O czym chcesz poczytać na blogach?

Biszkopt

Magiczny kącik

Wesoły słonecznik

Biszkopt:

6 jaj,

szklanka cukru,

szklanka mąki,

łyżka mąki,

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia.

Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier. Po minucie miksowania dodajemy żółtka, po czym dodajemy mąkę z proszkiem oraz mąkę.Wylewamy biszkopt do blaszki prostokątnej wyłożonej papierem pergaminowym i wysmarowanym margaryną..

Słodkości na talerzu

Dodawać cukier. Dalej ubijając, dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać z ciastem (można to robić na najniższych obrotach miksera).

Wyłożyć do tortownicy, której dno wykładamy papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w temperaturze 160 - 170oC (do suchego patyczka).

Gdy ciasto będzie upieczone, wyjąć gorącą tortownicę i opuścić je z wysokości 50 cm na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika.

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej - łatwiej się go kroi.

Przepis jest na tortownicę 20-22 cm. Jeżeli potrzebujesz biszkopt na inną formę, skorzystaj z Przelicznika foremek. Na zdjęciu jest biszkopt zrobiony w tortownicy 27cm z 1,5 porcji przepisu.

Źródło: Moje wypieki

Szczegóły wpisu

Komentarze:
(4) Pokaż komentarze do wpisu „Biszkopt”
Tagi:
brak
Kategoria:

Asia gotuje - Onet.pl Blog

  • szklanka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1
  • 5 szklanki mąki
  • masa:
  • szklanka mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • pół torebki cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • pół kostki margaryny
  • masa:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 kg truskawek
  • cukier do smaku

Sposób przyrządzenia

Żółtka oddzielić od białek.

Z białek ubić na sztywno pianę.

Żółtka utrzeć z cukrem, dodaj przesianą z proszkiem mąkę i olej, a na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek.

Upiec biszkopt w temp.

180 st.

Około 45 minut.

Krem: 3 /4 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, a w pozostałej części wymieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz żółtka i wlać do gotującego się mleka ciągle mieszając, aż powstanie budyń.

Margarynę utrzeć na jednolitą masę i ciągle ucierając dodawać po łyżce budyniu.

Masę przełożyć na biszkopt.

Truskawki oczyścić, umyć i rozgotować, jeśli potrzebne to zmiksować, dodać dwie galaretki i wymieszać, można posłodzić do smaku, jeżeli truskawki są kwaśne.

Wystudzoną i tężejącą masę truskawką wylać na masę budyniową i ciasto przełożyć do.

Przepisy kulinarne

Piekarnik nagrzać do 230ºC, włożyć sernik (można przykryć od góry folią aluminiową), piec przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 130ºC i piec jeszcze ok godzinę czasu. Sernika nie pieczemy do tzw. suchego patyczka, ważne, by sernik od góry był ścięty, szczególnie sprawdzając na jego środku.

Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.


13:26, manius.ka , Serniki
Link Komentarze (4) »
czwartek, 14 stycznia 2010
Milky Way

Składniki na kakaowy biszkopt:

ciasto domowe

Do pieczenia.

Wymieszać.

Wylać na brytfankę wyłożoną papierm i upiec  do suchego patyczka w ok. 160-170 st.

Po upieczeniu ostudzić ciasto i przekroić na dwa placki.

SKŁADNIKI na masę:

  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Tchibo Arabica
  • 7 łyżeczek cukru
  • 1/2 l gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 puszka ananasa
  • 1 słoik powideł śliwkowych

Wykonanie:

Kawę i kakao rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody.

W tym rozpuścić żelatynę i ostudzić.

Śmietanę ubić.

Pod koniec ubijania dodać cukier.

2 łyżki ubitej śmietany zmiksować z zimną żelatyną, a następnie połączyć z resztą masy śmietanowej.

 

Gdy masa jest gotowa jeden blat ciasta posmarować powidłami i przykryć drugim.

Na to wyłożyć masę i udekorować ananasem.

 

SMACZNEGO:))


 


 



Tagi: biszkopt torcik z kawą
14:50, omega369

Coś słodkiego, poproszę... - bloog.pl

 

 

A to jeden z gości na imieninach ;)

 



Podziel się:
Trackback: http://bloog.pl/id,329894471,trackback

komentarze (4) | dodaj komentarz

Czarna Joanna

piątek, 24 czerwca 2011 13:49

 

Skąd taka nazwa? Nie wiem. Przepis dostałam od koleżanki. Kakaowy biszkopt z masą budyniową o smaku czarnej porzeczki. Polecam!