O czym chcesz poczytać na blogach?

Czekolada

festiwalprawdziwejczekolady.blog

~ Linda Grayson, The Pickwick Papers

„Ocalmy Ziemię! To jedyna planeta, na której jest czekolada.” ~ ?

„Nie ma nic romantyczniejszego od czekolady.” ~ Ted, Queer Eye For The Straight Guy

„Mmmmmmmmmmmmmmmmmm… czekolada….” ~ Homer Simpson

„Życie jest jak pudełko czekoladek. Nigdy nie wiadomo na co się trafi.” ~ Forrest Gump

„Wszystko, czego mi potrzeba to miłość. Ale odrobina czekolady tu i tam nie zaszkodzi.” ~ Lucy Van Pelt w „Peanuts”, Charles M. Schulz

„Anonimowi Czekoholicy nie istnieją, bo tego nałogu nikt nie chce rzucić.” ~ ?

„Z tabliczką czekolady nigdy nie jesteś samotny.” ~ ?

„Chleb świętojański stanowi równie wspaniały substytut czekolady jak keczup w zastępstwie dobrego wina. ” – Sandra Boynton

„Życie jest jak czekolada, to co gorzkie pozwala docenić cukier.” ~ Xavier Brebion

.

... Inside this dream all is painted black...

WZIELI TO NA POWAZNIE. POTEM NASZE ZARTY NIE BYLY JUZ TAKIE ZABAWNE BO WPLATALYSMY SIE W LILJE I MICHAŁ MUSIAŁ NAS RATOWAĆ.
BYŁO EXTRA TYLE,POZARŁAM SIE ZE WSZYSTKIMI, CHATA ZNISZCONA(POLAMALISMY , A RACZEJ MICHAL ŁÓŻKO, KLAMKA ODPADLA, SZYBA W DZRZWIACH POSZŁA, JA I KAROLINA PONISZCZYLYSMY LILJE NA JEZIORKU). ALE BYŁO SPOKO.
SPILISMY SIE, UJARALIŚMY SIE BO WOJTUŚ DOBRY BRAT WZIAŁ TRAWKĘ I PEKALIŚMY ZE ŚMIECHU PATRZAC JAK STARZY SIE SPILI I DAWALI NAM WYKLADY.HEHEHE

TO STARZY SIE TAK NAJEBALI CZY TO MYSMY SIE TAK UJARALI?:P
2002-08-11 21:23:52
skomentuj

Myśl rozlana przez Czekolada



Mysli przygniataja glowem rzeczywistosc przerasta myslenie

Nikt nigdy nie odczuje
Tego co odczuwam ja
Nawet gdyby spotkao go
Cos takiego samego
Nikt nigdy nie bedzie
Odczuwa tego tak
Jak ja to odczuwam.
2002-08-12 17:03:18
skomentuj

Myśl rozlana przez Czekolada



A myŚLi niE dajĄ sPOkoJu

DlaCZEgo śWiaT jesT taKI poWAlonY, Im dłUzEj siE naD tYm zasTanaWiam TyM mnIej o TYm WieM, CZy.

Posypane kolendrą

Nawet w sekwencjonowaniu genomu Theobroma cacao, gatunku, który daje tyle przyjemności ? i jest imiennikiem Theo Chocolate. - Widzimy tu duży potencjał - powiedział rzecznik Marsa, Hugo Perez, który szacuje, że firma wydała dziesiątki milionów dolarów na badania dotyczące kakao. Jeśli McShea jest speszony z powodu naukowej potęgi konkurenta, to tego nie okazuje. - Będziemy pracować lepiej niż oni - mówi pewny siebie Brytyjczyk, który studiował na Uniwersytecie Harvarda, a także pracował w Fred Hutchinson Cancer Research Center. Ta mocna wypowiedź dotyczy firmy działającej od czterech lat i zatrudniającej około 50 pracowników. Ale organiczne produkty fair-trade Theo, takie jak gorzka czekolada z suszonymi wiśniami i migdałami, budziły entuzjazm w publikacjach od "Time Out New York? po ?O Magazine?.

