O czym chcesz poczytać na blogach?

Buraczki

Kuchnia on-line

W miesiącu.
Więcej »

Tagi: sznycle sznycle w orzechach
20:54, kuchniaonline , Sznycle
Link Dodaj komentarz »
Chłodnik migdałowy z kurczakiem
Chłodnik migdałowy doskonale nadaje się, aby wziąć go ze sobą na piknik. Mięso kurczaka można zastąpić cielęciną lub pieczonym schabem.
Więcej »

Tagi: chłodnik chłodnik migdałowy z kurczakiem
20:42, kuchniaonline , Chłodnik
Link Dodaj komentarz »
Buraczki pomarańczowe
Danie dla tych, którzy twierdzą, że nie znoszą buraczków - teraz będą za nimi przepadać.
Więcej »

Tagi: buraczki buraczki pomarańczowe
20:31,

mniam....mniam... - bloog.pl


Mięso rozbić na płaty, posypać pieprzem i solą, posmarować musztardą. Ogórki pokroić wzdłuż, cebulę obrać przekroić wzdłuż, rozdzielić na pojedyncze płatki. Na mięsie układać plastry boczku, ogórka i cebuli, zwinąć, związać białą bawełnianą nitką, lub spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na smalcu, ułożyć w rondlu, podlać wodą, wrzucić przyprawy. Na pozostałym że smażenia tłuszczu przyrumienić pokrojoną cebulę, dodać do duszących się zrazów. Wrzucić startą na tarce marchewkę, selera, i pokrojonego pora. Dusić aż mięso będzie miękkie...



Podziel się:
Trackback: http://bloog.pl/id,5119258,trackback

komentarze (22) | dodaj komentarz

buraczki...

poniedziałek, 02 listopada 2009 15:36
...przepisów na buraczki jest wiele... u każdego smakują inaczej. Bardzo lubię buraczki toteż często u mnie.

GRAFOROMAN – poważnie niepoważny blog

Etapem przygotowania buraczków są odwiedziny u rodziców z zamiarem ograbienia ich przepastnej piwnicy z warzyw (w tym buraków) oraz słojów ze skarbami wszelakimi, co to ich w marketach nie dostaniesz. Po zuchwałym skoku na rodzicielską piwnicę transportujemy skarby do naszej osobistej kuchni

Teraz jest już z górki. Buraki po umyciu wrzucam do gara i gotuję nieobrane aby nie straciły koloru. Czas gotowania zależy od rozmiaru ćwiklaków, przy dużych to mogą być nawet trzy godziny. Po ugotowaniu obieram i zcieram na grubej tarce. Ta tej samej tarce i do tej samej michy zcieram dużą surową cebulę. Ilość cebuli trzeba dobrać z umiarem. Nadmiar spowoduje, że buraczki będą gorzkie. Solę i pieprzę do smaku, dolewam trochę oleju i odrobinę octu. Teraz trzeba to wszystko porządnie wymieszać. W tym celu zanurzam swoją prawicę w burakach i własnoręcznie mieszam. Prawica własna moja nabiera koloru buraczanego na jakąś dobę ale opłaca się. Ostatnim etapem jest odsączenie nadmiaru wody w durszlaku. Do ziemniaków koniecznie podawać buraczki zimne z lodówy. W megalomanii swej naprodukowałem tego tyle, że na tydzień wystarczy. I co? I kurna nie kupiłem dzisiaj ziemniaków, a nie chce mi się jechać jeszcze raz na zakupy. Niebo w gębie musi poczekać do jutra.

 

 

 

Kasza w garnku

    Autor(ka):
    beatkakonin1967
    Czas publikacji:
    czwartek, 12 kwietnia 2012 11:05

    Opcje

    • Przejdź do wpisu „Ciasto 3bit”
  • wtorek, 10 kwietnia 2012
    • Buraczki z korniszonami

      Składniki

      • 80 dag buraków
      • 1 cebulka
      • 3 łyżki masła
      • 1 szkl. bulionu warzywnego
      • kilka goździków
      • łyżka winnego octu
      • 3 korniszony
      • łyżeczka mąki ziemniaczanej
      • sól
      • pieprz i cukier do smaku.

      Sposób przyrządzenia

      Buraki wyszorować, obrać, pokroić w paski.

