O czym chcesz poczytać na blogach?

Brunello di montalcino

Szymon w Peru

Dobrze opiekujesz moja siostra )
czekam z niecierpliwoscia na dalsze zdjecia i opisy z wysp plywajacych i jeziora Titicaca…
dwa tygodnie temu moczylismy sie w goracych mineralnych zrodlach kolo Montalcino w Toscani, a potem wspaniale wino Brunello di Montalcino…
pozdrawiamy z kwitnacej magnolia Florencji
Ania i Nik

Odpowiedz

Magda Umer i Andrzej Poniedzielski - bloog.pl

A wieczorem, z okazji 26-tych urodzin Franka i z okazji chwilowego szczęścia, tylko z tego powodu, że TU jesteśmy - wypiłyśmy najlepsze wino na świecie - Brunello di Montalcino – Castello di Velona 2004 - i we trzy odśpiewałyśmy bardzo miłej kelnerce całe „Portofino“ po polsku. Zaprzyjaźniłyśmy się z nią od razu i było jeszcze milej.

Bosman bloguje...

Tutaj najlepiej powłóczyć się samemu, bez odczytywania kolejnych dat i nazwisk z przewodnika. A najdłużej zostają pod powiekami takie niezaplanowane chwile, jak ten dzień w Colle di Val d’Elsa, kiedy spóźniłem się na autobus. Kolejny odjeżdżał za kilka godzin. Był jeszcze ranek i kupiłem na miejscowym targu kawałek sera, pomidory, chleb i winogrona. Usiadłem na niewysokim murku, słońce migotało przez liście.Scenariusz storyboard reżyseria

  • Chianti Classico
  • dziecko
  • etiuda
  • Ferenc Mate
  • film
  • Frances Mayes
  • kapusta
  • Mariuccia
  • Marlena de Blasi
  • Montalcino
  • Montalcino Brunello Toskania Włochy Siena rodzina chopin bosman
  • montalcino san dona di piave wiener neustadt hotel zentral forte del 48
  • niemowlak
  • osoba
  • osobowość
  • Pecorino
  • Pienza
  • reżyseria
    • Toskania
    • Wiener Neustad

    Pisz blog
    Dodaj blog do ulubionych
    Wersja mobilna

  • Wojciech Bońkowski

    Po wina bezbeczkowe, sprawdza dokładnie alkohol na etykiecie, coraz częściej pije do posiłku wina różowe i białe.

    Franco Pacenti Brunello di Montalcino 2007.

    W każdym razie wydaje mi się to celniejszym wyjaśnieniem zjawiska, niż śmiała teza Wojciecha Gogolińskiego, wedle której toskańscy winiarze przestali używać nowych beczek, bo… ich nie.

    w dniu 1 Marzec 2012 @ 8:39 Wojciech Bońkowski

    Trudno to porównywać, to tak jakby powiedzieć, że na rynku samochodów ekonomicznych niepotrzebne są diesle. Jedni wolą to, drudzy tamto. To jest po prostu inny smak a używając np. 30% nowej beczki amerykańskiej, tańszej w zakupie, przy dużej skali produkcji koszt beczki w przeliczeniu na butelkę nie jest duży, wynosi mniej niż np. cena.

    W rozmowach o winie. Jabym nie byl w stanie, przysiegam!
    Pytanko: jestescie pewny, ze producent nie uzywa beczki w stosunku do rynku przeznaczenia butelek i do wymagan np, parkerowcow w stanach? Od kiedy USA wymagala swiadectwo dla importowanych Brunello, wszystkie watpliwe Brunello stracily magicznie przesadny (chyba merlotowy?) kolor. Ach, ci moi rodacy!