O czym chcesz poczytać na blogach?

Cynamon

Zachciało mi się słodyczy

    Szczegóły wpisu

    Komentarze:
    (19) Pokaż komentarze do wpisu „Muffinkowe pączki”
    Tagi:
    brak
    Kategoria:
    • Muffinki
    Autor(ka):
    iis111
    Czas publikacji:
    niedziela, 14 marca 2010 20:08

    Opcje

    • Przejdź do wpisu „Muffinkowe pączki”
    • Dodaj komentarz do wpisu „Muffinkowe pączki” i/lub któregoś z (19) komentarzy
  • piątek, 05 marca 2010
    • Muffinki z rabarbarem i cynamonem

  • Małe co nieco - Onet.pl Blog




    25 stycznia 2005
    Cynamon na zdrowie

    Cynamon jest popularną przyprawą kuchenną o rdzawo brązowym kolorze, słodko-korzennym smaku i silnym aromatycznym zapachu. Otrzymuje się ją z kory cynamonowca. Cynamonowiec zawiera silne olejki eteryczne (aldehyd cynamonowy) i związki terpenowe dlatego wszystkie części rośliny wydają charakterystyczną woń cynamonu. Do sprzedaży trafiają tzw. "laski cynamonowe" - ususzone drzazgi kory młodych cynamonowcow. W kuchni używana jest kora w kawałkach albo sproszkowana. Cynamonu dodaje się do słodkich potraw, do ciast, ryżu na słodko, do kompotów, do ryżu, wypieków, sosów, deserów czekoladowych, kisieli, budyniów, galaretek, potraw z ryżu i kaszy, grochu, aromatyzowania piwa i wina, twarogów oraz do dań kuchni orientalnej. Przyprawia się nim na przykład pochodzacy z Indii, ostry sos korzenny zwany.

    Warzywa i owoce

    I jabłko

    Składniki

    Ryż:

    2 szklanki ryżu

    1 L mleka

    2 łyżki miodu


    Jabłka:

    ok. 70 dag jabłek

    2 łyżki cukru

    cukier waniliowy

    cynamon mielony

    ewentualnie rodzynki



    Przygotowanie

    Ryż gotowac na mleku na małym ogniu mieszając od czasu do czasu bo łatwo się przypala.

    W trakcie gotowania dodac miód.

    Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki.

    Wrzucić do garnuszka, dodac odrobinę wody i udusic na marmoladę.

    Pod koniec dodac cukry i cynamon. Można rodzynki.

    Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.


    Przełożenie:

    Na dno kładziemy połowę ryżu.

    Następnie marmoladę jabłkowa -tak 3/4

    Drugą połowę ryżu.

    Resztę marmolady z jabłek.

    Wierzch posypać jeszcze odrobiną cynamonu.

    Zapiekać ok. 15-20 minut w 180 stopniach.


            

    Podawać polane słodką śmietanką.

    03:50, przepisynaprzekaski
    Link.

    ::czarownica gotuje:: - Onet.pl Blog

    - 6

     

    3 jaja, (350)
    pół płynnego słodziku, (2)
    szklanka mąki pszennej, (450)
    ubata szklanka utartej lub zmiksowanej marchewki, (120)
    1 łyżki oleju, (90)
    łyżeczka proszku do pieczenia,(5)
    płaska łyżeczka cynamonu,(5)
    2łyż. wody gotowanej(0)

     

    razem około 1030kcal.

    jedna porcja 171 kcal

     

    Jak przyrządzić?

    Żółtka wymiesZac/ubić ze słodzikiem na pulchną masę.

    Pod koniec ubijania  dodać 2 łyżki wody, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać olej, marchewkę, cynamon i na koniec pianę ubitą z 4 białek.

    Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.

    Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem foremki

     (może być podłużna lub okrągła).

     

    Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut.

     

      

    oczywiscie w wersji lajt rezygnujemy z czekolady na górze :P

    bo po polewa? jak ciasto takie pyszne :))

     

      

    czarownica czaruje
    Jest tam kto????

    Blog gotowanienet


    4 dag cukru pudru
    2 żółtka surowe
    Pianka:
    20 dag cukru
    1/4 szklanki wody
    4 białka (piana)
    wanilia
    kwasek cytrynowy

    Sposób przygotowania:

    Ciasto przygotować, wylepić nim foremki i upiec babeczki, jak podano wyżej.
    Sporządzić piankę : Z cukru i wody ugotować syrop II stopnia (ciągnący się grubą nitką przy nachylaniu łyżki napełnionej syropem), zrumienić go na złocisty kolor mieszając, skropić wodą, jeżeli zanadto zgęstnieje.
    Ubić pianę, zaparzyć ją zrumienionym karmelem, dodać wanilię i rozpuszczony kwasek cytrynowy.
    Po upieczeniu babeczki wyjąć z foremek, ustawić dnem na stolnicy.
    Babeczki napełnić zaparzoną pianką bezpośrednio przed podaniem.
     

    Komentarzy: 0 Ciasta 2008-10-11

    Placek migdałowy

    Składniki:

    0,5 kg mąki,
    0,5 kg cukru,
    25 dag masła,
    6 jaj,
    1 paczka proszku do pieczenia,
    1 łyżeczka soli,
    12 dag migdałów,
    0,5 dag utartego cynamonu,
    skórka z cytryny

    Sposób przygotowania:

    Masło, jaja i.