O czym chcesz poczytać na blogach?

Ciasto francuskie

Ewolucja w kuchni

Komentarz »
środa, 02 listopada 2011
błyskawiczna tarta z jabłkami

Wykorzystanie ciasta francuskiego jak zwylke pozwala zaoszczędzić kilka minut. Jabłek również nie trzeba przesmażać, dusić itd... Wystarczy je obrać, pokroić w plasterki i ułożyć w elegancką rozetkę :). Takie ciasta robię zazwyczaj, kiedy spędzam czas w domu rodziców, a moi bracia marudzą, że mają ochotę na.

Nakłuwamy widelcem, pieczemy w dwustu stopniach około 15 minut. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki, układamy na upieczonym cieście, tworząc jak najładniejszego kwiatka. Ułożoną rozetkę posypujemy cynamonem i cukrem (około 2-3 łyżki). Jajka i śmietankę mieszamy, zalewamy tą miksturą ciasto i wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut.

Tagi: tarta jabłkowa tarta z jabłkami
20:02, ewolucjawkuchni , wypieki
Link Komentarze (1).

Lena w kuchni

mąkę i sól przesiewamy do dużej miski i łączymy z drożdżami. Na środku robimy wgłębienie, wlewamy oliwę i połowę wody. Mieszamy składniki suche z płynnymi. Dalszą część wody dolewamy stopniowo, tak by powstało gładkie elastyczne ciasto, odchodzące od ręki. Może wystarczy trochę mniej niż podałam, może potrzebne będzie trochę więcej. Wyrabiamy około 10 minut. Po tym czasie formujemy kulę i wkładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do ciepłego miejsca. Ciasto musi podwoić.

Wykorzystanie i kopiowanie bez mojej zgody jest zabronione (Ust. o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dn. 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz.83)
Tagi
  • agrest
  • awokado
  • bagietka
  • bakłażan
  • balsamico
  • banany
  • bazylia
  • bezy
  • biała czekolada
  • białka
  • boczek
  • brzoskwinie
  • bulion
  • burgery
  • cebula
  • chilli
  • chleb
  • chorizo
  • chrzan
  • ciasto francuskie
  • ciecierzyca
  • cukier
  • cukinia
  • cynamon
  • cytryna

Coś słodkiego, poproszę... - bloog.pl

Zastygnięcia. Można dowolnie udekorować.

 

 



Podziel się:
Trackback: http://bloog.pl/id,330730494,trackback

komentarze (7) | dodaj komentarz

Ciasteczka francuskie z brzoskwinią

czwartek,

Na weekend polecam mini wypieki:) Na początek francuskie ciasteczka z brzoskinią. Wypiek pyszny i mało pracochłonny. No przecież w weekend nikt nie chce się przepracowywać, prawda? Do przygotowania będziemy potrzebować same gotowe produkty: ciasto francuskie i ulubione owoce, niekoniecznie brzoskiwinie z puszki. Najlepsze jeszcze ciepłe ;) Polecam!

 

flour, butter, sugar

I zawijamy jak na zdjęciu niżej :)

Wychodzą nam takie sakiewki, które podczas pieczenia zamieniają się w poduszeczki ;)
Wkładamy do nagrzanego na 230st.C piekarnika na ok. 10 minut, wyciągać jak się zarumienią ;). Smacznego!






Szczegóły wpisu

Komentarze:
(0)
Tagi:
  • ciasto francuskie
  • czekolada
  • łatwe
    • Przejdź do wpisu „Ciasteczka "poduszeczki" z ciasta francuskiego w 20 minut/ z niespodzianką”
    • Dodaj komentarz do wpisu „Ciasteczka "poduszeczki" z ciasta francuskiego w 20 minut/ z niespodzianką”
  • poniedziałek, 07 lutego 2011
    • Walentynkowe ciasto mleczna kanapka, "milky way"

                

  • naucz mnie piec!

    Jajka z cukrem pudrem ubijać, aż masa stanię sie jasna. Dodać następnie mleko, mąkę, proszek do pieczenia i sól i miksować do połączenia składników- aż nie będzie grudek. Na sam koniec dodac łyżkę oleju i odstawić ciasto na 20-30 minut. Następnie smażyć. 

     

    Serek wymieszać z cukrem pudrem i sokiem z limonki. (Można dodać więcej cukru pudru, aby nadzienie było słodsze).

    • Jabłkowo-cynamonowe poduszki kwadratowe

      Prawie kwadratowe... Mimo, że bardzo się starałam równo powycinać ciasto francuskie to i tak mi się nie udało... Kompletnie mi to nie przeszkadzało, bo w smaku poduszki były takie jak się spodziewałam :). Zreszta jakie może być połączenie ciasta francuskiego z jabłkiem i cynamonem ? Uwielbiam to połączenie. Uwielbiam !

       

    ODROBINA SŁODYCZY

    6 łyżek cukru

    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

     

    Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodawać porcjami żółtka, cukier, oraz  obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Formę o średnicy21 cmwysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto i piec około 35 minut w 180 ‘C. Kiedy ciasto ostygnie wyrównać nożem wierz ciasta.

     

    Masa serowa:

    ½ litra śmietany kremówki

    3 op. serków waniliowych

    4 łyżki cukru pudru (można dodać więcej)

    cukier waniliowy

    3 łyżeczki.

    Wielkie żarcie
    Z pierwszego tłoczenia
    Wszystkie zdjęcia na blogu są chronione prawem autorskim i zabronione jest ich wykorzystywanie bez wiedzy i zgody autora
    Tagi
    • ananas
    • babka
    • bakalie
    • banany
    • Barcelona
    • biała czekolada
    • borówki
    • Boże Narodzenie
    • brzoskwinie
    • ciasteczka owsiane
    • ciasto francuskie
    • cukinia
    • cytryna
    • cytryny
    • czekolada