O czym chcesz poczytać na blogach?

Deser

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię


SKŁADNIKI:

  • 5 truskawek
  • 1 jogurt kozi waniliowy Rians
  • 2 łyżeczki otrąb granulowanych ze śliwkami

PRZYGOTOWANIE:

3 truskawki kroimy w ćwiartki, a 2 kroimy w plasterki, nie przecinając ich do końca. Ćwiartki truskawek układamy wokół rantu naczynia. Na środek wykładamy 3/4 jogurtu i posypujemy 1 łyżeczką otrąb granulowanych. Nakładamy resztę jogurtu. Na wierzchu układamy symetrycznie truskawki lekko je rozciągając w wachlarz, posypujemy resztą otrąb. Deser schładzamy w lodówce.





Moje pasje.

Talerz wykładamy podsmażone warzywa, kładziemy rybę, następnie pomarańczę. (Możemy udekorować dodatkowo świeżą pietruszką)



Smacznego :)

Nastrój:
Kategoria: Śniadania/Obiady
tagi:
Komentarze (0), Dodaj

Deser 'Me Gusta Fantazjone'

niedziela, 18.marca.2012, 00:17
Pomysł na ten deser zrodził się w mojej głowie po nieudanej próbie zrobienia innego deseru. Postanowiłam uratować sytuację i zrobić coś z niczego i tak właśnie powstał deser o nazwie Me Gusta Fantazjone. Jako iż końcowa wersja to mój pomysł, nazwa również musi być oryginalna.



Składniki:
*150 g śmietany kremówki 30%
*1/4 szklanki cukru pudru
*budyń waniliowy
*6 kostek czekolady gorzkiej
*1 łyżka żelatyny
*1/2 szklanki wrzątku
*dżem malinowy
*serek homogenizowany waniliowy (np. Danio)

Ewolucja w kuchni

Gorącej wody, również odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy z dwoma łyżkami cukru, odstawiamy i w innej misce ubijamy białka, również dodając dwie łyżki cukru. W dużej misce cztery żółtka ubijamy z czterema łyżkami cukru. Nie przerywając miksowania dolewamy lekko przestudzoną żelatynę, następnie wlewamy czekoladę, dalej miksujemy. Kolejny etap to dodanie bitej śmietany i dokładne zmiksowanie. Odstawiamy mikser i teraz delikatnie mieszając dodajemy pianę z białek. Teoretycznie można mieszać mikserem na najniższych obrotach, jednak bezpieczniej jest użyć zwykłej łyżki.

Do dużego kieliszka (mój ma 750 ml pojemności) wsypujemy pokruszone ciasteczka, przykrywamy warstwą musu, następnie kładziemy ulubione owoce (użyłam granatów), przykrywamy kolejną warstwa musu, dekorujemy bitą śmietaną, ciasteczkami, owocami i listkiem mięty. Smacznego :)



Tagi: deser w kieliszku trifle
00:45,

Bo marzenia się spełniają...;] - Onet.pl Blog

-Deser..albo nie...albo..deser czekoladowy z bananami^^-Wyjść i siępowiesić..kolejny..co oni nigdy lodów nie jedli? Zmówili się na te lodyczy co? O.o
-Dobra..(tik w oku xDDDD dop.aut.) Za 30 minut poszę dokuchni.<3-Powiedziałam. Nie wiem co ich naszło na te lody..xD Aleprzez nich i ja mam na nie ochotę..;] 4 desery gotowe^^ Idę zanieść te2. Gdy poszłam do Peina zanieść ten deser..miał taką minę..jak dzieckodostające wymarzoną zabawkę...Nawet nie zauważył jak mu zdjęciezrobiłam >] z kolei Sasori nawet podziękował..i się uśmiechnął..telody dobrze na nich wpływają...>D wróciłam do kuchni i patrzę, jakDei zajada się MOIM deserem czekoladowym...z jabłkami, bananami itruskawkami, melonami..*.* on chciał tylko z bananami...>.<

Pieczarkowe wyczyny

sobota, 31 marca 2012
  • Teraz misiu!

    Składniki

    • 2 op.100 g podłużnych biszkoptów (ja użyłam pudrowych f-my tago)
    • 250 g serka mascarpone
    • 500 g sera białego półtłustego (takiego 3-krotnie mielonego)
    • 5 żółtek
    • ok.2/3 szkl. cukru zwykłego
    • ok. 1/3-1/2 szkl. mocnego espresso (szkl. poj. 250 ml)
    • 1/3 szkl. likieru amaretto (można zastąpić rumem
    • doskonale sprawdza się też metaxa)
    • ok. 30 g czekolady deserowej albo kakao naturalnego w proszku

    Sposób przyrządzenia

    Jajka dokładnie myjemy, sparzamy, rozbijamy oddzielając żółtka.

    Białka nie będą nam potrzebne - można je wykorzystać do czegoś innego.

    Świeżo zaparzoną kawę studzimy zupełnie, mieszamy z alkoholem.

    Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, białawą masę.

    Do jajek dodajemy serek mascarpone i ser biały, delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

    W dużej szklanej misie układamy na dnie pojedynczą warstwę biszkoptów, które zamaczamy na moment w kawie z likierem - muszą być.

Słodka magia od kuchni

180st, ok. 25 minut

Poczekać aż babeczki lekko przestygną i delikatnie wyciągnąć z foremek. Nie podjadać przed Wielkanocnym Śniadaniem:)


Źródło: babeczki z przepisu na babkę piaskową "Dobra kuchnia. Ciasta i ciasteczka"; zmodyfikowany

Tagi: czekolada kakao
13:05, czarownie , Muffinki i babeczki
Link Komentarze (1) »
piątek, 23 marca 2012
Panna cotta caffe latte z galaretką kawowo - czekoladową


     Przepyszna panna cotta dla wszystkich wielbicieli kawy, i nie tylko. Lekki, chciałoby się powiedzieć aksamitny deser uzupełniony kawowo - czekoladowa galaretką o zupełnie innej konsystencji. Można ją.

Kuchnia na wzgórzu

Wyjątkowa lasagna "Głębia Smaku"

Deser: Tarta makowo-cytrusową z różanym lukrem

Maciek ugotuje:

Przystawka:Rosół z lubczykiem i jajkiem niespodzianką

Danie główne: Tagliatelle z kurczakiem i chili

Deser: Bananowa Fantazja

Moi Drodzy, zapraszam - wstęp to 35 zł a w tym jeszcze możliwość wypróbowania naszych nalewek :)

To Wy wybierzecie Zwycięzcę !!!

Przybywajcie !!

18:25, dyrdymalki , miejsca polecane
Link Komentarze (5) »
wtorek, 07 lutego 2012
Kuchnia tajska ..będziemy testować a dla Was KONKURS

Doszła dzisiaj do nas paczka z f-my Blue Dragon, oj będzie się w domu działo.

A ja się z Wami podzielę czyli sos Blue Dragon Sos Bazyliowy z Trawą Cytrynową na bazie naturalnych składników jest dla Was - a proszę tylko o podanie przepisu na danie ( nie deser ) z zastosowaniem mleka kokosowego :) Co Wy na to ??? Zapraszam.