O czym chcesz poczytać na blogach?

Bakłażan

Tureckie Opowieści

    tłuszcz do smażenia
  • można dodać startego sera

Bakłażana kroimy na talarki. Posypujemy lekko solą i czekamy, aż puści wodę. Następnie płuczemy, osuszamy ręcznikiem. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej z dodatkiem chili, ziół, startego żółtego sera. Smażymy na złoto (można też ugrilować).

This entry was posted on 2 Październik 2010, in Kuchnia turecka and tagged gotowanie po turecku, kuchnia turecka, potrawy, przepisy tureckie, smaczne potrawy tureckie, smażenie, smażony bakłażan. Bookmark the permalink. 1 komentarz

M od kuchni - w poszukiwaniu smaku

Składniki sosu wymieszać i połączyć z rozdrobnionymi listkami mięty. Możemy użyć limonki, którą wcześniej grillowaliśmy.

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka naciąć w 3 miejscach, położyć na rozgrzanym grillu razem z limonką i ananasem. Ananasa posypać pieprzem i odrobiną drobnego cukru i grillować z jednej strony przez 8 minut, następnie przełożyć na drugą stronę i grillować kolejne 8 minut. Następnie grillujemy pokrojoną w talarki cukinię ( cukinię lekko solimy i pieprzymy) oraz bakłażana posmarowanego sosem imbirowym z soją ( bakłażana kroimy wzdłuż posypujemy solą i odstawiamy na 10 min. aby puścił soki, następnie płuczemy wodą aby pozbyć się soli i gorzkich soków) warzywa grillujemy do miękkości ok 15 min. Do dużej miski wrzucamy sałatę. Mięso pokroić na paski, dodać do sałatki razem z pokrojonym ananasem, bakłażanem i cukinią. Wymieszać z miętowym dresingiem przed samym podaniem.

Kurczak z ananasem i limonka.

 

 

Bakłażan i cukinia.

Tagi: ananas bakłażan.

od-kuchni.blog

Tagi: sosy

skomentuj (0)

Mussaka 2010-08-06 13:27:39

"/>

Kochani,

Tak jak obiecałam, będzie coś z beszamelem. Wariacji na temat greckiej mussaki są tysiące, przedstawiam wam moją mussakę z serem oraz nutą oregano. Mam nadzieję, że będzie smakować bo wykonanie tego dania jest zadzwiwiająco proste.

Składniki:
1 bakłażan
2 pomidory
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
ok 80g sera
250g miesa mielonego
świeże oregano
sos beszamel - http://od-kuchni.blog.pl/archiwum/index.php?nid=15006826
pieprz
sól
papryka słodka
Knorr delikat
Kamis grill ziołowy
naczynie do zapiekania



Zabieramy się do pracy. Pokroić bakłażan na blastry - około 5mm - sprawdzić czy nie jest gorzki. Jeśli gorycz jest wyczuwalna należy posolić plastry i odczekac około 1h aż cały sok spłynie. Następnie kroimy pomidory w plastry, cebulę oraz czosnek w drobną kostkę. Zabieramy się za.

tastycookbook

Suszonych pestek chilli
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka kolendry
sól, pieprz
jogurt naturalny
olej do smażenia

Bakłażana kroimy w plastry, solimy i pozostawiamy na ręczniku papierowym na około 30 minut, aby odsączyć gorycz.
W międzyczasie pokrojoną drobno cebulę i czosnek dusimy na rozgrzanym oleju około 20 minut. Kiedy cebula jest miękka dodajemy wszystkie przyprawy, a następnie drobno pokrojone pomidory (bez nasion). Zalewamy wodą tak aby przykryć pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem.
Bakłażany płuczemy z soli i smażymy na patelni grillowej. Kiedy są zgrillowane, kroimy je na ćwiartki i dorzucamy do garnka z pomidorami. Dusimy jeszcze około 20 minut, aż bakłażan będzie zupełnie miękki. Na koniec dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego. Podajemy z ryżem bądź pieczywem. Osobiście podaję z bułką pitą.

praniewkuchni.blog.pl

Dodać cynamon.

Masę podałam do świeżych truskawek, ale dziś planuję zrobić tartę z truskawkami i ta masą.
Na kruchy spód przepis tu wyłożyć masę (przygotować z ½ porcji) a na to pokrojone w plasterki, lub ćwiartki truskawki. Schłodzić, by masa połączyła się z kruchym spodem.



Wasze opinie na temat potrawy ... skomentuj (1)

Tagi: truskawki, tarta, mascarpone

Receptury potraw, o ile nie zaznaczono w notce inaczej, jak i zdjęcia zamieszczonych potraw w niniejszym blogu, są mojego autorstwa. Bardzo proszę o uszanowanie prawa własności
zapiekanka z bakłażanem dodano do menu 2011-06-16

Po chorobie moja lodówka i zamrażarka wygląda tak jakby była przeteleportowana z kuchni singla nie przepadającego za gotowaniem, w której zapodziały się resztki po jakiejś imprezie szykowanej przez zaprzyjaźnione koleżanki.
Za długo wczoraj wpatrywałam się w chmury. Obiad musiał być zrobiony błyskawicznie.


W lodówce znalazłam:
2 cebule
1 bakłażan
1 żółtą paprykę
2 piersi z kurczaka
3 łyżki kasi
1 cytryny
2 wyschnięte kawałki żółtego sera

w szafce spożywczej do tego dobrałam
3 łyżki mąki
.

Mój blog i nic więcej...

mlr 2007-06-11 20:53:49
skomentuj (6)

Przygody Kuby Rozpierdalacza... część II
"Mówcie co i jak" - przez chwilę się zawahał - "albo może lepiej i nie?". "Opowiemy, ba, z wielką chęcią... przynajmniej to co sami pamiętamy" - stwierdzili chłopacy z rozjarzonymi gębami jakby mieli jakąś ciekawą historyjkę. Wszyscy wyszli przed domek i zasiedli przy stoliku na werandzie. Na horyzoncie rozciągało się morze i plaża, przy których stał dom Rozpierdalacza. Otworzyli piwko i zaczęli sobie gaworzyć...
Więc to było tak - rozpoczął Kurnik. Standardowo początek imprezy, kilka osób przyszło wcześniej, kilka później i pijemy. Lecz jednym z gości był Bakłażan i przyprowadził swoją dziewczynę. Nie wiem czy pamiętacie, ale była oooostra. Oczywiście jak się najebaliśmy to kilku z nas zaczęło się do niej podpierdalać i Bakłażan się konkretnie wkurwił. A że jest niezłym byśkiem to mi zajebał w przypływie złości. Szybko się pogodziliśmy i w ramach rewanżu Bakłażan poszedł po jakiś alkohol. Głupio się stało, że spotkał jakiegoś żulka po drodze, który zaoferował mu pomoc w znalezieniu dobrego trunku. Zapominając o tym, że jest nieźle już najebany się na to zgodził. Poszli więc do jakiejś meliny, gdzie za 20 PLN (i piątaka dla żula) uposażył się w 5 win oraz 5 wódeczek. Podobno były dobrej jakości. W końcu tak mówiła Zocha z meliny! A.