O czym chcesz poczytać na blogach?

Ciasta

Ziutka Książka Kucharska - bloog.pl

Do ciastek

5.Porcjami wkładać do maszynki ciasto i przepuszczać przez blaszkę , formując równej długości ciasteczka.

6.Cioasteczka układaj na blasze lub na blasze wyłożonej pergaminem tak, by się nie dotykały.

7.Piec w mocno nagrzanym piekarniku 10 - 15 minut  na złoty kolor.

8. Gotowe można polukrować lub oblać czekoladą  lub oprószyć cukrem pudrem.

 

 

 

  BABECZKI Z KRUCHEGO CIASTA

 

Produkty:

ciasto kruche 2.

 

S p o s ó b  w y k o n a n i a.

1. Schłodzone ciasto rozwałkować do grubości 4- 5 milimetrów.

2. Foremki lekko natłuścić stopionym tłuszczem.

3.Ustawić foremki na stolnicy w kształcie rozwałkowanego ciasta. Przenieść ciasto na wałku na foremki.

4.Ze skrawków ciasta zrobić kulkę i tą kulką wgnieść w każdą foremkę lekko placek. 5.

ciasto domowe

    gałka muszkatołowa
  • 150  g ananasa ( ja dałam z puszki )

 

WYKONANIE:

Piekarnik rozgrzać do temp.180 stopni.

Papilotki umieścić w zagłębieniach blachy na muffiny.

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą cynamonem i kakao.

Dynię umyć obrać i zetrzeć na drobnej tarce.

Ananas osączyć z zalewy i pokroić na drobną kostkę.

Jajka rozmącić wymieszać z cukrem i olejem przyprawić startą gałką muszkatołową.

Do płynnych składników dodać suche i wymieszać żeby się połączyły.

Do ciasta domieszać dynię i ananasa.

Przełożyć do papilotek i piec ok 25 minut.

Po  upieczeniu  muffiny zostawić jeszcze przez 5 minut w formie.

Wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem i kakao.

SMACZNEGO:))


Przepis bardzo udany i smaczny polecam

I jeszcze link do zaproszenia na festiwal dyni

http://www.beawkuchni.com/2010/10/festiwal-dyni-zaproszenie-2.html

 

LEŚNY ZAKĄTEK - bloog.pl

 


 
Żytni codzienny na zaczynie

 

Faza I, zaczyn

 

  • 55g zakwasu z mąki żytniej razowej, odświeżonego i odmłodzonego, z fazy, 0 / tu czytamy na temat fazy 0 /
  • 150g mąki żytniej typ 720,
  • 300g wody

 

Składniki mieszamy, przykrywamy i pozostawimy na 12 godzin.

 

Faza II, zaczyn:

 

  • 505g ciasta z fazy I,

Kuchnia na Dyszczowisku

Wymieszana z proszkiem do pieczenia to jaka to ma byc konsystencja?ma się lać czy raczej takie ma byc zbiete do lepienia-jak ciastolina?
Napisano: 2009-02-25 21:59:14

Komentarz od: Starszy Dyszczo
Mąkę to dałem 450-tkę, więc najlepszą. Jajka z cukrem zmiksowałem i dopiero wtedy wmiksowałem margarynę, ale i tak nie mogłem tego ubić, bo się warzyła ta cholerna glina. Jeżeli chodzi o konsystencję, to jak na mój gust, powinienem był dodać ze dwie łyżki mąki i wogóle zrobić o 1/3 więcej ciasta. Na wierzch dałem ten nieszczęsny lukier i dlatego przy 180 stopniach, wierzch zbyt szybko karmelizował, więc trzeba było zejść do 150 stopni. Jabłka sie rozgotowały, bo cały proces pieczenia trwał przez to zbyt długo. Ponieważ ciasto wg. mnie było zbyt rzadkie, to jabłka "spłynęły" na spód, a ciasto między jabłkami i resztki pod jabłkami rozparzyły się i zrobił sie zakalec. Reszta była bardzo dobra. Ten zakalec zresztą też większości smakował, ale trzeba się było do czegoś przyczepić 
Napisano: 2009-02-26 09:16:53

Komentarz od

Kulinaria Ewy

Posiekać z mąką i cukrami, dodać jajka, szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 2 godziny.

Jabłka umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do dużego garnka (ja smażyłam na wok'u, bo inne naczynia okazały się za małe ;)), zasypać cukrem i smażyć aż jabłka puszczą sok i nieco zgęstnieją. Dodać cynamon, wymieszać. Jeśli masa jabłkowa jest zbyt kwaśna, można ją nieco dosłodzić do smaku.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Tortownicę o średnicy 28 cm (lub nieco mniejszą, jeśli chcecie wysokie ciasto) wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy, ponakłuwać widelcem. Nałożyć masę jabłkową. Pozostałą część ciasta cienko rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć w formie kratki na masie jabłkowej. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. godzinę, do zezłocenia.

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Komentarze:
(2) Pokaż komentarze do wpisu „Tradycyjna szarlotka na kruchym spodzie”
Tagi: