O czym chcesz poczytać na blogach?

Curacao

owczarm | e-blogi.pl

Z oplotu po przelaniu do kadzi odczekaniu około 20 minut rozpocząłem filtracje po uzyskaniu 10 litrów brzeczki przedniej przelałem z powrotem do kadzi i odczekałem kolejne 20 minut po tym czasie przystąpiłem do zasadniczej części filtracji. Filtrat dosyć przejżyst do wysładzania użyłem 13 litrów wody o temperaturze 75 stopni uzyskałem brzeczki około 23 litry i gęstości po korekcie temperatury około 11 blg z lekkim haczykiem.


Chmielenie


Chmielenie standardowo 20 gram chmielu maryna od początku gotowania po 45 minutach gotowania dodanie chmielu aromatycznego i curacao w ilości 20 g gdzieś w Internecie wyczytałem ze w ostatnich 10 minutach gotowania powinno się dodać około 300 gram glukozy ja postanowiłem ze dodam 300 g cukru trzcinowego. Po chmieleniu standardowo gar do wanny a ja przygotowuje starter drożdżowy.
Po uzyskaniu temperatury 25 stopni sprawdziłem zawartość cukru przy objętości 20 litrum cukromierz pokazał 13 blg miało być 12 wyszło wiecej podejrzewam a nawet jestem pewien ze to przez dodatek cukru trzcinowego. Do wszystkiego dodałem starter wszystko intensywnie wymieszałem celem napowietrzenia zamknąłem i czekałem aż drożdże wezmą się do roboty. Fermentacja ruszyła.

Evening Love





skomentuj (1)



Bronx i Green Lady.... 2005-02-05 10:44:59


Bronx


Składniki:
- 4 łyżki Gordon's Gin
- 1 łyżka wytrawnego wermutu
- 1 łyżka czerwonego wermutu Cinzano
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 2 kostki lodu
- cienki plaster pomarańczy do przybrania

Sposób przyrządzania:

Płynne składniki wymieszaj w shakerze z lodem i przecedź. Podawaj w kieliszku przybranym plastrem pomarańczy

Green Lady



Składniki:
- 2 łyżki likieru Curacao Blue
- 1 łyżka wermutu Martini Bianco
- 1.5 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka soku z limonki
- do przybrania spiralnie ścięta skórka z limonki

Sposób przyrządzania:

Płynne składniki wymieszaj w shakerze z lodem i przecedź do kieliszka. Przybierz spiralką ze skórki limonki



skomentuj (1)



Miłość jak słońce... 2005-02-21 15:35:44


Miłość jak słońce: ogrzewa świat cały
I swoim blaskiem ożywia różanym,
W głębiach przepaści, w rozpadlinach skały
Dozwala kwiatom rozkwitnąć wiośnianym
I.

kamienny-lew blog

Przebój exportowy
Jestem miłośnikiem kawy. Uwielbiam wypić dobrą kawę wiec czasem wyszukuje nowe przepisy. Ostatnio odnalazłem wspaniały przepis. Już moi wszyscy przyjaciele byli ugoszczeni nią. Jako ze w domu jestem tylko nocami, wiec kawę robię gościnnie. Raczę ich moją jedyną zdolnością kulinarną, do parzenia kawy ;-)

Kawa curacao

Składniki:
• mleko
• czekolada
• 100 g likieru pomarańczowego/curacao
• bita śmietana,
Mleko zagotować z rozdrobnioną czekoladą, od czasu do czasu i mieszając. Kawę zaparzyć i podgrzać z 100 g likieru curacao nie doprowadzając do wrzenia. 1/8l kremówki ubić. Kawę rozlać do 4 filiżanek, udekorować bita śmietaną, posypać tarta czekolada i natychmiast podawać.

skomentuj (4)

08:48:44 2004-05-18

Obłąkany telefon
Nie zawsze miałem tyle pracy jak obecnie. Kiedyś straciłem prace i byłem załamany. Moim jedynym źródłem dowodu były drobne zlecenia. Byłem do wynajęcia na telefon. On dzwonił a ja wtedy pracowałem i zarabiałem. Jako że zleceń nie było dużo czekałem całymi dniami na telefon lub.

zjedzmnie.blog.pl

Z okazji świąt upiekłem moją pierwszą babkę ever! Zgodnie z koncepcją, oczywiście również zieloną A nazwa pochodzi z połączenia dwóch czeskich słów – zelená (zielona) i bábovka (babka)

Składniki:
5 jajek
250g margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka  śmietanki 30%
2,5 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1 budyń pistacjowy
0,5 wiórków kokosowych
blue curacao

Zacznij wyrabianie masy od utarcia margaryny, a następnie c(ciągle ucierając) dodawaj po kolei żółtka, cukier puder, budyń (proszek), wiórki kokosowe, śmietanę, proszek do pieczenia oraz mąkę. Masa powinna przybrać kolor lekko seledynowy – dodaj trochę blue curacao, żeby zabarwić ciasto bardziej na zielono (barwisz niebieskim, ale w połączeniu z żółtym ciastem inny kolor raczej Ci nie wyjdzie). Jeśli nie chcesz barwić ciasta, nie dodawaj wcale blue – to już taki dodatek, ale nie mus. Odstaw masę na chwilę, rozgrzej piekarnik do 180 stopni oraz wysmaruj formę margaryną i posyp ją tartą bułką. Teraz ubij na.

Gastronomia

Waniliowym i odrobiną alkoholu są doskonałe nie tylko do gorącej herbaty...

Składniki na 20 sztuk:

Ciasto:

  • 20 dag mąki
  • 6 ½ dag cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • 10 dag masła

Krem:

  • 4 żółtka
  • 12 ½ dag cukru
  • szczypta soli
  • ½ opakowania budyniu waniliowego
  • ¼ litra mleka
  • miąższ z 1 laski wanilii
  • 20 dag miękkiego masła
  • 8 dag cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 curacao
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka likieru kawowego
  • 4 cl koniaku
Do dekoracji:
  • owoce kandyzowane
  • posypka czekoladowa
  • orzeszki pistacjowe

Przyrządzanie:

1. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wsypać cukier, wbić żółtko i włać mleko.

2. Masło posiekać z mąką. Ze wszystkich składników zagnieść szybko kruche ciasto. Następnie zawinąć je w folię aluminiową i wstawić na 2 godziny do lodówki.

3. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto.

Kto tam jest w środku?

Kffietniu też sobie dużo pojeździłam samochodem. No dużo. W samą sobotę 4h bez przerwy..powoli zaczynam znać skierniewice. I wiktora miałam z tyłu. Wiktor niedosłyszy, ma kurzą ślepotę, jest jakimś tam diakonem, żeby wsiąść do samochodu musi wziąć tabletki....tragedia. tragedia. Na szczęście obiecano mi już się z nim więcej nie widzieć.</p><p>&nbsp;</p><p>I było parę imprez. I było fajnie, szczeg&oacute;lnie podobało mi się w poniedziałek, gdy:</p><p>-z Taprem wm&oacute;wiłyśmy ochronie Tesco, że mamy bombę:P</p><p>-z Taprem kupiłyśmy curacao blue i B&oacute;br m&oacute;gł się pochwalić balchą</p><p>-dowiedziałyśmy się k&oacute;rędy na wawę:/</p><p>-wpierniczałyśmy z Aminem cukierki: a)z finlandią b) z chilli</p><p>-piliśmy to curacao blue</p><p>-obejrzeliśmy zdjęcia (wspomnienia ach wspomnienia)</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>Faaajnie było.Faaaajni jesteście.Trochę Was kocham</p>