O czym chcesz poczytać na blogach?

Ceylon

Powiedziałeś: " przyjdę do ciebie nocą gdy będziesz spała skulona jak ciepły mruczący kot."

„ty sierściuchu jebany”. Dzieci są bacznymi obserwatorami. W międzyczasie zdążyłam nabyć obrzydzenia do szarlotki, choć mam nadzieję, że mi przejdzie.
Niepewność. Nie lubię tego słowa. Nawet bardzo. Ale o niepewności myślę. W zasadzie nie wiem dlaczego. Taki kac moralny bez powodu. I jest mi trochę przykro i trochę się martwię. Trochę jestem dzisiejszego wieczora rozbita. Wszystko trochę. Nawet ziewam trochę. I siedzę na łóżku z klawiaturą na kolanach, zmarnowana, z lekko mokrymi potarganymi włosami, w koszulce alpinusa i w spodenkach w stokrotki. Jest mi bardzo po domowemu z kubkiem herbaty ceylon gold, w której to zasmakowałam podczas ostatniego zlotu czarownic u M., pitej z żółtego kubka. Zaczytuję się Sapkowskim i Bułhakowem, a w przerwach spaceruję po internecie. I mogłoby się wydawać, że nic nie uległo zmianom i wszystko jest w jak największym porządku. Nic bardziej mylnego. Do tego dochodzi ochota na herbatniki, których nie ma, co stwierdziłam po przeszukaniu kuchni. Pocieszam się lizakiem truskawkowym i zastanawiam się, czy jutro będzie padać. Ale tego nie wiem nikt.

skomentuj (5)

00:13:27

herbaciarz | Informacje i opinie o herbatach

Blog na WordPress.com.

Theme: Fruit Shake by Automattic.

ŚWIAT W KROPKI - bloog.pl

Którym chiński cesarz Sze Nung przypadkowo zaparzył pierwszy napar z liści herbaty. Zgodnie z inną opowieścią, pierwszy był hinduski mnich Bodhidharma. Prawda jest trudna do ustalenia; wiadomo jednak, że herbatę od najdawniejszych czasów znali właśnie Chińczycy.

Istnieje wiele rodzajów herbaty. Najpopularniejsze z nich to herbata czarna, zielona, biała, pu-erh, oolong, aromatyzowana i prasowana.

HERBATA  CZARNA

Otrzymywana jest w wyniku czterech procesów - więdnięcia,skręcania, fermentacji i suszenia. Najbardziej popularne gatunki czarnej herbaty to : assam, yunnan, darjeeling, ceylon.

HERBATA  ZIELONA

Powstaje z liści nie poddawanych fermentacji - natychmiast po zerwaniu przeprowadzany jest proces suszenia. Dzięki temu przechowuje ona więcej cennych składników od herbaty czarnej. Jest też delikatniejsza w smaku od herbat czarnych. Najpopularniejsze zielone herbaty to : genmaicha, gunpowder, longjing, sencha.

HERBATA  BIAŁA

Powstaje z młodych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć.Zebranie takich pączków możliwe jest jedynie na wiosnę. Pączki następnie więdną i są suszone.Herbata ta produkowana jest głównie w Chinach. Ma.

Kuchnia na wzgórzu

Wędzony kurczak w herbacie Dilmah

Kilkanaście dni temu, zwrócono się do mnie z pytaniem czy nie chciałabym przetestować herbat Dilmah. Testować pijąc je, ale też i gotować z ich udziałem. Przeczytałam emaila i pierwsze co mi przyszło do głowy to wędzenie ! Tak, tak kiedyś próbowałam, ale próba się nie powiodła, dzisiaj się udała!

Wędzona w herbacie pierś z kurczaka

Do wędzenia użyłam :

  • 4 łyżki herbaty Dilmah Premium Tea Ceylon Orange Pekoe
  • 4 łyżki ryżu ( surowego )
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka rozmarynu suszonego roztartego w dłoni
  • 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej

A ze sprzętów użyłam paleniska od tajina, patelnii WOK, folii aluminiowej i dużej pokrywki.

J. rozpalił w patelnisku brykiety, gdy porządnie się rozgrzały, postawiłam na nich Woka, którego wcześniej przykryłam dwoma warstwami folii aluminiowej i na górze wysypałam herbatę wymieszaną z pozostałymi.