O czym chcesz poczytać na blogach?

Bazylia

zdrowe gotowanie

Lepsze bądź gorsze, ale zawsze są. A co znajdziemy w menu? Pizza, makaron, czasami sałatki. Coraz częściej bruschetty lub inne włoskie przystawki. Ale zawsze, zawsze, zawsze jest pizza i pasta.

Prawdziwym miłośnikom włoskiej pizzy polecam zjedzenie jej „u źródła”. Jadłam kiedyś pizzę we Włoszech i do dzisiaj pamiętam moje zdziwienie po zjedzeniu pierwszego kęsa- to przecież smakuje kompletnie inaczej niż to, co jemy (nawet we włoskiej restauracji) w Polsce i w innych częściach Europy!

Ja natomiast kocham włoską kuchnię nie z powodu tych dwóch bomb węglowodanowych. Moją główną miłością jest świeża bazylia i oregano, więc są to dość często stosowane w mojej kuchni przyprawy. Do tego dochodzi jeszcze mozzarella. Będąc na diecie potrafiłam zupełnie zrezygnować z żółtego sera, ale mozzarella ze szpinakiem w pracy- rozkosz podniebienia! Jak na ser nie jest bardzo tłusta, ale mimo wszystko ok. 20% stanowi tłuszcz, drugie tyle- białko.

 

Dzisiaj przepis na prawdziwie włoski omlet- dobry zarówno na śniadanie, jak i szybki obiad.

 

2-3 jajka (w zależności od wielkości i potrzeb żołądka)

Ser mozzarella

Bazylia, oregano

Pieprz, sól

Pomidor

 

W miseczce ubijamy widelcem.

Gry i zabawy ludu polskiego

Ze tutaj od 2 tyg nie spadla kropla deszczu.
I ten skamienialy piernik to wlasciwie jedyny minus jaki dostrzegam w globalnym ociepleniu.
Mszyce nie boja sie plynu do mycia naczyn.
Plyn do mycia naczyn dziala na mszyce stymulujaco?/podniecajaco?, bo jest ich jakies 3mln wiecej niz tydzien temu.
Niedlugo zezra i bazylie i mnie i piernik.

14:45, lamarea
Link Komentarze (2) »
sobota, 31 marca 2007
bazylia GM
Eliminuje z diety konserwanty co by nie miec wysypek, sama pieke bulki, robie twarogi, nawet sera zoltego nie jem bo i tam to paskudztwo dodaja, zaharowuje sie zeby zyc zdrowo, ladnie i przyjemnie, a piep*&%one mszyce zzeraja mi moja bazylie bez konserwantow !!! jesli.

Przygoda z kuchnia...

Pasta al pesto typowe danie z Genui (Liguria).

Skladniki :

  • 4 garscie lisci bazylii (najlepsze sa mlode roslinki)

La Cucina. Ruda w kuchni

Tagi: kuchnia
14:38, rudyniejestzly
Link Dodaj komentarz »
FAsola la la la...

Szybko, prosto, a jaki zaciesz w zimie przy otworzeniu słoika ;)

 

 

Fasolkę szparagową myjemy, obcinamy, gotujemy parę minut. Musi być twardawa. Układamy do słoików, robimy zalewę solną (ja daje płaską łyżkę soli na litr wody). Zalewamy, dodajemy ocet (łyżka na mały słoik, 2 łyżki na duży- lub jeśli ktoś naprawdę chce może dać więcej, ale myslę że tyle wystarczy). Pasteryzujemy od razu przez 15 min, potem odstawiamy, na drugi dzień znów 15min i na trzeci dzień również.

 

 

Tagi: kuchnia
13:44, rudyniejestzly
Link Dodaj komentarz »
piątek, 15 lipca 2011
Pomidor, bazylia, mozzarella

Dużo pomidorów i caprese;D