O czym chcesz poczytać na blogach?

Barszcz czerwony

zupy - Onet.pl Blog

79 Kapusniak 80 Kapusniak z serem roquefort 81 Kapuśniak staropolski 82 Kapuśniak z czerwonej kapusty 83 Kapuśniak ze świeżej kapusty 84 Kartoflanka berlinska 85 Kartoflanka po wiedeńsku 86 Kartoflanka z serem 87 Kartoflanka z zacierkami 88 Kaszubska zupa rybna 89 Kiełbaśnik 90 Kiszenie barszczu 91 kiszenie ogorkow 92 Krem pietruszkowo-selerowy 93 Krem z kalafiorow i brokulow 94 Krem z pomidorow 95 Krem z pomidorow z bananami 96 Krem z pomidorów 97 Krem z zielonego groszku 98 Krem ze szparag - zupa 99 Kremowa zupa pieczarkowa 100 Krupnik 101 Krupnik gryczany 102 Kwasica 103.135 Shorba - zupa arabska 136 Solanka 137 Sondra 138 Sopa de Aquacate 139 Szegedynska zupa gulaszowa 140 Tarator 141 Tradycyjny żurek 142 Ucha 143 Wegierska zupa rybna 144 Węgierska zupa rybna (halaszle) 1 145 Węgierska zupa rybna (halaszle) 2 146 Wielkanocny żurek 147 Wigilijny barszcz czerwony 148 Wodzianka 149 Wodzionka 150 Wodzionka 2 151 wodzionka po gornoslasku 152 Wykwintna szparagowa zupa krem 153 Wywar z jarzyn 154 Wywar z kosci i miesa - jasny 155 Wywar z miesa i kosci - ciemny 156 Zalewajka 157 Zimowa zupa wisniowa 158 Zloty joich (rosol) 159 Zupa a la Lady Curzon 160.

Wokabularz Widuna

W lokalnym Tesco ten nostalgiczny polski przysmak w proszku. Na torebce jest dość dziwny tekst angielski: “Instant Beetroot Red Borsch Soup” czyli “Ekspresowy Burak Czerwona Zupa Borsz”, Hmm, pewnie Anglik i tak nie kupi, ale ja mam także polską nazwę “Barszcz Czerwony Ekspresowa Zupa Instant.

Nomen Omen

Słowa mają w sobie ukrytą siłę skojarzeń, która widocznie działa jak swego rodzaju magnes. Rodzaj pracy, zawodu, nazwa  miejscowości, ulicy, drugiej osoby lub grupy ludzi często w przedziwny.

signe mówi:

najpiękniejszy z nomenów omenów to dla mnie pani Leszczynowy Orzech, arktyka w Bieszczadach zdumiewająca, a taki barszcz instant to też coś, chociaz strach przyznać się pod tym felietonem, że nie lubię barszczu….
a czy jest barszcz ukraiński, nie, tego nie może być w proszku…
i właściwie jak to jest, że polskie słowa są takie długie, czemu tak wymyślone, to musi być.

Cynamonowe pomarańcze

I odstawić.

W tym czasie kość wieprzową, grzyby i jarzyny(oprócz cebul)zalać zimną wodą, posolić, dodać pieprz i gotować, aż grzyby będą miękkie.

Następnie dołożyć buraki i usmażoną na oleju, pokrojoną w kosteczkę cebule.

Gdy buraki są już mięciutkie, barszcz przecedzić.

Doprawić solą, cukrem, ewentualnie pieprzem mielonym lub dokwasić kwaskiem cytrynowym do smaku.

Doskonały podawany do pasztecików, pierogów, naleśników lub czysty

Szczegóły wpisu

Tagi:
  • barszcz
Autor(ka):
pborsuczek5
Czas publikacji:
piątek, 17 lutego 2012 11:49

Opcje

  • Przejdź do wpisu „Barszcz czerwony”

I odstawić.

W tym czasie kość wieprzową, grzyby i jarzyny(oprócz cebul)zalać zimną wodą, posolić, dodać pieprz i gotować, aż grzyby będą miękkie.

Następnie dołożyć buraki i usmażoną na oleju, pokrojoną w kosteczkę cebule.

Gdy buraki są już mięciutkie, barszcz przecedzić.

Doprawić solą, cukrem, ewentualnie pieprzem mielonym lub dokwasić kwaskiem cytrynowym do smaku.

Doskonały podawany do pasztecików, pierogów, naleśników lub czysty

Szczegóły wpisu

Na słodko i ostro - Onet.pl Blog

Skomentuj
Wigilijny barszcz czerwony
Przepyszny barszczyk czerwony, doskonały na wigilię do krokietów, uszek lub pierogów.

Trudność- łatwe

Czas przygotowywania- około 2 i pół godziny

składniki

-buraki.