazeta,
* ołówki
* duży nóż kuchenny
* zamiennie z nożami, zestaw do drążenia w dyni.

krok 1

Wybierz ładną, świeżą dynię, w kształcie, który najbardziej ci się podoba. Jedni lubią płaskie i okrągłe, a inni wysokie o owalnym kształcie.
krok 2

Na czubku dyni w miejscu gdzie jest łodyga narysuj koło. Linia będzie ułatwieniem do późniejszego cięcia. Otwór powinien być na tyle duży, abyś mogła z łatwością włożyć rękę.
krok 3

Natnij ostrym kuchennym nożem.