      Cebulkę obrać, drobno pokroić i przesmażyć na masełku, dodać buraki i dusić, po 10 min zalać bulionem.

      Dodać goździki i przyprawy i dusić jeszcze ok.

      0 , 5 godz.

      Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w małej ilości wody dodać ocet i zagęścić tym buraczki, dusić jeszcze 3 min.

      Korniszony pokroić w zapałkę i na końcu dodać do.

  • .::Ona jest Vampirem, a ja w niej zakochałem się::.

    Przy siebie nawzajem, i On jest wystrojony w podobny pewien Police jednolity rezygnować pewien komunikacja chłopcy pas u, nie oznaka, i On miał społeczeństwo liniowany w górze z tyłu Jego z jeden kończyć do inny, i ty kulisy narrator co oni zrobił dla zarobku, przyczynowy od jak oni byliśmy wystrojony, śliwka, spawacz, lekarz, niańka, etc. Chwila JA był wytrzeszczanie przy Jezus i Jego mi, ten pokój, miłość i radość JA pilśń, myślę możesz czuć tutaj u ziemia, i ja zrobił nie wziąć wszelki pamięć tutejszy ze mną obaj. Jezus rozpoczęty uśmiechanie się i równie On był On był tiltting Jego głowa wstecz, i a propos czas Jego głowa dostał wszystko powrót, ten uśmiechać się dostał tak wielki, ono ciągnął Jego zrobić w tył zwrot pewien stopa z kształtować


    vampirella 2004-08-09 14:34:53
    skomentuj (5)
    arghh
    cos napisałam ale zawiesiła mi sie ta maszyna piekielna i to pierdole, drugi raz pisac nie bede :P
    huhuhu i to by było na tyle co chciałam powiedzieć na tę chwilę

    BURACZKI BURACZKI BURACZKI BURACZKI yeahhhhhhh
    vampirella 2004-08-13 17:48:55
    skomentuj (52)

    kulinariaadriana

    Z naszego sosu i odkładamy na bok. Pozbywamy się liści laurowych. Pozostałość garnka miksujemy na gładki sos (możemy dodatkowo przetrzeć go przez sito). Doprawiamy kremówką, pieprzem i solą. Roladki rozkrawamy na 3 krążki. Podajemy z kluseczkami francuskimi, karmelizowanymi buraczkami. Mięso na talerzu delikatnie skrapiamy sosem. Do całości pasuje lampka wiana które używaliśmy do duszenia mięsa.

    Tagi: uda gęsie w winie Witosha
    07:43, adrianbogacki , drób
    Link Dodaj komentarz »
    piątek, 11 listopada 2011
    Buraczki karmelizowane

    Składniki:

    • 1 kg buraczków czerwonych
    • 2 pomarańcze (sok i skórka)
    • 5 łyżek płaskich cukru trzcinowego
    • szczypta cynamonu
    • szczypta soli
    • szczypta czarnego pieprzu
    • 2 goździki
    • sok z połowy cytryny
    • łyżka masła

    Sporządzamy syrop z masła, cukru i soku z pomarańcz. Wrzucamy ugotowane do miękkości i pokrojone w dużą kostkę buraczki. Dusimy. Dodajemy skórkę z 2 pomarańczy, przyprawy, szczyptę soli, pieprz, cynamon, 2.

    Pieczarkowe wyczyny

      Je w plastry o grubości 0 , 5 cm.

      Ogórka umyć i razem ze skórką pokroić wzdluż na cienkie plasterki.

      Następnie zwinąć je w ruloniki.

      PRZYGOTOWAĆ SOS: jogurt wymieszać z musztardą i miodem.

      Zamarynowane filety wyjąć i pokroić.

      Na talerzach ukladać po kilka plasterków ziemniaków, na nich ruloniki z ogórka, a na wierzch dzwonka ze śledzia.

      Podawać z porcją sosu, posypane świeżo posiekaną cebulą koperkiem

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      • matjas
      Autor(ka):
      krajzega4
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 marca 2012 10:59

      Opcje

      • Przejdź do wpisu „Matjas marynowany w occie jablkowm”
  • sobota, 10 marca 2012
    • Buraczki na obiad

      Składniki

      • 1/2 kg buraków czerwonych.