O czym chcesz poczytać na blogach?

Cukinia

Smak Kitany

Dodać do sosu tartą bułkę, koncentrat pomidorowy i w miarę potrzeby trochę wody; zagotować, odstawić, dodać śmietanę i drobno posiekany czosnek, przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.

Ostrożnie, by nie uszkodzić cukini, wyłożyć potrawę na półmisek, posypać posiekanym koperkiem.

Podawać z dodatkiem ziemniaków i surówek jako drugie danie obiadowe lub na kolację.

Cukinie można dusić w naczyniach kamionkowych lub ze szkła żaroodpornego.

Wówczas podaje się je na stół w tym samym naczyniu, w którym się dusiły

Tagi: cukinia
11:19, kitana901796
Link
sobota, 21 stycznia 2012
Cukinia w panierce z serowym nadzieniem

Składniki

  • 2 porcje:
  • 0
  • 5 kg cukinii
  • 8 dag tartego sera
  • 100 ml śmietany
  • 1 jajko
  • mąka i tarta bułka
  • olej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia

Cukinię obrać, pokroić w cienkie plastry, posolić i.

kulinaria.blog

Już przebrane, pozostaje zawsze sprzedaż wysyłkowa, ale nie każdy chce czekać na coś, czego nie widział na oczy.

Pozdrawiam Was słonecznie.

Tagi: sałatki na grilla

skomentuj (0)

może to obiad, a może przekąska 2011-03-16 15:13:10

Jest takie niedoceniane warzywo, które kupić można cały rok. Mowa o kabaczku, czyli cukinii. To pyszne, dietetyczne (!) warzywo w kuchni polskiej używane jest od stuleci do zup, sosów, dań duszonych i marynat. Cukinia jest kuzynką dyni,a właściwie jej pochodną i podobnie jak dynia jest niskokaloryczna, a wysoko odżywcza: zawiera dużo witaminy c, PP, B1, karotenów. 100 gram cukinii to niecałe 20 kalorii. Jest to jedno z nielicznych warzyw, które nie kumuluje w sobie metali ciężkich, odkwasza organizm i przyspiesza metabolizm. Słowem: warzywo cud. Tylko czemu tak rzadko używane? Otóż, drodzy czytelnicy, wysunę tezę, że z cukinii mało kto umie przygotować coś dobrego. Bo cukinię należy doprawić lub skomponować z innymi warzywami, ze względu na nieco mdły smak.

Cukinia idealnie komponuje mi się z mięsem mielonym i sosem pomidorowym..

piecprzemian blog

Juz nie do konca pamietam co to bylo, ale pamietac o kolejnosci. duzo slodkiej papryki (ziemia) sie przyda

uformowac placki, obtoczyc w otrebach i smazyc na oleju, potem wpierdalac ze smakiem

troche to inaczej zapisalem niz zrobilem wczoraj, na moj gust przydaloby sie jeszce jedno jajko, bo placki rozpieprzaja sie w smazeniu, nie obtaczalem w otrebach, bo nie mialem, ale tak wypada

jezeli ktos zrobi te placki tak, zeby sie nie rozpieprzaly w smazeniu, to niech sie podzieli refleksja na ten temat

piecprzemian 2004-07-13 15:17:31
skomentuj (0)


cukinia z grilla z feta

skoro juz cukinia, to taki inny przepis, przetestowany w warunkach roznych

bierzemy cukinie, kroimy na pol

bierzemy czosnek, kroimy na takie szpilki, ktore mozna wcisnac w miazsz cukinii i wciskamy

bierzemy mieszanke przypraw 'ziola do salatek' i posypujemy cukinie

bierzemy fete, kroimy na plasterki, ukladamy na wierzchu cukinii

wrzucamy wszystko na grilla i trzymamy do uznania

jemy z bagietka alpejska z alberta, wzdychamy i chcemy jeszcze

mozna to zrobic w piekarniku elektrycznym z opcja 'grill', mozna tez w mikrofalowce (testowalem to w pracy), ale nie dluzej niz dwie minuty, bo.

Gotowanie na Dukanie

    • Dodaj komentarz do wpisu „po 20-stu dniach moja waga spadła o 3 kg :)” i/lub (1) komentarza
  • wtorek, 09 sierpnia 2011
    • Cukinia faszerowana

      Zainspirowana przepisem na nadziewanego bakłażana udałam się do sklepu z chęcią zakupu tego przepysznego warzywa, niestety była tylko cukinia, którą po chwili namysłu postanowiłam nabyć.
      W domu stworzyłam nowe danie, które niniejszym prezentuję:

      Składniki:
      1 średnia cukinia
      1/2 kg mielonego mięsa drobiowego
      1 średnia cebula
      2 ząbki czosnku
      1/2 papryki czerwonej
      1/2 papryki żółtej
      jajko
      100 g jogurtu 0%
      coś a'la warzywko
      pieprz
      papryka
      bazylia

      Przygotowanie:
      Mięso dusimy z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem wyciśniętym przez praskę, doprawiamy przyprawami. Cukinię dokładnie myjemy, dzielimy wzdłuż na pół i wydrążamy łyżką gniazda z pestkami,.