O czym chcesz poczytać na blogach?

Drożdże

Sweet Place

Takie tylko miałam)

2 łyżki miękkiego masła

1 łyżeczka soli

1 łyżka cukru

32g cukru waniliowego

10g drożdży świeżych

pół szklanki mleka

250ml letniej wody

posypka: 32g cukru waniliowego + 20g cukru+ łyżka cynamonu + 1/2 łyżeczki gałki muszkatułowej

Przygotowanie:

Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego: drożdże ucieramy z łyżką cukru, zalewamy 1/2 szklanki ciepłego mleka i dodajemy 3 łyżki mąki. Wszystko razem mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką.

W tym  czasie w misce mieszamy mąkę z dwiema łyżkami masła, tworząc jakby drobną kruszonkę. Dodajemy sól i mleko w proszku oraz drożdże. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne, nie powinno lepić się do rąk. Wyrabianie zajęło mi około 10 minut.

Z ciasta formujemy kule i pod przykryciem pozostawiamy na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

101 Smaków

Od ziemniaków, pachnące słodko czosnkiem i ziołami... po prostu niebo w gębie! ( ja bym dodała PALCE LIZAĆ :) – Pola)

* pieczone ziemniaki: jeśli upieczenie ziemniaków stanowić będzie dla Was problem, nie rezygnujcie z tego chleba - ugotujcie Wasze ziemniaki (jednak gdy nadarzy sie następna okazja koniecznie dodajcie upieczonych raczej niż gotowanych). Upieczone ziemniaki nie muszą być dodane w formie puree, wystarczy je pokroić na małe kawałki. Ja, Tatter, nawet nie pozbawiam ich skorki, co później w gotowym wypieku wygląda niezwykle pięknie. Używam ziemniaków o mocnym, aromatycznym wnętrzu.

** ja (Polka) się znowu wtrącę z drożdżami. Pamiętajcie że drożdże suszone należy aktywować przed dodaniem do ciasta w niewielkiej ilości ciepłej wody

*** taka temperaturę znajdziecie zostawiając włączone pilotowe światełko w piekarniku.

Smacznego (: !

Tagi: drożdże przepisy bez jajek ziemniaki
21:31, olanguyenvan , Chleby
Link Komentarze (4) »
środa, 01 września 2010
Brak czasu.

Ale babka!

Do posypania:
  • roztopione masło
  • cukier
  • suchy mak
Do posmarowania:
  • 1 roztrzepane jajko
Wszystkie składniki  na ciasto umieszczamy w maszynie do chleba w/g kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta (dough).  Gdy ciasto podwoi.

W sercu Gór Skalistych – blog Slava

Szeroki asortyment zdrowych ( nie GMO) zboż i nasion, które możemy w domu przetwarzać na mąkę lub otręby ( również bardzo przydatne do wypieku chlebów), w zależności od potrzeb i w ilościach akurat nam potrzebnych.
Dlaczego używamy drożdży? Drożdże produkują wydzielanie się gazu powodującego rośnięcie ciasta, jak również działają korzystnie na smak i aromat pieczywa. Ja zawsze używam drożdży suchych aktywnych, które doskonale spełniają swoją rolę.
Z kolei płyny, których używamy do drożdży, pozwalają nam je równo rozprowadzać i tu musimy uważać na zachowanie odpowiedniej temperatury płynu, który nie powinien być ani za zimny ani zbyt gorący. W zimnym drożdże nie będą się aktywować, a zbyt gorący je zabije.
Tłuszcze ( masło, olej, margaryna) są opcjonalne, jednak dodają one pieczywu zapachu i czynią je odpowiednio wilgotnym. Jako dodatki smakowe dodajemy do ciasta najczęściej wszelakie orzechy, rodzynki, owoce, nasiona, zioła oraz inne przyprawy korzenne.
Zaczynamy naszą przygodę od aktywowania drożdży. W ciepłym płynie (40-45 st. C) rozpuszczamy dokładnie drożdże a dodanie cukru miodu lub melasy znacznie przyśpiesza aktywację. Kiedy drożdże już się dokładnie rozpuszczą i obficie spienią, rozpoczynamy mieszanie ciasta. Najlepiej uzywać zwykłego domowego miksera o mocy conajmniej 375W, do którego wlewamy mieszankę.