O czym chcesz poczytać na blogach?

Przejdź do wyników poniżej

Chleb

Kuchnia Mamy

Sie płynu w pory naczynia a co za tym idzie do potrawy - gorąca woda powinna wystarczyć
-można myć garnek w zmywarce choć ręczne mycie jest bardziej wskazane
-po ok. 70 użyciach należy przez pół godziny wypiekać garnek napełniony wodą, pozwoli to otworzyć pory które mogły się zakleić podczas wielokrotnego używania
-garnek po użyciu przechowywać w przewiewnym miejscu tak aby mógł swobodnie wysychać i oddychać
-w miarę używania garnek będzie przybierał ciemniejszą barwę-to normalne i nie należy się tym niepokoić
-na początku nie należy w nim piec potraw mocno przyprawionych ponieważ zapach może pozostać w porach garnka,jednakże po kilkukrotnym użyciu ten problem znika
-nigdy nie wlewać zimnego płynu do gorącego garnka-garnek wtedy pęknie! można dolewać jedynie gorące płyny
-gorący garnek wyjęty z piekarnika najlepiej stawiać na suchej ściereczce lub desce czy innej 'ciepłej' podkładce-tym samym zapobiegniemy pęknięciu garnka na skutek różnicy temperatur
-czas pieczenia w rzymskim garnku może sie różnić od czasu pieczenia w innych naczyniach dlatego należy sprawdzać potrawę

Pieczenie chleba w garnku rzymskim
"/>

LEŚNY ZAKĄTEK - bloog.pl

Już na koniec dodajemy cebulkę i staramy się ją rozprowadzić równo w cieście.
Blaszkę o wymiarach 21x21, może być nawet ciut mniejsza, smarujemy i wysypujemy mąką razową. Wykradamy ciasto maczając rękę w ciepłej wodzie. Wyrównujemy, wciskamy cebulkę, jak któraś się wychyliła, przykrywamy i czekamy aż urośnie.
Ja postawiłam ciasto po godzinie na kaloryfer. Bardzo szybko ruszyło. Po niespełna 4 godzinach mogłam już włożyć go do piekarnika.
Jeśli zdecydujemy się blaszkę z ciastem od razu postawić na kaloryfer, musimy uważać, aby ciasto nam nie przerosło!
Piekłam w temperaturze początkowej 230-240st. Po 15 minutach obniżyłam do 220.
W sumie około 50 minut.
Waga chlebka po upieczeniu 1032g

 

 

chlebdomowejroboty.blox.pl

chleb_domowej_roboty , Chleby
Link Dodaj komentarz »
środa, 16 lutego 2005
Chleb cynamonowy z rodzynkami / Lunatica








przepisy znajdziesz u źródła na forum  Chleb domowej roboty
22:40, chleb_domowej_roboty , Chleby
Link Dodaj komentarz »
Chleb serowo czosnkowy / Lunatica






przepisy znajdziesz u źródła na forum  Chleb domowej roboty
22:27, chleb_domowej_roboty , Chleby
Link Komentarze (1) »

fajne diety - o tym , co mnie interesuje

    Dodać łyżki siekanego szczypiorku, łyżkę ugotowanej kaszy pęczaku i sól, wymieszać. Z dwóch pomidorów odciąć wierzchołki i wydrążyć, farsz posiekać drobno i połączyć z tofu, pistacjami, szczypiorkiem i kaszą. Połowę farszu wymieszać z białkiem, drugą połowę z żółtkiem i nadziać farszem pomidory, przykryć odciętymi wierzchołkami i piec w temperaturze 180 stopni C na blasze z oliwą 30 minut.

Podwieczorek 97 kcal
Budyń waniliowy (150 ml).

Kolacja 200 kcal
Sola pieczona w ziołach (150 g), kromka chleba pełnoziarnistego posmarowana niskokaloryczną margaryną, kapusta kwaszona (100 g), szklanka ziołowej herbaty bez cukru.

18:02, wierszolandia , fajne diety
Link Dodaj komentarz »
Dieta 1400 kcal nowalijkowa

Wiosna budzi się do życia! Zmiany w przyrodzie nie.

Technika zdrowie i trochę prawdy - Onet.pl Blog

Będzie niestabilny. Dobry zakwas osiąga się po dłuższym okresie, zawiera on wtedy drobnoustroje z różnych części polski i z różnych okresów, dlatego piszę, że jest optymalny.
Teraz trochę przepisów, wszystkie przepisy wyliczam na wagę około 1kg lub 1,5kg (ważne żeby wszystko ważyć i zapisywać z czasem się dojdzie do wprawy).

Pierwszy przepis jest ramowy, takie proporcje sprawiają, że prawie zawsze wychodzi: zakwas wrzucamy ile się chce, ale musi być gęstości ciasta, na 550 ml wody wrzucamy około 850 gram mieszanin mąki. To jest taki schemat baza, na jej podstawie robimy chleby.

