O czym chcesz poczytać na blogach?

Cuisine

Wokowe opowieści

Dobrze się wypalił jest dobry, nie przywiera – sprawdzałem , jedna rzecz nie zgadza się z opisem jego dno jest lekko spłaszczone (nie jest w pełni półokrągły) to zwiększa stabilność na klasycznych kuchenkach gazowych, ale trochę słabej rozprowadza ciepło. Jeżeli nie masz żadnego woka to polecam Wólkę Kosowską i pozycję numer 9 w: http://balcer.wordpress.com/2007/05/31/ranking-cenowy/

i do tego zrobić sobie pierścień paleniskowy z kawałka blachy lub garnka: http://balcer.wordpress.com/2007/02/18/modyfikacja-klasycznej-kuchni-gazowej/
pozdrawiam

Reply
  • michal on said:

    Dzięki za info. Faktycznie pomyślę nad modyfikacją kuchenki;) Swoją drogą ten artykuł to jest świetnym przykładem, że ‘Polak potrafi’

    Czy używasz może noży/tasaków opisanych w ‘Rankingu cenowym’? Jak się sprawują? Ja zastanawiam się nad kupnem Victorinoxa w Fibroxie lub Fiskarsa z serii Cuisine. Jednak może i tasak by się przydał. Nie chcę zniszczyć Szefa Kuchni krojeniem.

  • Cioccolato Gatto

    27 28 29
    30            
    Zakładki:
    Kontakt
    Viridianka@gazeta.pl
    O autorce
    Viridianka
    Spis treści
    Babki, biszkopty
    Batoniki
    Bułeczki
    Chleby
    Ciasta
    Ciasteczka
    Ciasto francuskie
    Cupcakes
    Desery
    Drożdżowe
    Haute Cuisine
    Homemade
    Lody

    Francja

    Nie posiada tak urozmaiconej kuchni jak właśnie Francuzi. Związane jest to ze zróżnicowaniem klimatycznym i rolniczym tego kraju, a także sąsiedztwem Morza Śródziemnego i Oceanu Atlantyckiego, czyniącym frutti di mare ważnym elementem francuskiej kuchni.
    Przeciętny obywatel świata na hasło "croissant" czy "camembert" powinien mieć jednoznaczne skojarzenia.
    Do emblematów francuskiej kuchni z pewnością zaliczyć należy: wina, najróżniejsze gatunki serów, popularne ślimaczki i żabie udka.
    Można wyróżnić dwa rodzaje kuchni francuskiej.
    Tzw. "haute cuisine" , do której zaliczają się drogie, tradycyjne dania przygotowywane przez znanych kucharzy oraz "nouvelle cuisine", która narodziła się na fali sprzeciwu wobec pierwszej, a którą charakteryzują lekkostrawne, zdrowe i szybko przyrządzane dania.
    Francuzi przywiązują ogromną wagę do wysokiej jakości produktów, dlatego niezmiennie dużą popularnością cieszą się targi i małe sklepiki, w których zakupy są przedsmakiem uczty jaką jest gotowanie tradycyjnych specjałów.
    We Francji w zwyczaju jest spożywanie trzech głównych posiłków.
    Śniadanie składa się.

    Kroniki wojen medialnych

    Spróbować... – zaczynają razem, jak na komendę.
    O, nie. Dosyć już tej maskarady. Wstaję, ocieram mokre i czerwone oczy, odwracam się na pięcie stuprocentowo poważny wychodzę z pokoju. Nie ma po mnie śladu nie licząc głośnego i wilgotnego pierdnięcia na „do niewidzenia się z państwem filozofostwem”. I koniec. Tak, już dobrze.

    skomentuj (14)


    2004-05-10 14:55:01
    Wariacje i rum, odsłona II
    Pora przywitać dzień. Idę do pokoju dziennego zahaczając o kuchnię, czego nie dało się uniknąć, gdyż jedyne wejście do living-roomu prowadziło przez naszą cuisine. W pełni wyposażoną zresztą. W kuchni wczorajsza ofiara anatemy oraz Malwina. Gadka-szmatka z obiektywnego punktu widzenia.
    - Cześć, precelki! – rzucam od niechcenia.
    - O, to słodkie. Cześć, przystojniaku.
    - Co wy z tymi przystojniakami? – wspominając koprofaga płci żeńskiej o imieniu Lolita. Wchodzę do pokoju, na środku fortepian, jakby przeczuwali, że będę zeń korzystać. Siadam. Dzień, w którym kraj mój rozpocznie słuchanie i oglądanie mej osoby godzien jest, by uczcić jego początek, a raczej już południe, „Wariacjami Goldbergowskimi”. Rozpoczynam – zgodnie z rękopisami i.