O czym chcesz poczytać na blogach?

Awokado

BOBO kuchnia

    (0)
    Tagi:
    • bagietka
    • dla dziecka
    • dla niejadka
    • kanapki
    • pasztet
    Kategoria:
    • Kanapeczki
    Autor(ka):
    bakino
    Czas publikacji:
    piątek, 16 marca 2012 11:42

    Opcje

    • Przejdź do wpisu „KANAPKOWE JEŻYKI dla starszaka”
    • Dodaj komentarz do wpisu „KANAPKOWE JEŻYKI dla starszaka”
  • czwartek, 15 marca 2012
    • Zupa z awokado

  • Szaleństwa Kulinarne

    opakowanie rukoli

    1/2 czerwonej cebuli

    2 garście krewetek

    2 ząbki czosnku

    2 łyżki masła

    3 łyżki oliwy

    łyżeczka musztardy sarepskiej

    łyżeczka czerwonego octu balsamicznego

    3 łyżki soku pomarańczowego

    szczypta mielonej kolendry

    sól, pieprz

    Sposób przygotowania:

    Rukolę umyć i osuszyć. Mango, awokado obrać, pokroić w plastry. Czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę, połączyć z.

    donrobertoespinoza

    Do pracy w Warszawie lub innym wielki mieście mówię – dobrze,że Was tam nie było, bo dostalibyście szału!

    Po powrocie było już tylko szybko i pracowicie. Przemieszkałam u znajomych najpierw na 15, a potem 14 piętrze – co zawsze było pretekstem do żucia cukierków z koki. Tłumaczyłam misję handlową polsko chilijską, przy czym dostał mi się sektor górnictwa… i do końca życia zapamiętam czym różni się ziarnistość antracytu od węgla kamiennego po hiszpańsku.

    Ponadto ostatnie dni upłynęły mi na jedzeniu chilijskich hot dogów, które wypychane są awokado, pomidorem i majonezem kukurydzianym. i chodzeniem po domach znajmych moich znajomych i uświadamianiu ich, że do przygotowania sałaty potrzebna jest sałata. Za każdym razem kiedy pojawiałam się w kuchni z pomidorami, oliwkami, awokado i sałatą (!)..na twarzach moich znajomych pojawiał się wielki znak zapytania. Okazuje się, że w Chile jedzenie “ensaladas” oznacza pomidory+awokado, ale nigdy w życiu sałaty. Jak się domyślacie awokado to ich narodowe warzywo, które jedzą na śniadanie, obiad i kolację. Ostatniego dnia, kiedy pakowałam cały majdan do Peru, Sebastian i Julie u których pomieszkiwałam zapytali czy nie chce.

    pysiolinka.blox.pl

    Tak przygotowaną sałatkę dokładnie umyć i chwilę obsuszyć np. na durszlaku. Porwać na mniejsze kawałki (sałatę zawsze rwiemy, nigdy nie kroimy nożem!). Doprawić jogurt - dosłodzić do smaku. Polać nim obsuszoną i przełożoną do naczynia sałatę. Posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem/koperkiem i gotowe :)

     

    Smacznego!


    Tagi: dietetycznie koperek obiad sałata sałatka szczypiorek warzywa
    16:56, pysiolinka_gotuje , surówki i inne wariacje
    Link Komentarze (2) »
    czwartek, 05 czerwca 2008
    PASTA Z JAJKA I AWOKADO

    MY JEMY

    Sobota - 11.12 - Sushi

    Wiemy, że to przed chwilą było. Ale mamy ochotę...

    Co potrzeba:

    Ryż kupują gospodarze, bo trzeba go wcześniej przyrządzić i maty glonowe. Załatwiamy też ocet ryżowy, majonez, wasabi, imbir.

    Lista podstawowa:
    ocet ryżowy - 1 osoba
    łosoś surowy filet (spytać czy świeży bo chcemy zjeść na surowo) - 4 osoby - w sumie 1,5 kg czyli po jakieś 0,3-0,4 kg
    2 awokado + 2 ogórki - 1 osoba (awokado nie kupować w markecie, powinno być miękkie)
    tuńczyk surowy - 150 g (kosztuje ok 80-100 zł za kilo) - 1 osoba
    paluszki krabowe mrożone (ok. 3,5zł) + trochę krewetek świeżych (szukać w hipermarketach) - 1 osoba
    Sos sojowy 0,25 (KIKKOMAN!) + serek smietankowy- 1 osoba

    Lista dodatkowa - jeżeli wszystkie produkty z listy podstawowej są zarezerwowane można przynieść:
    kawior z łososia (ok. 25zł najlepszy rosyjski w puszcze z markecie np.) + bazylia w doniczce (suszona się nie nadaje) - zrzutka we 2 osoby
    mrożone rybki, pokrojone, gotowe na sushi.

    migotuje.blog

    Że wie jaki jest jedyny słuszny sposób ich przyrządzania.
    Zasadą jest marynowanie kawałków ryby lub owoców morza w soku z cytrusów (limonki to klasyka, ale cytryna, pomarańcze i grejpfruty działają tak samo) – kwaśny sos zabija szkodliwe mikroorganizmy i ścina białko. Do ceviche nadają się świeże i mrożone ryby, czas marynowania zależy od wielkości kawałków i gatunku, więc najlepiej kierować się wyglądem – mięso z różowawo-przezroczystego staje się białe. Po zimnym „ugotowaniu” dodaje się resztę składników sałatki – cebulę, chilli albo jalapeño, warzywa (paprykę, pomidory, awokado, ogórek), zieleninę, owoce (melon, mango) i na koniec doprawia odrobiną oliwy.

    A to nasza wersja, którą pochłonęliśmy na pierwsze i drugie śniadanie

    300-400 g ryby (u nas znowu hoki czyli błękitny grenadier)
    sok z 3 cytryn i 2 pomarańczy (ok. 300 ml)
    starta skórka z 1 cytryny
    pół pęczka kolendry (albo pietruszki)
    1 pomidor
    1 awokado – niezbyt miękkie, ale bez obaw – w Polsce chyba nie da się kupić naprawdę miękkiego awokado
    pół cebuli
    sól, pieprz, szczypta.