O czym chcesz poczytać na blogach?

Bruschetta

Lena w kuchni

Czosnku. Na patelni roztapiamy dwie łyżki masła i podsmażamy na nim kurki z ząbkami czosnku. Wrzucamy gałązki tymianku, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy to wszystko do piekarnika. Po 10 minutach wyciągamy kurki z piekarnika, usuwamy gałązki tymianku oraz ząbki czosnku.

Gdy ryż będzie gotowy wrzucamy do niego 2/3 kurek oraz starty parmezan. Dokładnie mieszamy, aż składniki połączą się ze sobą. Przekładamy na talerze i przybieramy resztą kurek oraz posiekaną natką pietruszki. Wtedy danie jest gotowe :)

Smacznego!

 



Tagi: cebula czosnek kurki masło parmezan ryż tymianek
11:12, czingos , różności
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 30 sierpnia 2011
włoska przekąska

kiedy pod długim dniu wracam do domu, jedyne o czym marzę to kąpiel i dobra kolacja...kolacja prosta, smaczna i niezbyt ciężka, żeby dobrze się spało...wtedy najlepsza jest bruschetta...kawałek chleba i kilka dodatków, akurat to co mamy w lodówce...

Kuchnia na drugim piętrze

21:20, ewaz2pietra
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 26 czerwca 2011
Bruschetta z pomidorami

Moje lato ma kolor czerwony. Uwielbiam pomidory, soczyste, intensywnie czerwone i pachnące. O tej porze roku jadam je prawie codziennie :)

Dzisiejsza propozycja to specjalność mojego Mężczyzny. Szukałam w internecie przepisu na bruschettę i jak zwykle okazało się, że ile włoskich gospodyń, tyle sposobów na jej przygotowanie. Najczęściej jest kojarzona z pomidorami, ale nie są one jej koniecznym składnikiem. Planuję wypróbować wersje z innymi ziołami, niż pietruszka oraz zastąpić ser zółty mozzarellą.

Pychotka - Onet.pl Blog

To świetna maseczka odżywcza.

- Maseczka do cery suchej: do jogurtu naturalnego wsypujemy 3 łyżeczki posiekanej rzeżuchy, nakładamy na twarz na 15 minut, po czym zmywamy ciepłą wodą.

- Maseczka do cery tłustej: kurze białko mieszamy z łyżeczką posiekanej rzeżuchy, nakładamy na 10 minut i zmywamy.

- Środek wybielający piegi: 3 łyżki posiekanej rzeżuchy zmieszaj z łyżką miodu i posmaruj miejsca pokryte piegami. Po kilku minutach zmyj zimną wodą. Uwaga: niewskazane dla cery z naczynkami.

- Płukanka wzmacniająca włosy: Garść rzeżuchy zagotuj w 2 litrach wody, odcedź i płucz włosy wywarem.

Żadnego z tych rzeżuchowych przepisów na urodę nie sprawdzałam także jak ktoś przetestuje to czekam na opinie :) Ja na pewno piegów nie zamierzam wybielać bo bardzo je lubię, ale maseczkę odżywczą do cery suchej i płukankę na włosy chętnie przetestuję :)


Magda (21:49)
Proszę o komentarz

02 kwietnia 2012
Włoska bruschetta

Papajowe smaki

3. Napełniamy foremki do muffinów do 2/3 wysokości, pieczemy przez około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180st.

Do przyrządzenia tych ciasteczek zainspirował mnie przepis, który znalazłam tutaj

Tagi: ciastka kokos kuchnia francuska muffiny
15:04, kiboleczek , 5.Słodkości
Link Dodaj komentarz »
sobota, 17 marca 2012
Włoskie śniadanko....BRUSCHETTA

BRUSCHETTA

-4-5 kromek pszennego pieczywa

-pomidor

-mozzarella

-kilka listków bazylii

-oliwa

-pieprz, ząbek czosnku

 

1. Piekarnik rozgrzać do 170st C.

2. Pomidora i mozzarellę pokroić w cienkie plasterki, czosnek przecisnąć przez praskę, lub zetrzeć na drobnej tarce.

3. Każdą kromkę pieczywa skropić oliwą, posmarować odrobiną czosnku, położyć plasterek pomidora i plasterek mozzarelli, a na koniec obficie popieprzyć.

4. Włożyć tak przygotowane grzanki na około 5-7 minut do piekarnika, po wyjęciu posypać podrobioną bazylią i jeść zanim wystygną :)

Życie w trakcie totalnych zmian... - Onet.pl Blog

Stopni a w porywach nawet 35 :) takie wygbrzewanko bylo mi potrzebne. A. bylo troche za cieplo ale pod parasolem na plazy z piwkiem w jednej i ksiazka w drugiej rece nie narzekal. A ja? opalanko raz a brzuszku, raz na pleckach, miodzio. Pochmurna pogoda pozwolila nam bez wyrzutow sumienia ze tracimy slonce(w sumie to moje wyrzuty nie A.)na zwiedzanie okolicy-Tuskanii. Bylismy we Florecji, Pizie, San Gimignano gdzie odwiedzilismy zupelnie przez przypadek zreszta cudowna winiarnie, prowadzona przez bardzo mila pania w 7 miesiacu ciazy, ktora opowiadala  nam o historii oraz swoich wyrobach z taka pasja ze siedzielismy zachwyceni, do tego probujac oliweki, wino oraz oliwe z oliwek ktora jak twierdzila owa pani najlepiej smakuje na chlebku bruschetta z natartym czosnkiem. Pycha! oto jej strona:

http://www.guardastelle.com/ENG/

zatkalo mnie kiedy weszlam do tego domu. i bez zastanowienia bym tam zamieszkala :)

ogolnie bylo cudownie, ale to juz chyba mowilam.

A z nowosci to dzis bylam na interview w firmie w ktorej obecnie pracuje i dostalam prace w centrum Dublina w naszym nowo otwartym sklepie, ktory jest tak busy jak zaden do tej pory. Jestem z siebie dumna. To duzy krok na przod. Troche sie boje, ale lubie wyzwania wiec jestem pewna ze bedzie dobrze. A. sie juz szykuje do porzegnania sie ze mna na pare dobrych tygodni :) napewno bede zajeta, jeszcze bardziej niz teraz. Tak, wiec.