Graham z słonecznikiem
Woda 550ml
sól 2,5 łyżeczki (sól himalajska, morska albo kamienna)
garść słonecznika
mąka orkiszowa typ 3000 680g
mąka pszenna typ 650 200 g
drożdże jedna łyżeczka (nie dawać za dużo, bo ciasto później klapnie)
Można dodać kminku mielonego około pół łyżeczki
Wszystko do maszyny ustawiam na 10ty program i za 3,22 godziny chlebek gotów.

Chleb Hunzów (moja modyfikacja)
woda 550ml
sól 2,5 łyżeczki ( sol himalajska, morska albo kamienna)
mąka orkiszowa 1250 500g
mąka gryczana 50g
mąka jaglana.

niewielki.blox.pl

„Z chlebem, baby!”

Chleb – dla niektórych symbol dobrobytu, bogactwa, dla innych fundament pożywienia, dla jeszcze innych - fajny sposób na znalezienie nowych przyjaciół wśród wszędziesrających gołębi.

Tak czy siak, wiadomo, że chleb gości na naszych stołach od zarania dziejów, jest głównym (czasami jedynym) składnikiem kanapek, kojarzy się z prawdziwą polską gościnnością oraz żebrakami, wkładającymi swe brudne paluchy do czyichś kebabów.

„Z tej mąki chleba nie będzie”

Jak zapewne wiesz, jest wiele różnych gatunków chleba. Jest chleb pszenny, najtańszy – czyli ten co nas głównie interesuje, są też inne dziwne chleby, które masz okazje zobaczyć na witrynach półek sklepowych, przechodząc od najbliższej stacji PKP w kierunku akademika.

Chleb jasny, najmniej wartościowy, pełen zbędnych kalorii, najtańszy, oraz chleby ciemne, razowe, pełnoziarniste, prawdopodobnie lepsze, zdrowsze, ale zawsze przynajmniej o złotówkę droższe.

Który chleb wybierzesz? Pozwól, że pomogę Ci w wyborze.

Chleb żytni

Ćwiczenia na cellulit

Zasady są równie proste, jak ćwiczenia. Jedzmy dużo warzyw i owoców, sięgajmy po chudy nabiał, wędliny i mięso. W naszej diecie powinny także zagościć ryby. Zastępujmy ryżami i kaszami ziemniaki oraz makarony, choć makaron żytni, brązowy, jest wskazany, zarówno dla pięknego wyglądu, jak i przemiany materii. Lekka dieta to podstawa prawidłowego odżywiania się.

Latem mamy naprawdę spore pole do popisu, a ciepły okres w roku tuż, tuż. Unikajmy natomiast węglowodanów, szczególnie unikajmy wszelkiego rodzaju drożdżówek, pączków itp. Chleb pełnoziarnisty, 2 kromki lub 3, dziennie jest jak najbardziej wskazany i powinien on na dobre zastąpić białe pieczywo.

Plumpla bierze się za siebie

 No i gazelka jest dzis bylo 40 minut cwiczen, ale zaczał trzec i kurcze za głosno chodzi... ciekawe czy olejem do smażenia go można nasmarowac:P:P?jakies pomysly?

Dietka hmmm bardziej racjonalne jedzenie ciemny chleb czasem wogole ale niestety ciagle tylko 2 posilki a nie 5:(

Komentarzy: 4 I no i no i no i .....



Jem mniej,
na wasgę boję się wejśc


gazelka już zamówiona będzie w poniedziałek.

Kolacji prawie nie jem


w ciągu dnia ciemny żytni chleke i wędlinka z kurczaka badz indyka do tego ogórek kiszony.


W pracy dzis tylko kilka moreli i świezy mały ogórek...

Ciekawe ciekawe....

Ale 1,5 h to dużo nie wiem czy dam.

lululu at ownlog '11

Czy ja wolę Żiżka, czy ja gram w brydż, czy byłem w Paryżu, czy mówię po kaszubsku, czy węgiersku. Czy mam ochotę na jabłecznik, czy kawę piję z cukrem, czy lubię czerwone wino, a nawet, czy słucham Chopina jak nikt nie widzi. Piekę żytni chleb, odkładam gazetę na miejsce, idę na rower, jem śledzia a potem strzyka mi w kolanie. Kogo to interesuje, poza mną?

Nie jest wskazane smucenie się, bo szkodzi to na piękność, którą cechuję się na pewno.

"porzuć swoją przeszłość i odradzaj się na nowo, opowiadaj swoją historię"

bo cóż innego?
ależ tu u mnie tłoczno. normalnie cały tłum się przewala, wzbijając z piaszczystej ścieżki całe tabuny kurzu. Piasek "gryzie" w oczy i przez to pewnie prawie nikogo tu nie widzę.

Kanapka. Z masłem. Z chleba rzecz jasna. Ale nie ze zwykłego i nie z ciemnego. Ale żytniego. Jada ktoś żytni? Ja jadam. Pyszny. Zwłaszcza z odpowiednią ilością masła. Dzisiaj jadłam sojowy. A. poczęstowała mnie swoją kanapką. Też dobry. Dziękuję O.:) Najlepsza kanapka? Rzecz gustu i chwili. Gustu bo każdy inny,.