O czym chcesz poczytać na blogach?

Dijon

Katarzynietta szuka atmosfery wyjątkowości

Ucha albo porcelanowego kapryśnego dzióbka i mnożę radość razy trzy.



Link 22.03.2009 :: 23:15 Komentuj (0)
Nos wychwytuje soczyste cuda, mandarynki w zagłębieniu nadgarstków, słodkie jagody na szyi, grejpfrutowe masło na łydkach, poza tym zamiast mózgu i oczu mam gumę, w związku z tym widzę różne rzeczy, niekoniecznie nadzwyczajne i nierealne, w gumowych, nieapetycznych kolorach. Wszystko zblakło, usta się kruszą, z drzew zwisają papierowe gwiazdki, pawie pióra nie błyszczą, myśli mi zmatowiały, Dijon to jakaś zapadła wioska w Mongolii i nigdy nie słyszeli tam o musztardzie, o stypendiach również, zamknij na chwilę oczy, kiedy spotkasz zapach niezręcznych wiadomości, ciasno spiętych brązowych włosów, matowych spojrzeń, słodkich jagód też, teraz kolej na pląsy dzwonka, to, że nie chcę jechać bez ciebie i nawet tego sobie nie potrafię wyobrazić, jest niezręcznym, niezabawnym absurdem, boli mnie głowa od błysku szafirów rozsypanych na czerwonych schodach i od rozlanej herbaty, boli mnie głowa od nadinterpretacji i mojego masochistycznego zidiocenia.
23.03 Na drugię.

Rodzinka od kuchni...

Mojej cichej sympatii dla kuchni arabskiej, bo to danie także bardzo przypadło mi do gustu. Jest nieco kwaśne, ale zarówno mi jak i bratu, z którym je jadłam, bardzo zasmakowało. Przepis pochodzi ze strony Orange Blossom Water. Prócz mnie, Shish Tawoug na Zakończenie Festiwalu Kuchni Arabskiej przygotowali także: Maggie, Ania, Michał, Tu-tusia, Dobromiła, Ania z Mopsem, Emma, Mirabelka, Malwina i Pela.

Co jest potrzebne?

  • 350g piersi kurczaka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy
  • mała zielona papryka
  • 4 patyczki do szaszłyków

Co z tym zrobić?

Pierś pokroić w kostkę, nadającą się do nadziania na patyczki. Ja kroję w niezbyt wielką, żeby mięso dokładnie mi się usmażyło. Paprykę pokroić w drobną kostkę, a z pozostałych.

Z mojego życia - Onet.pl Blog


29 czerwca 2009
Dijon

A Francja... zaskoczyła słońcem i kolorem... wszystkimi kolorami.

Zauroczyło mnie to Dijon pełne wąskich uliczek, kolorowych okiennic, piaskowej architektury. Do tej drogi winnej którą jechałam chciałabym wciąż powracać, zapomnieć nie sposób.

Do kraju tego gdzie pieszy zawsze ma rację...

Zakochała mnie w sobie ta różność ludzi na każdej ulicy i każdej uliczce.

A nocą do drzwi klubu dzwonek... a w środku, tak niesamowicie cukierki od Mosa(jakkolwiek to napisać) i słodkie drinki ...

I Kolorowość tłumu,  taka różność niesamowita a jednocześnie taka przytulność normalna niezwyczajna. Zapomniałam o wszystkim, o wszystkich, na.

Przepisy ziemi polskiej - Onet.pl Blog

Makaron zalać gorącą wodą i poczekać, aż napecznieje.

Grzyby mun również zalać i odstawić na chwilę.

Mięso z kurczaka oczyścić i ugotować z kostką rosołową.

Dodać pokrojone w paski warzywa będą miękkie.

Wyjąć mięso, pokroić w mniejsze kawałki i wrzucić znów do zupy.

Doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym.

Można równiez dodać nieco przyprawy orientalnej np.

"5 smaków".

Dodać dozupy odcedzony makaron.

Podawać posypaną kiełkami sojowymi

emiliap4 (12:23)
Zostaw komentarz

07 lutego 2012
Pasztet z wędzonej ryby

Składniki

  • 20 dag wędzonej ryby
  • 3 łyżki masła
  • 10 dag gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki musztardy dijon (np. kamis)
  • 2 łyżki białego słodkiego wina
  • sok z połowy cytryny