O czym chcesz poczytać na blogach?

Cabernet sauvignon

Kobieta i Wino

Je pić w ciągu kilku lat od zabutelkowania.
Importer: Barrique (winiarnia Vintage), cena detaliczna 90 zł

Cabernet Sauvignon – najbardziej znany z pięciu szczepów bordoskich, pozostałe to Merlot, Cabernet Franc, Malbec i Petit Verdot. Krzyżówka szczepów Cabernet Franc i Sauvignon Blanc, dobrze przyjmuje się w większości regionów winiarskich na świecie. Charakterystyczne nuty to czarna porzeczka, grafit i pudełko po cygarach.

2005 Borgo San Daniele “Arbis Ròs”, Friuli Wenecja Julijska IGT (80% Pigniolo, 15% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc). Intensywnie rubinowa barwa w nosie nuty czarnej porzeczki i grafitu, przeplatające się z aromatami beczkowymi. W ustach pełne z wysokimi taninami, oraz nutami porzeczki i śliwki, średni finisz. Koniecznie potrzebuje potrawy do zbalansowania wysokich tanin, świetne do.

Moje Twoje Nasze Wino - Onet.pl Blog

Obejmują one wykwalifikowany personel, nabycie profesjonalnego wyposażenia, odnowę i rozrost winnic, uprawę winorośli hodowanych na winiarskich kratach/ treliażach oraz kontrolę produkcji. W ten sposób ogranicza się ilość, a podnosi jakość. Do win najwyższej jakości należy na przykład Miolo Lote 43 Cabernet Sauvignon Merlot. Jest to wino którego fermentacja odbywa się po delikatnym odciśnięciu soku z winogron by pozostawić większe stężenie skórek w kadzi fermentacyjnej.
mwi (23:59)

vineria

TOP ukash’owy…

Muszę przyznać że moja wątroba oraz topniejące pokłady szarych komórek nie bardzo akceptują nasze hobby… ale cóż w ostatnim tygodniu ‘przetestowałem’ win niemal naście, lecz wspomnieć warto zaledwie o kilku:

1. Seagull Mountain Sauvignon Blanc [35 PLN]

2. Porta Reserve Syrah (2008) [34 PLN]

3. Argentyński Cabernet Sauvignon [ok. 60 PLN – cena restauracyjna w Winiarni Dominikańskiej] – Radziu podeślij fotkę!

4. Gruner Veltliner [ok. 50 PLN – cena restauracyjna w Winiarni Dominikańskiej] – Radziu.

Sekundach i oddaje prowadzenie borówce albo jagodzie… po chwili bardziej kwaskowo i nagle w końcówce owoce ustępują miejsca szlachetnej beczułce – co moje synapsy błyskawicznie przekształcają w oznakę szlachetnego starzenia… Super winko!

Ad.3.
Nie starczyło światła, żeby uważnie na tego caberneta spojrzeć… nosek bez rewelacji, choć dla mnie po natlenieniu zyskiwał ciekawe stajenne odcienie… ale smak strasznie intrygujący, czarna porzeczka krzyżowała się po chwili z jakimś korzennym posmakiem – kombinacja nader ciekawa… a najbardziej podobały mi się w tym winie taniny, które.

Wspaniałe czeskie wina

Pisz blog
Dodaj blog do ulubionych
Wersja mobilna

można gościom

I chyba nie ma w tym wiele mojej winy. polski wół na steki się nie nadaje zbyt dobrze, choć zapewne są jakieś tricki, by go ujarzmić. ale niestety, tym razem się nie udało. przyznam się, że nie zjadłem mojego kawałka mięsa w całości. wiem już, że posypka rozmarynowo-pieprzowa jest świetna, że cabernet sauvignon prieure de tersan to bardzo fajny, przyjemnie kwaskowy cabernet, doskonały do takiego dania, ale wiem też, że gościom steków nie odważę się podać w najbliższym czasie.

Blog Andrzeja Daszkiewicza

Ceny (od 150 euro za najmłodszy sprzedawany dziś rocznik 2007), ale nie mogę odmówić im dużej klasy i winiarskiej kultury.

Ekstremalność Franchettiego przejawia się przede wszystkim w winnicy, leżącej w toskańskiej Val d’Orcia. Cabernet franc, merlot, cabernet sauvignon i petit verdot (w tej kolejności wchodza zwykle w kupaż głównego wina) są prowadzone z niewiarygodnie małą wydajnością. Pięć kiści na krzak, każda po 60 g.  Nie chciałem w to uwierzyć, ale kolejna liczba, 300 g owoców z krzaka, potwierdza wcześniejsze. Duży udział mają tu bardzo późne.