O czym chcesz poczytać na blogach?

Dolomiti

Dolomity

W roku 1789 zafascynowany występującą tu węglanową skałą, wysłał jej próbki do Szwajcarii w celu klasyfikacji. Wkrótce otrzymał je z powrotem wraz  z oświadczeniem, że dotychczas nie opisano skały o takim składzie chemicznym, dlatego jej odkrywcy przysługuje prawo nadania nazwy znalezisku.

W XIX wieku turyści w głównej mierze angielscy mianem „Dolomia” określali cały ten krajobrazowo i geologicznie jednorodny obszar. Skała zwana dolomitem składa się z warstw węglanu wapnia i magnezu oraz domieszek czystego wapienia.

Www.ski.it
Www.trentino.to
Zabawne stronki
Www.mpw.glt.pl
Www.ziemni.risp.pl
Pisz blog
Dodaj blog do ulubionych
Wersja mobilna

ciociam.ownlog.com

welcome to dolomiti

04.04.2010 :: 14:44 Wyrzuć to z siebie:) (0)




włoski cud natury:P

zawody kulturystyczne i fitness

25.04.2010 :: 18:50 Wyrzuć to z siebie:) (1)




archiwum

2012
kwiecień
marzec
luty
styczeń
2011
grudzień
listopad
październik
wrzesień
sierpień
lipiec
czerwiec
maj
kwiecień
marzec
luty
styczeń
2010
grudzień
listopad
październik
wrzesień
sierpień
lipiec
czerwiec
maj
kwiecień
marzec
luty
styczeń
2009
grudzień
listopad
październik
wrzesień
sierpień
lipiec
czerwiec
maj
kwiecień
marzec
luty
styczeń
2008
grudzień
listopad
październik
wrzesień
sierpień
lipiec
czerwiec
maj

kategorie

SKATE(11)
WIDOCZKI(18)
LUDZIKI(28)
SłONECZKO(22)
żYWE ROśLINKI(3)
Z INNEJ.

MojaQuchnia

MojaQuchnia
Kategorie: Wszystkie | Ciasta, ciasteczka | Desery | Makarony | Mięsa | Muffiny | Naleśniki,placuszki,kluseczki | Od Quchni | Pieczywo | Pierogi | Przepisy podstawowe | Ryby | Tarty i tarteletki | Zapiekanki | Zupy | Śniadania
RSS
środa, 28 października 2009
Pierogi z Cortiny d`Ampezzo - czyli pierogi z buraczkami

Jednym z moich ulubionych artykułów w miesięczniku Kuchnia jest kulinarny karnet Tessy Capponi-Borawskiej. Są to smakowe podróże po różnych regionach Włoch. Prezentowane dziś przez mnie danie pochodzi z górskiej krainy zwanej Dolomiti. Te pierożki nadziewane burakami i twarogiem są określane przez autorkę przepisu jako delicje  Dolomit. Myślę, że to właśnie określenie powinno Was przekonać do wypróbowane tego przepisu. Mnie te słowa przekonały.

Spoon too big

Design by Kosi for Projektantki Pic from quikfox


Księga gości Strona główna

dolomiti
wcczoraj w nocy wrocilam... i powiem ze bylo nawet nawet :) dzien przed wyjazdem.