Theo twierdzi, że jest jedyną firmą na Północnym Zachodzie USA, która produkuje czekoladę od ziarna do gotowego produktu. Jak mówi McShea, gdy chodzi o wytwarzanie zdrowych produktów, rzemiosło ma przewagę nad wielkimi firmami. Przemysłowe procesy produkcyjne mogą niszczyć flawonole oraz inne związki. Przeprowadzone przez McShea laboratoryjne analizy popularnych marek czekolady wykazały, że masowo wytwarzane słodycze nie mają tak złożonego profilu smaku jak ?rzemieślnicza? czekolada. Główną przeszkodą na drodze do uzyskania zdrowej i pysznej czekolady jest fakt,.

Słodkości na talerzu

    poniedziałek, 02 kwietnia 2012 09:57

    Opcje

    • Przejdź do wpisu „Placek rabarbarowy”
    • Dodaj komentarz do wpisu „Placek rabarbarowy” i/lub któregoś z (3) komentarzy
  • poniedziałek, 19 marca 2012
    • Śliwki w czekoladzie

    Widelca, zanurzać je kolejno w rozpuszczonej czekoladzie, potrząsnąć widelcem, by spadł nadmiar czekolady. Odkładać na papier do pieczenia, zostawić do zastygnięcia. 

    Przepis na masę z mleka w proszku jest od BeatySz z CINCIN.

    Szczegóły wpisu

    Komentarze:
    (1) Pokaż komentarze do wpisu „Śliwki w czekoladzie”
    Tagi:
    • bakalie
    • czekolada
    • mleko w proszku

  • johnnydeppkapisz

    To po prostu Johnny Depp!!!
    Nastrój:
    Kategoria: brak kategorii
    tagi:
    Komentarze (26), Dodaj

    Kluczem do sukcesu jest "konspirowanie z dziećmi przeciwko dorosłym".

    sobota, 10.września.2005, 16:54
    Jakoś udało mi sie przekonać moje kupelki z klasy no i wczoraj miałam ten zaszczyt ogladania Johnny'ego 0 19.00 na duzym ekranie :D Miodzio!!! Tylko jak usłysza w szkole słowo "Depp" to już bym do domu cała nie wróciła!

    Czekoladowe lody, które nie topią się poza lodówką, karmelki co dziesięć sekund zmieniają kolor, gumy do żucia które jedna zapewnia ci 3 posiłki dziennie i setki rodzajów czekoladek... To wszystko staję się realne w swiecie Willy'ego Wonki, właściciela bajecznej fabryki czekolady!!!
    W dziedzinie czekolady to prawdziwy czarodziej! Jest w stanie zrobić z czekolady wszystko, co zechce!
    Pan Wonka jest sławny na cały świat, ale nigdy nie wychodzi z fabryki i nie zatrudnia nikogo z zewnatrz gdyż ludzie wykradają mu przepisy aby przetworzyć je dla własnych celów
    Miasteczko w którym mieszkaCharlie nie przypomina bajkowych dekoracji. To ponure miejsce, nad którym góruje.

    Kulinarne fascynacje...

    I wilgotny klimat był idealny do uprawy wrażliwego drzewa kakaowego. Na zawsze pozostanie jednak tajemnicą w jaki sposób odkryli zalety małych ziarenek i jak nauczyli się je przerabać.
    Prawdziwy kult czekolady rozwinęli Majowie w III wieku n.e. Owoce kakaowca poddawali fermentacji, prażyli i mielili. Zmielone kakao mieszali z woda, mąką kukurydzianą, miodem i chilli. W ten właśnie sposób powstawał gorzki i mocno przyprawioony napój, który początkowo przeznaczony był głównie dla królów, arystokracji i uczesników religijnych obrzędów.
    Czekolada była otaczana wielką czcią i pełniła niezykle ważną funkcje podczas odprawiania świętych rytuałów.
    Odkryciem Majów była czekolada z pianką, którą uzyskiwali przelewając płyn z naczynia do naczynia, bądź mieszając go energicznie specjalnym patyczkiem w dzbanku zakończonym długą wąską szyjką, co zapobiegało wylewaniu. Dopuszczali spożywanie napoju zarówno na gorąco jak i na zimno. Dokładne receptury na przyrządzanie i przyprawianie czekolady oraz opisy wszelkich rytuałów z nią związanych pozostawili Majowie w tak zwanych Kodeksach- wielokolorowych zwojach i manuskryptach zapisanych złożonym pismem hieroglificznym.
    Od Majów zwyczaj spożywania czekolady przejęli Aztekowie. Wprowadzili wiele innowacji w temacie czekolady. Woleli napój chłodny, wzbogacony w dodatki smakowe: paprykę, wanilię czy.