O czym chcesz poczytać na blogach?

Cukry

Smaczne desery Paulinki - Onet.pl Blog

Do salaterek ukladam na dno miesko, groszek konserwowy, marchewke i czosnek oraz listki zielonej pietruszki.

Dodaje odrobine pieprzu, dla bardzie wyraznego smaku.

W goracym, ale nie gotujacym sie rosolku rozpuszczam zelatyne i mieszam do calkowitego rozpuszczenia.

Takim plynem zalewam salaterki i odstawiam do ostygniecia.

Gdy wszystko jest juz chlodne wstawiam do lodowki, by galareta stezala.

Gdy danie jest juz gotowe podwazyc boki galaretki nozem i wyjac na talerzyk z salaterki.

Ozdobic wedle uznania.

Podawac z octem lub kilkoma kroplami soku z cytryny.

PYSZNOSCI!

paulinapietras (08:13)
Zostaw komentarz

26 marca 2012
Sernik

Składniki

  • 1 kg. serka homogenizowanego
  • 8 jajek
  • 2 cukry waniliowe
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 gram masla
  • 1/3 szklanki advokata.

Domek z piernika - Onet.pl Blog


23 lutego 2012
Sałatka z makoronem ryżowym

Składniki

  • makaron w kształcie ryżu
  • ogórek świeży
  • kukurydza
  • majonez
  • czosnek
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia

Ugotować makaron, wystudzić.

Pokrojonego w kostkę ogórka i kukurydzę wymieszać z makaronem.

Dodać około 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku i 4 łyżki majonezu.

Wszystko razem wymieszać

lobza79@onet.pl (11:19)
Zostaw komentarz

22 lutego 2012
Szogun

Składniki

  • 30 dag cukru pudru
  • 20 dag maku
  • 13 dag masła
  • 6 szt jajka
  • 6 łyżek.

Piernikowe serce

Mieszać. Blachę wysmarować masłem. Piec 50 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.

            

                

18:10, sue13
Link Dodaj komentarz »
Sernik o kakaowym spodzie

Ciasto

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 15 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Masa serowa

  • 1 kg tłustego sera twarogowego
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • cukier waniliowy

W rondelku roztopić margarynę, dodać cukier kakao, 7 łyżek wody, zagotować, mieszać, ostudzić. Następnie dodać mąkę, jajka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, wymieszać.

Ser zemleć dwa razy, żółtka utrzeć z cukrem. Z białek ubić sztywną pianę. Do sera dodać utarte żółtka, budyń,.

Dieta Haneczki - Onet.pl Blog

  • pęczek rzodkiewki
  • 20 dag pieczarek
  • 2 łyżeczki oliwy
  • sok z cytryny
  • trochę wody
  • 5 dag roszponki
  • 10 dag sera
  • szczypiorek

Sposób przyrządzenia

W kostkę pokroić ugotowane ziemniaki.

Dodać wcześniej umyte i pokrojone w kostkę rzodkiewki, oraz obrane ze skórki lub umyte pokrojone w plastry pieczarki.

Oliwę wymieszać z sokiem z z cytryny i wodą .

Dodać do ziemniaków.

Na talerzu ułożyć roszponkę a na niej mieszakę warzyw.

Na koniec dodać pokrojony w kostkę ser i udekorować szczypiorkiem

polanskahanna6 (15:07)
Zostaw komentarz
Rurki eli z bitą śmietaną

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 g świeżych drożdży (nie więcej)
  • 25 dkg smalcu
  • 1 szklanka cukru-250 ml
  • 1 szklanka mleka-250 ml
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • kilka.

Ziutka Książka Kucharska - bloog.pl

- 10 dkg śmietany,

- sól,

- pieprz.

 

 

Ser pokrajać w plasterki, ugotowane na twardo jajka - na potówki. Dymkę i rzodkiewki posiekać i dodać do sałatki. Osolić i oprószyć pieprzem, oblać śmietaną. Podawać z razo­wym chlebem .

 

Wartość kaloryczna 633 Kcal.

 

 

MARCHEW WIOSENNA

Pęczek marchwi, sól, pól łyżeczki cukru, łyżeczka mąki, 4 dkg margaryny, zielenina.

Dokładnie ostrym zmywaczkiem lub szczotką wymyć młodą marchewkę (nie skrobać!). Grubsze korzenie prze­krajać wzdłuż na ćwiartki. Włożyć marchew do garnka, wlać niewiele wody, tak aby można było odparować ją pod koniec gotowania, dodać tłuszcz, sól i cukier do smaku, ugotować. Miękką marchew oprószyć mąką, podgrzać, aby się rozkleiła.. Obficie posypać zielonym koprem. Taka mar­chew znakomicie smakuje z omletem naturalnym.

Wartość kaloryczna 503 Kcal.

 

Podboje kuchenne - Onet.pl Blog

    Posypania
  • sól

Sposób przyrządzenia

Sznycle lekko rozbić, natrzeć solą, czosnkiem, skropić sokiem z limonki.

Liście szałwii rozetrzeć z łyżka oliwy, wymieszać z mięsem, zostawić na godzinkę.

Sznycle posmarować pesto, opanierowac w mące, włożyć na rozgrzaną oliwę na średni płomień, usmażyć z jednej strony, obrócić, posypać parmezanem i dopiec z drugiej strony.

Podawać ze skropioną oliwą ruccolą

kowna2011@op.pl (17:26)
Zostaw komentarz

15 lutego 2012
Koktajl twilight chocolat

Składniki

  • 1 i ? części wódki grey goose original
  • ? części likieru wiśniowego
  • 4 truskawki
  • sok wyciśnięty z jednej limonki
  • 1/3 części syropu cukrowego

Sposób przyrządzenia

Dimitri Lezinska postanowił wzbogacić.