O czym chcesz poczytać na blogach?

Dorsz

Kuchnia Mamy

Mnie to sie rzadko zdaza.
Udanego Wypieku!
Tagi: chleb chleb na zakwasie chlem mieszany zakwas na chleb
20:42, metodadukana , Chleb na zakwasie, Zakwas
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 29 września 2011
Dorsz w panierce cebulowej.
To potrawa rodem z Portugalii zwana pataniscas de bacalhau, czyli placki z dorsza. Ryby uwielbiam na wiele sposobów tak by smakiem dorównywały miesu a zapachem kusiły moich mięsożerców.

Składniki:
  • 2-3 filety z dorsza
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • mąka pszenna
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz i olej do smażenia
  • mozna zaszaleć dodając koperek lub curry

Rybę opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Z mleka i soku z cytryny przyrządzić marynatę i moczyć w niej dorsza 2 godziny. Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać mąkę,.

Wymogi kuchenne

    Z mąką i proszkiem do pieczenia .

    Całość dokładnie wymieszaj mikserem dodając pianę z białek.

    Średniej wielkości blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i piec w temp.

    180 , stopni.

    Godzinę

    Szczegóły wpisu

    Tagi:
    • babka
    Autor(ka):
    umotowski7
    Czas publikacji:
    sobota, 24 marca 2012 07:49

    Opcje

    • Przejdź do wpisu „Babka na majonezie olivv”
  • piątek, 23 marca 2012
    • Dorsz ziołowy

      Składniki

      • 4 filety z dorsza
      • 4 łyżki oliwy z oliwek
      • 2 łyżki soku z cytryny
      • 3 ząbki.

  • Marcel mistrzem kuchni

      Kiwi i jabłko kroimy w kostkę, Skrapiamy sokiem z cytryny.

      Dodajemy winogrona oraz imbir świeżo stary na małych oczkach.

      Całość mieszamy i gotowe

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      • sałatka
      Autor(ka):
      marcelinek458
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 stycznia 2012 20:31

      Opcje

      • Przejdź do wpisu „Sałatka z kiwi ze świeżym imbirem”
  • środa, 25 stycznia 2012
    • Dorsz z wedzonym boczkiem

      Składniki

      • 0
      • 5kg grubych kawalkow bez osci dorsz
      • 1/2 cebula
      • 1/2 papryka czerwona i zielona
      • 2 zabki czosnku

  • ziemianin w kuchni

    Wydaje mi się, że moderator powinien mieć prawo do oceny pojawiających się wpisów od strony etycznej i że takie nie licujące z ludzką godnością natychmiast powinny być do ścieku kierowane a ich autorom kaganiec, przynajmniej czasowy zakładany. Wiem, że sprawa trudna niezwykle. Jak bowiem odróżnić etykę od szykan za poglądy polityczne. Niemniej jednak mądre głowy z uniwersytetów wielu powinny to rozważyć, bym ja prosty hreczkosiej takiej poruty więcej na forach internetowych nie doświadczał. Profesorowi zaś, którego miałem szczęście poznać gdy w Wiedniu ambasadorował dedykuję dorsza Mojego Szczęścia. Dorsza bałtyckiego, co ważne. Ryba morska, zdrowa i pożywna, więc na pewno dobrze mu będzie służyć. Wziąć filet świeżego dorsza, nie mrożonego, skąpąć w soku z limonki,  ale nie za długo z minut piętnaście, delikatnie wykładać po posypaniu pieprzem i poprószeniu mąką tortową na rozgrzany olej może być ryżowy, arachidowy, lub z winogronowych pestek.

     

    Kuchnia Bakino

    Gotowania dodać śmietanę wymieszaną dokładnie z mąką, wymieszać delikatnie i zagotować.
    Ragout posypać posiekanym koperkiem.
    Podawać ze świeżym, białym pieczywem lub ryżem

    15:23, bakino , dania z ryb i owoców morza
    Link Dodaj komentarz »
    Dorsz duszony

    Składniki:
    - 4 filety z dorsza
    - 2 ogórki
    - 2 pęczki rzodkiewek
    - 1 pęczek koperku
    - 100 ml śmietany
    - 1 łyżka masła
    - vegeta
    - sok z cytryny
    - sól, pieprz

    Filety z dorsza obmyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny i odstawić na 20 minut. Ogórki przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wybrać pestki, pokroić w grube półplasterki. Rzodkiewki pokroić na połówki lub ćwiartki.
    W rondlu rozgrzać masło, włożyć ogórki i rzodkiewki i mieszając podsmażyć, aż puszczą sok. Na warstwie jarzyn ułożyć filety rybne, podlać niewielką ilością wody i oprószyć.

    figowe smaki

    Z dorsza

    mąka

    sok z cytryny

    olej do smażenia

    8 dag marchwi

    5 dag selera korzennego

    5 dag pietruszki

    10 dag cebuli

    3 łyżki koncentratu pomidorowego

    sól, pieprz,  papryka

    Dorsza  (jeśli jest zamrożony rozmrozić) pokroić na kawałki,  skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem. Odstawić na pół godziny.

    Kawałki dorsza obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron.  Usmażoną rybę.